Jääkiekon SM-liigaa on pelattu reilu neljännes ja 60 ottelun runkosarja vetää henkeä ennen syöksyään talveen.

Teksti: Ari SteniusKuvat: Joonas Hepola

SM-liigakauden alla oli mitaliehdokkaita puolen kymmentä eivätkä ensipiirrot liigajäille ole muuttaneet ennakkokäsityksiä. Kolme kertaa finaaliin selvinnyt, mutta siellä hävinnyt Tampereen Tappara on kuitenkin tehnyt vaikutuksen.

Oulun Kärpät kahteen perättäiseen mestaruuteen johtanut Lauri Marjamäki jättää keväällä puolen Suomen kiekkoylpeyden ja lähtee leijonakuninkaaksi Suomen kiekkomaajoukkueen päävalmentajaksi. On varmaa, että ”Late” tiimeinen tekee kaikkensa, jotta Oulun torilla juhlittaisiin kolmantena keväänä perättäin.

Mutta juhlitaank o, se on toinen asia, sillä kannujuhlien kuokkavieraiksi on tulijoita: Tappara, Rauman Lukko ja Helsingin IFK, ainakin.Rauman keisarina tähän kauteen lopettaa Risto Dufva , joka on kolmena kautena kiskonut Lukon unelmansa kynnykselle. Raumalaisten tiellä on ollut Tappara, joka upotti viime kevään seitsemännessä välieräillassa mestaruudesta unelmoineen Lukko-paatin.

Lukko-leirissä ei jossiteltu eikä selitelty, mutta raumalaisten ykkösketjun loukkaantumiset veivät joukkueen hyökkäysvoiman eikä Dufva astu enää samaan sattumamiinaan.

Joukkueen tärkein pala Raumalla on kunnossa, sillä Ryan Zaplski on illasta toiseen pelastava enkeli. Tosin, jos amerikkalainen loukkaantuu, niin...

Tapparan, Lukon, IFK:n ja Kärppien kasautuminen Liigan kärkisijoille jo marraskuun ensi viikoksi saa ennakoimaan kovaa runkosarjaa ja armotonta kevättä.

Kevät on kaukana, joten katsotaan kuluvaa runkosarjaa, jossa Tappara on iskenyt tuhoisasti. Tapparan pääkirveenä on kimallellut Kristian Kuusela , kirvesrintojen vastine Kärppien Mika Pyörälälle , siis mies, joka osaa kaiken – ja hyvin. Kuusela pommittaa Tapparan etulinjassa maaleja kuin Kärppien kultavuosinaan...

Tapparan päävalmentajan Jussi Tapolan viime syksy oli kuristava, mutta keltanokkavalmentajan tulikaste tuotti ”voitetun” hopean ja itseluottamuksen tähän kauteen.

Tapparan syksyssä on nähty hymyilevän levollinen Tapola, jonka joukot uskovat neljänteen perättäiseen finaalikevääseen – ja mestaruuteen.

Tappara pelaa lähes aina huipulla, joten on hämmentävää, että 2000-luvulla kuusi kertaa finaalissa pelannut Tappara on voittanut mestaruuden ainoastaan keväällä 2003.

Vuoden 2003 mestaruus tuli pitkään ikävään, sillä edellisestä mestaruudesta oli 15 vuotta.

Se oli pitkä kuiva kausi, kun muistaa Tappara-kiekon menestysajan SM-liigan perustamisesta (1975-76) edelliseen mestaruuteen 1988: 13 kautta, joista kymmenen kertaa finaalissa ja niistä seitsemän kultaa!

Alleviivataan vielä: Tappara on voittanut koko 2000-luvulla mestaruuden yhtä usein (harvoin) kuin esimerkiksi Hämeenlinnan Pallokerho, Helsingin IFK tai Porin Ässät! Se ei ”Nääsvillessä” riitä, vaikka aika on muuttunut ja haastajat lisääntyneet.

Historia velvoittaa ja rima korkealla Hakametsän mestaruusviiririvin tasolla. Syksy todistaa Tapparan olevan terästä ja muiden tulevan juuri nyt perästä, kuten ”Junnu” Vainion vanha kirveshitti muistuttaa.

Mestari-Kärpät, Lukko ja IFK ovat nekin huomanneet kirveen kimalluksen ja verraneet itseään Hakametsän kunkkuun. Helsingin IFK varusteli kesällä, mutta Stadin pukuosastolla ollaan

liipasinherkkiä ja katseet ovat pelaajien näyteikkunassa, joista läheisin on loppuunmyyntiä tekevässä Espoon Bluesissa.

Bluesin alennusmyynnissä on vielä vähän tarjolla, mutta hinta voi nousta kun ”sinisten” tarjousikkunaa tuijottaa paksulompakkoiset Kärpät ja Lukkokin. Raumalaiset kalastajakaupunkilaisina tosin käynevät merta edempänä ja haalivat saaliinsa Pohjois-Amerikasta.

HIFK:n, Kärppien ja Lukon, ehkä Tapparankin hullut päivät alkavat marraskuun ensimmäiseltä viikolta, sillä sen jälkeen kaukaakin tulevat ulkomaalaispelaajat ovat halvempia päästessään alle puolivuotisina pelaajina artistiverolla.

Viimeisimmät kevättarpeet ostetaan vasta tammihelmikuussa, mutta runkosarjassa menestyminen on noussut arvossaan, joten uutisia kuullaan tämän vuoden puolella.

Muistin tueksi: viime kevään välierät ja finaalit ratkesivat joukkueille, joilla oli kotietu...

”On varmaa, että ”Late” tiimeineen tekee kaikkensa, jotta Oulun torilla juhlittaisiin kolmantena keväänä perättäin.”
”Kuusela pommittaa Tapparan etulinjassa maaleja kuin Kärppien kultavuosinaan...”