Päävalmentaja Kari Jalonen:

Toukokuussa jääkiekon A-maajoukkueen peräsimeen tarttunut valmentaja Kari Jalonen on kiertänyt ahkerasti Suomen kiekkoseuroja tutustuen niiden toimintaan ja tavaten kiekkoilijoita. Kotimaisen kiekkoliigan avauksen alla Leijonakuningas uskoo tietävänsä, mitä tuleman pitää.

Teksti ja kuva: Ari Stenius

Kari Jalonen toteaa, että maajoukkueen kannalta Liiga on hyvä sarja.

– Suomessa pelataan lätkää, joka on lähellä kansainvälistä pelaamista: suoraviivaisuutta, kaksinkamppailuja ja taktista joukkuepelaamista. Suomessa pelaajat joutuvat toteuttamaan joukkuetaktiikkaa ja kaikilla joukkueilla on joku systeemi. Liigassa riittää myös vauhtia ja luisteluvoimaa kansainvälisten pelien pohjaksi, linjaa Kari Jalonen .

Jalosesta myös Ruotsin ja Sveitsin sarjat ovat hyviä, mutta niiden pelitavat poikkeavat Liigasta.

– Sveitsissä on vauhtia, mutta ei kamppailua eikä taktiikkaa samoissa määrin. Ruotsissa on taktiikkaa, mutta kamppailupeli tulee länsinaapurissa mukaan vasta playoff-vaiheessa. Joissakin liigoissa mennään yksilötaidon ja improvisoinnin ehdoilla, linjaa Jalonen, millä hän viittaa paljolti Venäjään.

Jalosen mielestä Helsingin Jokerien meno Venäjän liigaan KHL:ään nostaa Leijona-maajoukkueen tasoa.

– Jokereissa on paljon maajoukkuepelaajia, jotka kehittyvät varmasti tulevalla kaudella. KHL:ssä jokainen peli on EHT-tason eli eurooppalaisen maaotteluturnaustason ottelu. Siinä joko kehittyy tai putoaa sitten pois, paketoi Jalonen.

Jalonen tuntee Venäjän liigan kolmen vuoden ajalta.

– Venäjällä jokainen peli on kova ja odotus on aina voitto. Siellä ei kysytä syitä, vaan tulosta, mikä pistää antamaan kaikkensa joka kerta. Se, jos mikään kehittää.

Jalonen kävi viikkoa ennen Liigan alkua Oulussa katsastamassa Kärppien tekemistä.

– Jokaisella seuralla on oma juttunsa. Kärpissä eletään vahvasti oman juniorityön hedelmistä nauttien. On hienoa, että Kärppien 28 sopimuspelaajasta 20 on oman juniorimyllyn käyneitä. Seuran sielu on omissa pojissa ja se näkyy tuloksissa, uskoo Jalonen.

Liigan alla alkanut ja osin samaan aikaan pyörivä uusi European Champions League saa kehut Jaloselta.

– CHL on hyvä paketti. Seurat ovat sitoutuneita ja mukaan on haluttu pienempienkin kiekkomaiden seuroja. Tämä on ainoa oikea tapaa laajentaa lajin kiinnostusta ja nostaa tasoa Euroopassa.

KHL kehittää pelaajia, mutta näin tekee myös CHL. Globaaleilla liigoilla on annettavaa seuroille ja pelaajille.

– Kansainvälisiä pelejä erilaisia joukkueita vastaan, matkustamista, oppimista. Koko ajan jotain uutta ja joka kerta peli, jossa pannaan kaikki likoon.

Jalonen ei rupea veikkaamaan liigan sijoituksia. Sen sijaan hän muistuttaa sarjan tasosta.

– Jokaisella paikkakunnalla tehdään lujasti töitä ja se vie kokonaisuutta eteenpäin. Suosikit tiedetään, mutta peli on peliä.

”Venäjällä jokainen peli on kova ja odotus on aina voitto. Siellä ei kysytä syitä, vaan tulosta.”