Hektisen keikkaelämän vastapainoksi Eija Kantola nauttii kiireettömästä kotielämästä

Viitisen vuotta sitten Eija Kantola oli antibioottikierteessä. Hän hakeutui antioksidanttilääkärin vastaanotolle, ja alkoi täydentää ravitsemustaan ravintolisillä. Antibioottikierre katkesi. Eija välttää kemikaaleja ja valitsee luomusti myös meikeissä ja pesuaineissa. Vierivä kivi ei sammaloidu. Eija on aloittanut espanjan opiskelut ja aloittaa latinotanssin.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: MagnumLive

E ija Kantolan ensiesiintyminen oli 5-vuotiaana, kun hän lauloi isänsä haitarin säestyksellä setänsä häissä. Lapsena ja nuorena Eija kulki silloin tällöin haitaria ja mandoliinia soittavan isänsä mukana Satakunnassa erilaisissa yksityisten ja myös yritysten tilaisuuksissa esiintymässä. Tanssilavakeikkoja Eija on tehnyt 14-vuotiaasta saakka. 51 vuotta maaliskuussa 2017 täyttävä Eija on syntyisin Porista. Nyt hän asuu Veikkolassa Kirkkonummella.

– Iskelmälaulajan ammatti on ollut lapsuudesta saakka haaveeni. Tosin lukion jälkeen opiskelin itselleni myös ”oikean ammatin” ja valmistuin 1987 sairaanhoitajaksi, Eija kertoo.

1980-luvun lopulla hän on työskennellyt kolme vuotta sairaanhoitajana Harjavallan psykiatrisessa sairaalassa sekä Helsingissä HYKS:n Lastenklinikalla syöpäsairaiden lasten ja nuorten tutkimushoitajana.

– Sairaanhoitajan koulutus ja työt ovat antaneet minulle suuresti perspektiiviä elämään ja ihmiseen. Tästä on valtavasti hyötyä iskelmälaulajan työssäni, Eija pohtii.

Levytysuransa Eija Kantola aloitti 1988, aluksi nimellä Eijariitta.

Eija Kantola voitti tangokuningattaren tittelin Seinäjoen Tangomarkkinoilla vuonna 1992. Vuonna 1994 hän voitti Syksyn sävel -kilpailun laululla ”Yön hiljaisuus”. Suomen euroviisukarsinnoissa 1996 Eija tuli toiseksi kappaleella ”Rakkauden kirja”. Tangokuningatar-voiton myötä hän siirtyi päätoimisesti laulajaksi, ja sairaanhoitajan työt jäivät.

Tanssipaikoilla Eija tarjoaa yleisölleen monipuolisen, tanssillisen ohjelman. Joka kerta kuullaan Eijan suurin hitti, tango ”Yön kuningatar”.

– Tanssiravintolat ovat suuresti vähentyneet. Enää ei ole viikolla tähtitanssi-iltoja, kuten oli 1980- ja 1990-luvuilla. Teenkin nykyään paljon laivakeikkoja. Ja tanssitarjonnalle laivoilla on selvästi kysyntää, moni tulee laivalle tanssin vuoksi, Eija kertoo.

Tanssilavat ovat nekin vähentyneet ja jäljellä olevat ovat suurentuneet.

– Lavat ovat nykyään tanssikeskuksia, joissa on paljon oheistarjontaa ja myös yöpymismahdollisuudet. Tanssikeskukseen tullaan koko viikonlopuksi rentoutumaan ja tanssimaan.

Suomalaisten tanssitaitoa Eija kehuu hyväksi: se on vuosien saatossa jopa parantunut.

– Kaikenikäiset ihmiset käyvät ahkerasti tanssikursseilla, monet tanssipaikat järjestävät tanssikursseja ennen tanssi-illan alkua.

Moni artisti on kompensoinut vähentyneitä tanssiravintolakeikkoja konserteilla. Eijan mielestä konserttikiertueet ovat vähän riski-investointeja.

– Konsertit ovat myös kärsineet selvästi inflaation, kun tarjontaa on niin runsaasti.

Hyvinvointi, terveys ja kauneus ovat iskelmälaulajan työkalut äänen ja esiintymistaidon lisäksi. Eija liikkuu paljon ja suosii ruokavaliossaan kasviksia – ja valitsee luomua niin paljon kuin on mahdollista. Sokeria ja valkoisia vehnäjauhoja hän välttelee.

– Keikkabussissa meillä on jääkaappi, ja siksi pystyn myös keikoilla syömään terveellisesti. Teen yleensä ruokaisia salaatteja mukaan evääksi.

Viitisen vuotta sitten Eija oli pitkään antibioottikierteessä, flunssat ja tulehdukset vaivasivat. Hän hakeutui Helsingin Antioksidanttiklinikalle tutkimuksiin, jossa mitattiin, millaisia ravintoaineita hänen veressään on, ja mistä on puutoksia. Eija aloitti ravintolisäkuurin, ja sai vitamiini-, kivennäisaine- ja rasvahappopuutokset kuriin, ja voi nyt hyvin. Lisäksi hän on tutustunut funktionaaliseen lääketieteeseen ja sen mukaiseen ravinto-oppiin Paula Heinosen oppien kautta.

Tätä nykyä Eija täydentää ravitsemustaan muun muassa monivitamiinilla, C-, B-, D- ja E-vitamiinilla sekä magnesiumilla, sinkillä ja kalaöljyllä.

Eija pyrkii vähentämään kemikaalikuormaa sekä itsensä hoidossa että kodin hoidossa.

– Suosin luonnonkosmetiikan ihon ja vartalon hoitotuotteita ja myös luonnonkosmetiikan meikkejä. Tosin esiintymismeikkeinä joudun käyttämään ns. synteettisiä meikkejä niiden paremman pysyvyyden ja peittävyyden vuoksi.

– Kodinhoidossa olen vaihtanut astianpesuaineet, pyykinpesuaineet ja siivousaineet luonnonmukaisiin.

Kiireisen keikkaelämän vastapainoksi Eija nauttii kiireettömästä kotielämästä: kotitöistä ja saunomisesta.

– Käyn lähestulkoon joka päivä saunassa.

Matkustelu on mieluisaa.

– Pidän lomaa helmikuun, ja olemme silloin mieheni kanssa reissussa lähes koko kuukauden.

Eija on seesteisen tyytyväinen siitä, että on musiikillisesti löytänyt tyylinsä ja paikkansa. Hän kuuntelee paljon erityylistä musiikkia, ja saa näin virikkeitä omaan työhönsä. Hip hop -musiikki ei kuitenkaan Eijaan kolahda. Hän on melodisen musiikin ystävä.

– Bändin kanssa mietimme, mitä voisimme kehittyä ja uudistua. Avoimuus ja innostuneisuus kaikelle uudelle takaa sen, ettei jämähdä paikoilleen. Se on varmasti myös sitä luovuutta; että on silmät ja korvat auki elämän eri ilmiöille ja asioille.

Vuosi 2017 on Eijalla kiireinen.

– Keikkoja on kalenterissa selvästi enemmän kuin viime vuonna. Se on hienoa, hän iloitsee.

”– Sairaanhoitajan koulutus ja työt ovat antaneet minulle suuresti perspektiiviä elämään ja ihmiseen. Tästä on valtavasti hyötyä iskelmälaulajan työssäni.”
”Keikkabussissa meillä on jääkaappi, ja siksi pystyn myös keikoilla syömään terveellisesti. Teen yleensä ruokaisia salaatteja mukaan evääksi.”

KUKA?

Eija Kantola

Syntynyt 6.3.1966 Porissa.

Asuu Kirkkonummen Veikkolassa.

Perheessä aviomies, 17-vuotias tytär ja lemmikkieläimenä 7-vuotias tiibetinspanieli.

Harrastaa lentopalloa, jalkapalloa,lenkkeilyä ja kuntosaliharjoittelua sekä matkustelua. Espanjan kielen opiskelun Eija aloitti puoli vuotta sitten. Tänä vuonna hän aikoo aloittaa latinotanssin harrastamisen.

Elämän motto: Kaikella elämässä on tarkoitus. Uskon kohtaloon.