Käsityönä valmistuvat lihapiirakat ja possumunkit pyörähtävät Lahdessa lähituottajien raaka-aineista

Lahtelaiset Sanna ja Tero Jaakkola ostivat Helenan Kotileipomon tammikuussa 2005. Pari vuotta sitten he ja yhteistyökumppaninsa päättivät avata tytäryrityksen Helena’s Goodiesin Nairobiin. Se onkin ollut mutkikas asia.

Teksti: Reetta Reinman Kuva: Helenan Kotileipomo

Maltti on valttia, vastaa Helenan Kotileipomon yrittäjä Tero Jaakkola , 41, kysyttäessä pehmeiden lihapiirakoiden ja possumunkkien salaisuutta.

– Ratkaisevia tekijöitä taikinan onnistumisessa ovat oikeanlaisen hiivan käyttö, riittävän pitkä kohotusaika sekä juuri oikea paistolämpötila, hän jatkaa.

Taitoakin tarvitaan sekä hyviksi todetut reseptit. Sanna , 38, ja Tero Jaakkola leipovat Helenan Kotileipomon perustajan, Helena Lohkon resepteillä. Lohko perusti Helenan Kotileipomon 1987. Yritys täyttää tänä vuonna 30 vuotta.

Jaakkolat ostivat Helenan Kotileipomon 2005. Heitä ennen omistaja oli vaihtunut kahdesti. Kymmenessä vuodessa Jaakkolat ovat nelinkertaistaneet liikevaihdon liki 800 000 euroon.

– Kova työ, hyvät ja aina tuoreet tuotteet sekä läheltä tulevat raaka-aineet, kiteyttää Tero heidän onnistumisensa reseptin.

Helenan Kotileipomo toimii Lahdessa Keskon pukutehtaan naisten pukuhuoneeseen remontoidussa leipomossa, jonka remontin Helena Lohko aikoinaan toteutti. Talvikausi leipomossa pärjätään yrittäjäpariskunnan lisäksi kymmenellä työntekijällä. Viime kesänä työntekijöiden määrä nousi 23:een.

– Meillä on paljon kesäkahviloita asiakkaina. Tuotteiden menekki ja sitä kautta työvoiman tarve vaihtelevat suuresti vuodenajoittain, Tero kertoo.

Helenan Kotileipomolla on sesongista riippuen myös kahdesta neljään omaa myyntipistettä. Helenan Kotileipomo on mukana useimmissa Lahden Messujen tapahtumissa.

– Lahden MM-kisat 2017 tulevat olemaan meille suurin tapahtuma tähän mennessä. Meillä on ruokamyyntipiste kilpailualueella sekä Tori-Café Lahden kauppatorilla, jossa pidetään esimerkiksi kaikki palkintojenjakoseremoniat, Tero kertoo.

Uppopaistetut omenapossumunkit ja lihapiirakat ovat Helenan Kotileipomon suosituimmat tuotteet.

– Possumunkkeja leivotaan kesäaikaan parisentuhatta päivässä, talven hiljaisimpina aikoina kaksisataa päivässä, Tero kertoo.

Paistorasvaa Helenan Kotileipomossa kuluu nelisen tuhatta kiloa vuodessa. Paistorasvana käytettävä palmuöljy tulee Mauste Sallisen kautta Ruotsista.

Sanna ja Tero suosivat lähiseudun raaka-aineita.

– Jauhot tulevat Vääksyn Myllystä, mausteet ovat lahtelaisen Mauste Mestan.

Helena Kotileipomon kaalipiirakka sopii kasvissyöjille ja vegaaneille. Kaalin Jaakkolat ostavat tukusta. Lihapiirakoiden naudan jauheliha on HK:n.

– Kaikki tuotteemme ovat laktoosittomia, maidottomia ja kananmunattomia. Tuotteissamme ei käytetä säilöntäaineita, Tero kertoo.

Helenan Kotileipomo leipoo myös korvapuusteja, mutta niitä on tarkoitus leipoa pääsääntöisesti tytäryrityksessä Helena’s Goodiesissa Kenian pääkaupungissa Nairobissa, siellä Maasai’s Ear eli maasainkorvien nimellä. Toinen päätuote Nairobin leipomossa on banaanileipä. Toiminta Naiborissa alkoi pienimuotoisesti loppuvuonna 2014. Leipomossa leivottiin ensi alkuun koetuote-eriä käsin. Leipomokoneet olivat tulossa Suomesta. Niiden perille pääsyssä on ollut monenlaisia mutkia matkassa.

– Kontti, jossa leipomokoneet olivat matkalla meiltä Suomesta Nairobiin, juuttui ensin Jemeniin. Lokakuun lopulla 2014 tuli ilmoitus, että kontti olisi saapunut Mombasaan. Maksoimme tulli- ja satamamaksut ja muut muodollisuudet, mutta konttia ei vain kuulunut Nairobiin. Sitten meiltä alettiin pyytää monenmoisia maksuja, eli korruptiorahaa ja kaikenlaista keksittiin, oli tietokonejärjestelmävikoja, asiakirjoja oli mukamas kadonnut, koko ajan tuli lisää maksuja. Lopulta me jätimme myös haastehakemuksen, Tero kertoo.

Teron ja Sannan elämässä tapahtui paljon yllättävää ja surullista alkuvuonna 2015. Teron isä kuoli äkillisesti. Isän puusepäntehdas tuli Teron ja hänen sisarustensa hoidettavaksi. Töitä oli paljon. 18.4.2015 Lahden uusitulla torilla oli avajaiset, torikahvilan sisustuksen tekeminen oli Teron isän yrityksen projekti. Siitä selvittiin, Tero teki itse koko Tori-Cafén sisustuksen. Perhepiirissä sattui myös toinen äkillinen kuolemantapaus.

Teron ja Sannan kouluttamia leipureita Helena’s Goodiesissa oli kolme. Leipureista paras hävisi yllättäen. Loppuvuodesta 2015 hän viestitti Terolle, että hänellä olisi paljon kerrottavaa siitä, mitä kaikkea leipomossa on tapahtunut.

Tero ja Sanna sekä yhteistyökumppaninsa lähtivät Nairobiin ja tekivät yllätyskäynnin leipomoon, joka toimi jotenkuten kahden muun Teron ja Sannan kouluttaman työntekijän voimin, mutta salassa heiltä; rahat valuivat epämääräisiin taskuihin.

Tero ja Sanna määräsivät leipomon heti purettavaksi. Kenian valtion auttamana merikontti, jossa leipomokoneet olivat, vapautettiin huhtikuun lopulla 2016. Suomesta syksyllä 2014 lähteneet leipomokoneet ovat tallessa Keniassa ruusuja Euroopan markkinoille viljelevän Kesstes-yrityksen varastossa. Kyseinen yritys olisi halukas tulemaan mukaan leipomotoimintaan. Parhaillaan etsitään tiloja, jotta maasainkorvien ja banaanileivän leipominen Helena’s Goodiesissa voisi taas alkaa.

– Paljon on tapahtunut, tässä ihan vain pääpiirteissään, ja edelleen on kontin kulussa monia rahallisia epäselvyyksiä, mutta tarkoituksemme on käynnistää toiminta uudelleen Nairobissa niin pian kuin mahdollista, Tero Jaakkola korostaa.

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi

KauppaSuomi-lehdessä esitellään vuonna 2017 suomalaisia yrityksiä.

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi

KauppaSuomi-lehdessä esitellään vuonna 2017 suomalaisia yrityksiä.

”Lahden MM-kisat 2017 ovat meille suurin tapahtuma tähän mennessä.”