Kostean tilan maaleilla on yleisesti keskipitkä huoltoväli, noin 5–10 vuotta

Kosteiden tilojen huoltomaalaustarve määräytyy sisäpinnoilla yleensä pintojen likaantumisen tai sävyn vaihtamisen perusteella. Huolellinen kunnossapito pidentää lauteiden ja paneeleiden elinkaarta sekä helpottaa saunan puhtaanpitoa. Kosteiden tilojen huoltomaalauksesta ja puupintojen käsittelystä kertoo Eskaro Oy:n markkinointipäällikkö Hanna Vainioniemi.

Teksti: Reetta ReinmanKuvat: Eskaro Oy

M illaista pohjamaalia suosittelet kosteisiin tiloihin?

– Kosteudelle alttiissa tiloissa, kuten kylpyhuoneet, suihkuhuoneet ja saunat, tulisi käyttää erityisesti märkätiloihin suunniteltuja maaleja, sillä maaleilta vaaditaan erityistä kosteuden kestoa. Kosteisiin tiloihin tarkoitetuissa maaleissa käytetyt raaka-aineet ja erityisesti sideaineet on valittu siten, että ne ovat erityisen hyvin vesirasitusta kestäviä.

Märkätiloissa on usein seiniä, jotka altistuvat roiskevedelle ja joita täytyy pestä. Lisäksi tilojen ilmankosteus on yleensä korkea. Eskaron valikoimasta löytyy kestävä Safira-maali, joka kestää paitsi kosteutta ja kovaakin rasitusta, myös puhdistuskemikaaleja ja desinfiointiaineita. Maali sisältää myös homeenestoainetta. Safira-pintamaalista löytyy useita eri kiiltoasteita, sekä erityisesti Safira- pintamaalin alle kehitetty Safira-pohjamaali. Safira-maali soveltuu hyvin myös muihin vaativiin tiloihin, kuten keittiöt, kodinhoitohuoneet ja eteiset.

Miten tapahtuu kosteiden tilojen huoltomaalaus?

– Työ aloitetaan poistamalla mahdolliset keraamiset laatat ja muovitapetit. Aiemmin maalatut pinnat pestään pesu- ja homeenpoistoaineella ja huuhdotaan huolellisesti vedellä. Kiiltävät pinnat hiotaan himmeiksi ja hiontapöly poistetaan. Mahdolliset kolot ja syvennykset tasoitetaan sopivalla märkätilatasoitteella ja kuivunut pinta hiotaan. Pohjakäsittelyyn käytetään kosteussulkua valmistajan ohjeiden mukaan. Maali levitetään telalla, siveltimellä tai ruiskulla 1–2 kertaa. Muista sekoittaa maali hyvin ennen käyttöä!

Kylpyhuoneissa on usein tunnelmallinen valaistus, joka ei kuitenkaan ole paras mahdollinen maalaustyön kannalta. Huolehdi kunnon valaistuksesta maalaamisen aikana. Muista myös suojata vaikeasti puhdistettavat pinnat, kuten kaakelilattia ja pesuallas maaliroiskeilta ennen työn aloittamista.

Maalattavan alustan on oltava aina kuiva. Maalaustyön ja maalin kuivumisen aikana tulee ilman ja maalattavan pinnan lämpötilan olla yli +5 °C. Lisäksi ilman suhteellisen kosteuden on oltava alle 80 %. Tuulettaminen nopeuttaa maalin kuivumista.

Miten usein kosteat tilat pitäisi huoltomaalata?

– Huoltomaalaustarve määräytyy sisäpinnoilla yleensä pintojen likaantumisen tai sävyn vaihtamisen perusteella. Kosteantilan maaleilla on yleisesti keskipitkä huoltoväli, eli noin 5–10 vuotta. Huoltomaalaustarvetta harvemmin esiintyy maalipinnan vaurioitumisen perusteella, sillä kyseiset maalit kestävät kovaakin rasitusta hyvin.

Maalattuja pintoja on käsiteltävä varoen muutamien viikkojen ajan, sillä maali saavuttaa lopullisen kestävyytensä normaaliolosuhteissa noin kuukauden kuluttua. Maalatut pinnat voidaan puhdistaa neutraalilla (pH 6 – 8) pesuaineliuoksella pesusientä tai pesuliinaa käyttäen. Erityisen likaiset pinnat voidaan puhdistaa heikosti emäksisellä (pH 8 – 10) pesuaineella. Maalipinta huuhdellaan huolellisesti aina pesun jälkeen.

Miten saunan paneelit katossa ja seinissä tulisi suojata pintakäsittelyaineella?

– Pintakäsittely pidentää saunan käyttöikää. Saunan kosteus ja kuumuus asettavat puupinnat kovalle rasitukselle. Huolellinen kunnossapito pidentää lauteiden ja paneeleiden elinkaarta, sekä helpottaa saunan puhtaanpitoa. Pintakäsittely suojaa puuta kosteudelta ja likaantumiselta. Lauteiden tai seinäpaneloinnin vaihtamisen sijaan sauna voidaan uudistaa helposti ja nopeasti pintakäsittelytuotteilla ilman kallista ja aikaa vievää remonttia.

Perinteisen vaalean puun lisäksi voi saunaan luoda erilaisia tunnelmia myös väreillä. Esimerkiksi mustalla värillä saadaan aikaan savusaunamaista, tummanpuhuvaa tunnelmaa. Mustassa on myös ripaus mystistä taikaa. Trendikäs harmaa hurmaa pehmeällä sävyllään, ja harmaan sävyisen saunan tunnelmassa on myös annos rauhallisuutta ja tyyneyttä. Valkoinen taas raikastaa saunan ilmeen säilyttämällä vaalean puun vaaleana.

Eskaron Vihta-saunasarjasta löytyy tuote niin paneeleille kuin lauteillekin. Esimerkiksi uutuustuote Vihta Saunavaha on erityisesti kosteisiin sisätiloihin kehitetty sävytettävä käsittelyaine, joka muodostaa vettä ja likaa hylkivän pinnan. Tuote soveltuu muun muassa löyly-, pesu- ja pukeutumistilojen paneeliseinien ja -kattojen käsittelyyn, sekä puisten ovien ja ikkunanpuitteiden suojaamiseen, myös kuivissa sisätiloissa. Vaha soveltuu erityisen hyvin myös saunan lauteiden käsittelyyn, joten kaikki saunan kaikki puupinnat voi kätevästi käsitellä yhdellä tuotteella.

Vihta-saunatuotesarjasta löytyy myös erityisesti saunan ja pesuhuoneiden paneeliseinille ja -katoille suunniteltu Vihta Saunasuoja. Saunasuoja muodostaa käsiteltävälle pinnalle hyvin ohuen, mutta kuitenkin Saunavahaa paksumman kalvon, jonka ansiosta se suojaa kosteutta ja likaantumista vastaan tehokkaammin. Paksummasta kalvosta johtuen sitä ei kuitenkaan suositella käytettäväksi saunan lauteilla. Vihta Saunasuojan sisältämä homeenestoaine suojaa käsiteltyä pintaa, ja hyytelömäinen koostumus helpottaa tuotteen käyttöä etenkin kattopinnoilla. Tuotetta voidaan käyttää myös betoni- ja tiilipintojen suojakäsittelyyn.

Miten lasketaan saunan suoja-aineiden menekki?

– Käsittelyaineen menekki vaihtelee hieman käsiteltävästä pinnasta ja sen kunnosta riippuen. Menekkiä laskettaessa kerrotaan käsiteltävän pinnan leveys sen korkeudella, joka jaetaan tuotteen riittoisuudella per litra. Viitteelliset riittoisuudet erilaisille pinnoille löytyy pakkauksesta. Esimerkiksi Saunavahan riittoisuus on noin 9–13 m2/l puulaadusta riippuen, joten pienelläkin purkilla käsittelee jo useita kymmeniä metrejä paneelia tai laudetta.

Miten usein saunan paneelit ja lauteet tulisi käsitellä pintakäsittelyaineilla?

– Huoltokäsittelyväliin vaikuttaa pintaan kohdistuva rasitus (esimerkiksi epäpuhtaudet) sekä pinnan mekaaninen kuluminen. Lauteet vaativat usein tiheämmän huoltokäsittelyvälin kuin paneelit, sillä mekaaninen kulutus on lauteissa luonnollisesti suurempi.

Miten Eskaron kosteiden tilojen maaleissa ja saunasuojissa huomioidaan ekologiset asiat?

– Eskaron valmistamat tuotteet, maalit ja pintakäsittelyaineet, ovat Suomen sekä Euroopan Unionin ja talousalueen lainsäädännössä kyseiselle tuotealueelle asetettujen vaatimusten mukaisia. Maaleissa käytettävät biosidivalmisteet, esimerkiksi säilöntäaineet ja kalvonsuoja-aineet, sisältävät vain EU:ssa hyväksyttyjä tehoaineita. Tuotteiden VOC-pitoisuudet ovat tuote-VOC-asetuksen 837/2005 mukaisia. Eskaron Suomen tehdas on Vihdissä läntisellä Uudellamaalla. Eskaro Group AB työllistää yhteensä noin 480 työntekijää. Eskaro Oy:ssä Suomessa työskentelee 13 henkilöä.

”Maalattavan alustan on oltava aina kuiva. Tuulettaminen nopeuttaa maalin kuivumista.”
”Käsittelyaineen menekkiä laskettaessa kerrotaan käsiteltävän pinnan leveys sen korkeudella, joka jaetaan tuotteen riittoisuudella per litra. ”