Koeajossa Peugeot 3008 Active PureTech 130

Peugeot 3008 on uudistunut niin täydellisesti, että autoa ei heti tunnista samaksi malliksi. Matkustamossa muutos on uutta muotoilua vielä paljon suurempi.

Teksti ja kuvat: Janne Suomalainen

Edeltävän mallin pyöreiden muotojen sijaan Peugeot 3008 Active PureTech 130 on saanut selvästi voimakkaamman ilmeen. Peugeotin kohdalla kun on yleensä tottunut pyöreämpiin linjoihin, on uuden 3008:n muotoilu mukava yllätys. Vaikka autosta löytyy tuttuja tunnusmerkkejä, kuten leijonan raapaisemat takavalot, ei autoa heti arvaisi pösöksi ilman keulan leijona-logoa.

Jos olet toipunut jo ulkomuodon aiheuttamasta yllätyksestä, on aika kurkata auton sisälle. Matkustamossa, ja varsinkin kuljettajan paikalla muutos on vielä isompi. Peugeotin uusi i-Cockpit -ohjaamo vaatiikin hetken totuttelun ja opiskelun ennen ajamaan lähtemistä. Onneksi sentään ohjauspyörä ja vaihdekeppi ovat tutuilla paikoillaan. i-Cockpit -ohjaamossa kaikki ylimääräiset nappulat ja painikkeet on poistettu.

Niiden sijasta kojelaudalla on 8-tuumainen kosketusnäyttö, jonka avulla hallitaan suurinta osaa auton toiminnoista. Yleisimmin käytettyjä toimintoja, kuten penkin- ja takalasinlämmitystä, varten kojelaudalta löytyvät onneksi vielä perinteiset painikkeet.

Auton ohjauspyörä on todella pieni. Se on lisäksi erikoisesti muotoiltu.

Ohjauspyörä on ”litistetty” ylä- ja alareunoista. Ratti ei ole täysin pyöreä, vaan se muistuttaa hieman peliohjainta. Ohjauspyörän muotoilulla on haluttu parantaa mittariston näkyvyyttä, sillä ohjauspyörää on nostettu korkeussuunnassa lähemmäs mittaristoa, joka sekään ei ole entisellään.

Mekaanisen mittatariston tilalla on nyt 12,3-tuumainen näyttö. Tosin siihenkin ilmestyvät onneksi perinteiset nopeus- ja kierroslukumittarit.

Näytön etuna on sen muunneltavuus. Esimerkiksi erilaiset varoitukset ilmestyvät animoituina ilmoituksina, jolloin kuljettaja huomioi ne paljon tehokkaammin. Sekä 8 tuuman kosketusnäyttö että 12,3” tuuman mittaristonäyttö kuuluvat vakiovarusteluun kaikissa malleissa.

Ajossa Peugeot 3008 tuntuu todella mukavalta. Ohjaus on tehostettu ehkä vähän liiankin pehmeäksi omaan makuun, mutta ainakin rattia on kevyt pyöritellä.

Vaihdekeppi on sopivan lähellä. Se on myös mukavan lyhytliikkeinen. Auton jousitus tuntuu uskomattoman pehmeältä, mutta ei ole kuitenkaan epämiellyttävän löysä. Autolla uskaltaa ajaa myös mutkiin. 3008 ei ole ajo-ominaisuuksiltaan luokkansa sporttisin malli, mutta todella mukava matkakumppani niin kuljettajalle kuin matkustajille.

Auton akseliväli on venynyt 62 milliä edeltäjään verrattuna, mikä näkyy kasvaneina sisätiloina. Takapenkillä on nyt 24 milliä enemmän polvitilaa. Tavaratilaa löytyy 591 litraa. Takapenkin selkänojat taittuvat kahdessa osassa alas, jolloin saa tarvittaessa täysin tasapohjaista tavaratilaa jopa 1670 litraa.

Moottorimalliston muodostavat 1.2 (130 hv) ja 1.6 (165 hv) -litraiset bensakoneet sekä 1.6 (100 tai 120 hv) ja 2.0 (150 tai 180 hv) -litraiset dieselit. Moottoreiden parina on joko manuaali- tai automaattivaihteisto. Koeajettu 1.2 PureTech on bensamoottoriksi mukavan taloudellinen. Auton yhdistetty kulutus on ainoastaan 5,0 l/100km ja CO2-päästöt 115 g/km.

Peugeot 3008-malliston hinnat alkavat 23 702 eurosta. Yllättäen diesel on malliston edullisin versio. Tosin bensakone on vain reilu tuhat euroa kalliimpi. Auton varustelutasoksi on tarjolla Access, Active, Allure tai sporttinen GT.

”– Ratti ei ole täysin pyöreä, vaan se muistuttaa hieman peliohjainta. ”