Suomen pitkät, valoisat kesäyöt ja puhdas ilma tekevät monista luonnonkasveista ainutlaatuisia. Niiden kaupallinen hyödyntäminen on kuitenkin melko vähäistä. Nurmeslainen luonnontuoteyritys Summer Cape Oy on omalta osaltaan tarttunut toimeen. Yritys on parin vuoden ajan kehitellyt omaa tuotesarjaa, jossa yhdistetään ikivanhaa kansainvälistä osaamista suomalaisiin luonnontuotteisiin.

Teksti: Reetta Reinman Kuva: Summer Cape Oy

J ouko Martiskaisen johtaman, vuonna 1998 perustetun joensuulaisen Summer Cape Oy:n toimialana oli aluksi taloushallinnollisten palvelujen tuottaminen sekä liiketoimintakonsultointi ja koulutus. Martiskainen on aikaisemmin toiminut talousjohtajana ja tehnyt oman työnsä ohessa tilintarkastuksia.

Vuonna 2002 aikana yrityksen kotipaikka siirtyi Nurmekseen, maaseudulle, Höljäkän kylään. Tätä nykyä yritys pyörittää Nurmeksessa luontais- ja luomukauppa Silentiaa sekä kehittää ja valmistuttaa luontaistuotteita. Henkilökuntaa yrityksessä on kaksi vakituista ja yksi osa-aikainen. Tavoitteena on palkata yksi työntekijä lisää. Summer Cape Oy nimi juontaa Martiskaiselle rakkaaseen Pielisen rannalla olevaan Kesäniemi-nimiseen tilaan.

Martiskaisen mukaan uudenlaisten, innovatiivisten luontaistuotteiden raaka-aineet löytyvät läheltä, niiden valmistajan kotimaakunnasta.

– Suomalaisilla puhtailla luonnontuotteilla on kova kysyntä kansainvälisillä markkinoilla. Suomen etuna ovat puhtaat raaka-aineet, jotka jalostuvat ainutlaatuisiksi kesäöiden auringon ja neljän vuodenaikamme ansiosta.

Tällä hetkellä Summer Cape Oy:n Virtumin luontaistuotesarjassa ovat Virtumin+ kapselit, Virtumin Derma Care Cream- ihovoide ja Salute Dóro eli Himalajan Ambrosia luomuhunaja-siitepöly-mumijo valmiste.

– Tuotteemme valmistutetaan yhteistyössä suomalaisten luontaistuotealan tehtaiden kanssa. Tuotteillamme on suomalaisen työn avainlippumerkki. Jatkossa tavoitteemme on aloittaa oma tuotanto. Se tosin edellyttää myös luonnontuotteiden keräilyn organisoimista tänne Nurmeksen seudulle, Martiskainen kertoo.

Yksi luonnontuotealan kehitystyön pullonkauloista on Martiskaisen mukaan juuri raaka-aineiden saatavuus.

– Luonnontuotteiden parempi hyödyntäminen olisi hyvä keino lisätä Suomen maakuntien elinvoimaisuutta. Esimerkiksi meillä olisi kovasti käyttöä paikalliselle kerääjäverkostolle, jonka kautta saisimme hankittua tarvittavat luonnonkasvit. Tällä hetkellä ostamme kasvinosat monen sadan kilometrin päästä. Kasvien keräily, kuivaus, jauhatus, varastointi ja kaikki muut vaiheet voisivat tuoda maakuntiin paljon uusia työpaikkoja, toteaa Martiskainen.

Virtumin-tuotteiden raaka-aineiden valinnassa Martiskaisella on ollut kriteerinä valita aineet, jotka parhaiten vahvistavat elimistön toimintaa, tukevat solun energia-aineenvaihduntaa sekä voimistavat vastustuskykyä. Tärkeä tavoite on myös bakteerien liikakasvun ennaltaehkäisy. Virtumin+kapseleiden raaka-aineina ovat vuoripihka eli mumijo, ruusunjuuri, maitohappobakteerit ja rannikkomännynkuoriuute.

– Ihovoiteeseen valitsimme mumijon sekä luomupohjaiset kookos-, oliivi- ja shiöljyt.

Brakshun vuoripihkaöljyn eli mumijon Summer Cape Oy tuo itse maahan.

– Vuoripihkaa eli mumijo-jauhetta on käytetty tuhansien vuosien ajan etenkin Himalajan alueella. Se auttaa palautumaan rasituksista. Sen uskotaan edistävän myös luunmurtumien ja palovammojen paranemista. Meille jauhe tulee puhdistettuna ja sertifioituna suoraan Tiibetistä. Olemme kokeilleet ja testanneet jauheen käyttöä yhdessä suomalaisten ainesosien, kuten esimerkiksi tervan, hunajan ja erilaisten luonnonkasvien kanssa, kertoo Summer Cape Oy:ssä reseptien laatimisesta vastaava Irina Martiskainen.

Muut raaka-aineet Summer Cape Oy hankkii yhdessä suomalaisen luontaistuotevalmistajan kanssa. Luomupohjainen hunaja tulee suoraan tuottajalta.

Virtumin+kapseleita Summer Cape Oy valmistuttaa vuosittain 5000–10 000 pakettia ja Virtumin-voidetta 3000 pakkauksen verran.

– Tavoitteemme on kaksinkertaistaa tuotanto vuoden kuluessa, Martiskainen kertoo.

Uusi tuotesarja on myös kehitteillä. Uuden tuotesarjan kehittämiseen Summer Cape on saanut yritystukea maaseuturahaston kautta.

– Uuden tuoteperheen kehittäminen on pitkäjänteistä ja aikaa vievää työtä, toteaa Martiskainen.

– Seuraamme jatkuvasti sekä Suomessa että maailmalla tapahtuvaa luontaistuotealan kehitystä ja alan eri tutkimuksia. Selvitämme raaka-aineiden yhteensopivuutta, jotta löytäisimme parhaat mahdolliset reseptit tuotteillemme. Tavoitteemme ei ole matkia jo markkinoilla olevia tuotteita niiden koostumusta hiukan muuttamalla, vaan tuoda luontaistuotemarkkinoille aivan uudenlainen, kokonaisvaltainen tuote.

Martiskainen uskoo , että luontaistuotteiden tarpeellisuus tunnustetaan tulevaisuudessa.

– Todennäköisesti apteekkiperusteinen lainsäädäntö tulee muuttumaan; tämä muutos toisi mukanaan tasapuolisemmat mahdollisuudet luontaistuotealan kehittymiselle.

Häntä harmittaa, kun Suomessa lääketutkimus- ja koulutus keskittyvät pääasiassa reseptilääkkeiden kehittämiseen.

– Korkeatasoisten luonnosta peräisin olevien itsehoitotuotteiden tutkimus- ja kehitystyö on laiminlyöty. Tästä syystä alalle on hankala saada ammattitaitoista henkilökuntaa.

– Ajatusta luontaistuotteiden sairauksien ennaltaehkäisevästä vaikutuksesta ei osata meillä Suomessa vielä tarpeeksi arvostaa, Martiskainen toteaa.

”– Suomen etuna ovat puhtaat raaka-aineet, jotka jalostuvat ainutlaatuisiksi kesäöiden auringon ja neljän vuodenaikamme ansiosta.”