Hemmotteluhoitojen, monipuolisten aktiviteettien ja hyvän ruoan ohella Spa Hotel Runnissa panostetaan mielen hyvinvointiin.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Spa Hotel Runni ja Marjut Kasslin

Talvisena torstaiaamuna miesporukka starttasi Helsingistä kohti Iisalmea ja Spa Hotel Runnia. Lähes viidensadan kilometrin matka taittui sukkelaan, ja torstai-iltana he olivat jo hyvissä ajoin Spa Hotel Runnissa iltapalaherkutteluissa.

– Pitäähän sitä käydä omien tuotteiden laatua ja niiden käyttöä tarkistamassa, myhäili Lihatukku Veijo Votkin Oy:n perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Veijo Votkin.

Kylpylähotellin Ravintola Runnin keittiössä käytetään Lihatukku Veijo Votkin Oy:n lihoja ja lihajalosteita. Votkinin tuotantoa oleva Á la Carte -listan Vorshmack perinteisin lisukkein oli miesporukan mieleen iltapalalla, niin olivat myös Etanat valkosipulivoilla ja Peltola Blue-juustolla, etanoiden keralle murrettiin Runnin leipää.

– Parhaat etanat, mitä olen koskaan syönyt, hehkutti Veijo.

Etanat ja etenkin niiden kanssa tarjottava Peltolan Blue -juusto oli myös liikemies Peter Fryckmanin mieleen.

– Peltolan Blue -juustoa tapaan ostaa Wanhasta Kauppahallista Helsingistä, Peter kertoi.

Ahkerana kalastajana ja hyvänä kalakokkina hän kiitti myös Á la Carte -listan Kalalajitelmaa lähialueen kaloista.

Ravintola Runni suosii laadukkaiden pienvalmistajien lisäksi raaka-aineissa paikallisia tuottajia. Suonenjoella toimivan Peltolan meijerin Blue-sinihomejuusto ja kirnuvoi ovat ravintolakokkien suosiossa kautta maan. Peltolan Blue -sinihomejuusto on valmistettu Peltolan maatilan lehmien maidosta, lehmät saavat ravinnokseen vain tilalla itse luomuviljeltyä puna-apilaa.

Runnin ravintolassa saa herkutella myös Kiuruvedellä valmistetuilla Arctic Milkin juustoilla. Kiurujoesta nousee keittiön käyttämä kuha, lähivesistä muut kalat, sieniherkkuihin kerätään lähimetsistä sieniä.

Sunnuntai-iltana viiden miehen seurue päätti syödä pitkän kaavan kautta. Menun heille laati yhdessä ravintolan keittiömestarin, Miika Laitsaaren kanssa Spa Hotel Runnin myyntijohtaja Marjut Kasslin. Marjut myös ikuisti kamerallaan miesten kolmen tunnin herkutteluhetken.

– Illallisen aluksi tarjosimme pojille kevyesti paahdettua graavilohta, kukkakaalipyreetä ja saaristolaisleipää, Marjut kertoo.

– Seuraava ruokalaji eli sienikeitto sai valtavan suuren suosion. Sitä he kehuivat samettiseksi ja suorastaan jumalaiseksi. Runnin sienikeittoon ravintolamme käyttää lähimetsästä poimittuja herkkutatteja, kanttarelleja sekä kuivattuja suppilovahveroita, lisäksi keitossa on osterivinokkaita ja siitakesientä.

Pääruokana herraseurueella oli paahdettua ankanrintaa, macaire perunaa, karamellisoitua fenkolia sekä voissa haudutettua parsakaalia. Kastike ankanrinnalle oli loihdittu paahdetuista valkosipuleista ja viinirypäleistä. Jälkiruoaksi maistui mustikkakukko vaniljakerman keralla.

Herkuttelujen lomassa miesporukka kuntoili viiden päivän lomansa aikana kylpylän uima-altaassa ja rentoutui saunassa. Uima-altaassa pistettiin välillä myös vesijuoksuksi ja -jumpaksi. Hieronta pehmitti mukavasti lihaskireydet. Hoitohenkilökunnan miesvoittoisuus vähän aiheutti murinaa miesporukassa.

Ulkoilemaankin he ehtivät nauttimaan kevättalven auringosta ja Runnin kylpylän ympärillä olevasta kauniista luonnosta. Perjantai-iltana karaoketanssit pistivät herrojen lakerikenkiin vipinää. Lauantaina parketin partaveitset saivat pyörähdellä aidon orkesterin tahtiin.

Spa Hotel Runnin myyntijohtaja Marjut Kasslin on erittäin tyytyväinen, että niin yksittäiset ihmiset, seurueet, perheet sekä monenlaiset ryhmät ja yritykset ovat löytäneet Spa Hotel Runnin palvelutarjonnan.

– Tänä talvena meillä on puolet vilkkaampaa viime talveen verrattuna, Marjut iloitsee.

– Yritysten suosiossa ovat hemmottelupäiväpaketit. Seniori-ikäiset ovat tykästyneet seniorilomaamme, joka kestää sunnuntaista tiistaihin.

Marjut kertoo, että erilaisia aktiviteetteja on lisätty merkittävästi Spa Hotel Runnin palvelutarjontaan. Aktiviteeteista esimerkkinä aivojumppa, lumikenkäily ja jumpat tanssimusiikin tahtiin. Hyvinvointi- ja kauneudenhoitopalvelut monipuolistuvat nekin koko ajan.

– Meillä on aloittanut todella loistava ja ammattitaitoinen kuppari, Pirjo Kumpulainen, Marjut kertoo.

– Yksi suosituimpia hierontojamme on aineenvaihduntaa vilkastuttava inkivääri-tangeriini-öljyn ja mineraalisuolan kanssa tehtävä kokovartalohieronta. Saunaosastolla yksi suosikki on aineenvaihduntaa ja verenkiertoa vilkastuttava ja hengitysteitä avaava suolasauna. Yrttikylvyissämme käytämme Runnin luonnosta kerättyjä ja kuivattuja yrttejä.

Runnilla on myös Kela-korvaukseen oikeuttavia fysioterapiahoitoja.

Kehon ja makuaistin nautintojen ohella Runnilla panostetaan mielen hyvinvointiin.

– Meillä on usein eriteemaisia teatteri- ja oopperailtoja. 19. maaliskuuta on mieskuoropainotteinen konsertti Suomi 100 vuotta -hengessä. Tulevana pääsiäisenä on muun muassa oopperakonsertteja sekä kulttuuritarjontaa koko perheelle, kevyempää ohjelmaa unohtamatta.

Spa Hotel Runnin nykyinen päärakennus eli kylpylähotelli on valmistunut 1980. Runnin ensimmäinen kylpylähotelli Kartanohotelli on rakennettu 1904. Kartanohotelli on saneerattu 2001. Kartanohotellissa on 19 huonetta, Carl Gustav -sviitti sekä kaksi huoneistoa.

Vuonna 2015 nykyinen päärakennus saneerattiin sisältä ja ulkoa. Päärakennuksessa on hotellihuoneita 59, päärakennuksen ylimmässä kerroksessa on kaksi sviittiä terasseineen.

Spa Hotel Runnin omistavat liikemies Ilari Hassinen , kauppaneuvos Eero Lehti sekä kauppaneuvos Kari Hautanen. Henkilökuntaa on 30–50 sesongista riippuen.

”– Yksi suosituimpia hierontojamme on aineenvaihduntaa vilkastuttava inkivääri-tangeriini-öljyn ja mineraalisuolan kanssa tehtävä kokovartalohieronta. ”