Virpi Hoffrénin antama ravintoneuvonta on yksilöllistä ravintovalmennusta asiakkaan tarpeen mukaan. Koska ruoka on luonnollinen osa jokapäiväistä elämäämme, meillä kaikilla on Virpin mukaan mahdollisuus vaikuttaa terveyteemme syömämme ruuan kautta.

Teksti: Reetta Reinman

Kokkolassa ja Ylivieskassa toimiva luontaishoitaja ja ravintoneuvoja Virpi Hoffr én auttaa asiakkaitaan ennen kaikkea ravintoneuvonnalla.

– Nykyään erilaiset vatsaongelmat ovat monen harmina. Vatsavaivojen kirjo onkin runsas: närästystä, ummetusta, ripulia, hiivaongelmia, ärtyneen suoliston ongelmia – muutamia esimerkkejä mainitakseni. Monia vaivaa myös väsymys ja voimattomuus. Hormonitoiminnan ongelmat ovat yleisiä, samoin kilpirauhasongelmat sekä monenlaiset allergiat ja tulehduskierteet toistuvine antibioottikuureineen.

Hyvin monen ongelman ydin löytyy Virpin mukaan ruokalautaselta. Ruokavaliossa on monella liikaa valmisruokia, sokeria ja jauhotuotteita, ja liian vähän tuoreita vihanneksia, marjoja ja hedelmiä sekä hyviä rasvoja.

Hiilihydraattien parhaimmiksi lähteiksi Virpi nostaa kasvikset, vihannekset, juurekset, marjat ja hedelmät. Viljoista parhaita ovat täysjyvätuotteet, mutta monella suomalaisella on gluteiiniviljan kanssa ongelmia. Proteiinina Virpi neuvoo suosimaan kalaa, vaaleaa lihaa, riistaa ja kasvisproteiinin lähteitä, kuten palkokasveja. Maitotuotteista parhaita valintoja ovat maustamattomat hapanmaitotuotteet, mutta nekin kohtuudella.

Hyviksi rasvoiksi hän nostaa luomulaatuiset, kylmäpuristetut kasviöljyt, kuten oliivi- ja rypsiöljyn sekä camelina-, pellava- ja avokadoöljyt. Myös kookosöljy ja voi ovat Virpin mukaan terveellisiä rasvan lähteitä.

Ravintoneuvonnassa tehdään aina yksilöllinen suunnitelma ravitsemuksen korjausliikkeeksi. Yleisiä, monta asiakasta auttavia ravintoainetäydennyksiä ovat esimerkiksi A-, B- C- ja D-vitamiinit, sinkki, seleeni, magnesium ja kalaöljy sekä maitohappobakteerit.

– Moni tarvitsee lisäkuitua, esimerkiksi psyllium on hyvä vatsaa ja suolistoa hellivä kuitulisä.

Ensimmäinen konsultaatiokäynti Virpin ravintoneuvonnassa kestää noin kaksi tuntia.

– Ennakkoon täytettyjen kyselykaavakkeiden perusteella käymme läpi asiakkaan terveydentilaa ja ravintotottumuksia. Tarvittaessa ohjaamme asiakkaan lisätutkimuksiin lääkärin vastaanotolle.

Seuraavat käyntikerrat ovat tunnin mittaisia. Näillä käynneillä kartoitetaan saatuja tuloksia ja päivitetään hoitosuunnitelmaa. Seurantakäyntien lukumäärä on yksilöllinen.

Virpi hoitaa ravintoneuvonnalla myös odottavia äitejä sekä lapsen hankintaa aikovia naisia ja pariskuntia.

– Myös erilaisissa infektiokierteissä kamppailevat, vatsan toimintahäiriöistä tai allergioista kärsivät pienet lapset hyötyvät ravintohoidosta.

Virpin funktionaalinen ravintoneuvonta rakentuu funktionaalisen lääketieteen perustalle.

– Funktionaalisen lääketieteen tavoitteena on edistää terveyttä, ennaltaehkäistä sairastumista ja helpottaa jo ilmennyttä sairautta parantamalla fysiologisia toimintoja. Funktionaalisen lääketieteen tärkeimmät hoitomenetelmät ovat ruokavalio, hyviä bakteereita suolistoon istuttava probioottinen hoito sekä elimistön paranemistapahtumia tukevat vitamiini-, hivenaine-, rasvahappo- ja lääkekasvivalmisteet. Näillä saadaan aikaan tervehtymistä pelkän oireiden poiston asemesta, hän kertoo.

Ravintoneuvonnassaan Virpi käyttää ravitsemusta ja funktionaalisen lääketieteen näkemyksiä ravitsemustilan korjaamiseksi, terveyden ylläpitämiseksi ja elinvoiman lisäämiseksi.

– Hoito-ohjelma rakentuu yksilöllisesti asiakkaan terveydentilan ja ruokavalion kartoituksesta, henkilökohtaisesta haastattelusta, ruokapäiväkirjasta ja kehonkoostumusmittauksesta. Tarvittaessa voidaan käyttää erilaisia laboratoriomittauksia tai tehdä esimerkiksi ruoansulatustestin, josta näkee suoliston bakteerikannan, entsyymitoiminnan, hiivan liikakasvun ja mahdolliset parasiitit.

Hoito kestää yleensä kuukaudesta useisiin kuukausiin riippuen asiakkaan tilanteesta. Joillekin riittää yksi käyntikerta, toinen tarvitsee 2–6 kertaa.

– Hoitoprosessin pituus riippuu yleensä siitä, minkälaisia terveysongelmia ollaan korjaamassa. Hoitoprosessilla avataan tietä koko elämän pituiselle elämäntapamuutokselle, Virpi painottaa.

Hämeenkyröstä kuutisen vuotta sitten Kokkolaan muuttanut, 43-vuotias Virpi pyrkii elämään, kuten hän opettaa. Hän pitää kiinni terveyttä tukevasta ruokavaliosta ja ulkoilee runsaasti sekä muistaa hyvän unen hoitavan merkityksen. Virpillä on 20- ja18-vuotiaiden lasten lisäksi 6-vuotias kuopus. Myös hänelle terveellinen ruokavalio on jokapäiväinen, mukava asia.

– Kun lapsi oppii pienestä pitäen terveyttä tukeviin ruokavalintoihin, niistä tulee hänelle elämäntapa, Virpi toteaa.

Ravintoneuvonnan lisäksi Virpi tarjoaa Tähtiterveys-yrityksessään vyöhyketerapiaa, vauvojen koliikkihoitoja, vauvahierontakursseja sekä jalkahoitoja ja Asahi-terveysliikuntaa, joka on suomalaisten suunnittelema terveysliikuntamuodoksi tarkoitettu liikuntamuoto.

– Asahi on lempeää, rauhallista ja pehmeää, kehotietoisuutta harjoittavaa liikuntaa. Se on yhdistelmä perinteistä länsimaista liikuntaa itämaisin maustein.

Virpi kertoo, että Asahi-harjoitukset koostuvat koko kehoa rentouttavista ja tasapainoa kehittävistä liikkeistä sekä rentoutumiseen ja stressinpoistoon suunnatuista harjoitteista.

– Jalkahoidoissa käytän esimerkiksi kynsisienen hoidossa tehokasta, luonnonmukaista otsonihoitoa otsonoitujen öljyjen muodossa. Otsonilla on lukuisia terveyttä tukevia ominaisuuksia; virusten, bakteerien ja sienten tuhoaminen on yksi otsonin terveyshyödyistä.

”– Moni tarvitsee lisäkuitua, esimerkiksi psyllium on hyvä vatsaa ja suolistoa hellivä kuitulisä.”
”– Kun lapsi oppii pienestä pitäen terveyttä tukeviin ruokavalintoihin, niistä tulee hänelle elämäntapa.”

MITÄ?

Ravintoneuvonnalla voi saada apua esimerkiksi:

* väsymykseen, uupumukseen, mielialaongelmiin

* uniongelmiin

* mahan ja/tai suoliston toimintahäiriöihin (närästys, ripuli, ummetus, imeytymishäiriöt)

* hormonaalisiin ongelmiin: PMS, kilpirauhasen toimintahäiriöt, lapsettomuus

* vastustuskyvyn kohottamiseen infektiokierteissä

* atooppiseen ihoon, akneen ja psoriasikseen

* allergioihin, astmaan

* diabetekseen

* kohonneeseen verenpaineeseen ja kolesteroliin

* painonhallinta-ongelmiin

* fibromyalgiaan, reumaan, nivelrikkoon