Pöytälätkä-ässä Otto Pesälä lajista:

Kaikki ovat pelanneet ja kaikki osaavat pöytälätkää. Ainakin lähes kaikki, siksi kotipelien, kaveripiirien ja lähikuppiloiden mestareita riittää puheissa ja teoissa.

Mutta on myös lajin todellisia lätkäjätkiä, joita ei pystymetsän pojat voita – ei sitten millään, vakuuttaa alan mies Otto Pesälä Oulusta.

Teksti: Ari Stenius

Näin se on. Tullaan tarjolle ja katsotaan, löytyykö haastajia. Jos tuntuu siltä, että pärjää, niin laudan toiseen päätyyn vaan. Saa kokeilla niin monta kertaa, kun haluaa ja ehtii, houkuttaa Otto Pesälä pilke silmässä pöytälätkäharrastajia.

Pesälä, Jari Sahlgren ja Toni Koivula käyvät esittelemässä lajia ja osaamistaan Ylivieskassa jääkiekon MM-kisojen aikaan 20. toukokuuta.

Pöytälätkä on harrastettu laji. Suomessa pelataan vuosittain seitsemän kansallista turnausta, joissa pärjäneet pääsevät edustamaan Suomea kansainvälisiin kisoihin.

Oululaiskolmikon Ylivieskan vierailu ei tee Kärkkäisen tavaratalon lauantaipäivästä virallista turnausta, mutta hyviä palkintoja on luvassa sekä peleissä pärjänneille että arvonnassa onnekkaille.

– Pelataan kiekon MM-kisojen varjokisat. Myymäläpäällikö on luvannut päivään hyvät palkinnot ja me olemme luvanneet myymäläpäällikölle, että meitä ei kukaan voita, härnää Otto haastattelijan pyynnöstä.

Pöytälätkä ei ole nyrkkeilyä, eikä siinä uhota enemmän kuin hyvät tavat ja maku sallii, mutta Pesälä sanoo pelissä vaadittavan psykologista pelisilmää.

– Turnauksissa pitää osata pelata ja kisahermoja tarvitaan, mutta taktiikkaan kuuluu myös pyrkimys päästä vastustajan ”pään sisään”, hymyilee Pesälä.

Koivula, Pesälä ja Sahlgren ovat pelanneet jo vuosia Oulun paikallisliigassa, eri turnauksissa ja kansainvälisissä kisoissa, mutta kukaan heistäkään ei ollut pelimies ensi-illassaan.

– Tuttu kaveri houkutti niin pitkään, että oli lähes pakko lähteä. Hän taisi tunnistaa ominaisuuteni – hurahtaa lajiin – jaksaessaan kysellä, naureskelee Otto silloisen lukiokaverinsa sitkeydelle.

– En uskaltanut yksin lähteä ensimmäiseen iltaan ja sain muutaman muunkin untuvikon mukaan, joten en ollut sinä iltana viimeinen. Seuraavina kertoina kyllä tosi monesti, muistelee Otto omia ensimmäisiä pelejään.

Yliveskan pelilauantaillekaan ei Otto ”uskalla” tulla yksin haastamaan Keski-Pohjanmaan seutua.

– Jari ja Otto ovat minua kokeneempia pelaajia. Heidän joukkueensa Kiekko-Lampaat antaa varoituksen heidän tasostaan, onhan lammas tunnettu rohkeudesta ja peräänantamattomuudestaan, hymyilee Otto arvoituksellisesti.

Pesälä sanoo oppineensa pöytälätkän suhteellisen nopeasti, osin kiitos musiikkiharrastuksen valmentamien näppärien sormien ja – rytmitajun.

Pesälän kehittymistä pelaajana kehitti myös sitkeä houkuttaja Juho.

– Hän änkesi lähes väkisin meille pelaamaan. Silloin pelattiin tosi paljon ja sieltä löytyi pohja. Tämä laji vaatii paljoa pelaamista. Jossain vaiheessa tulee kehityspyrähdys, ainakin minulle tuli. Sen jälkeen en enää ollut turnausten pohjimmainen, muistaa Otto.

Nykyisin lääkärinä työskentelevä Pesälä pitää pöytälätkää hyvänä harrastuksena.

– Ei tämä mitään hikiurheilua ole, mutta nopeutta ja refleksejä sekä henkistä kestävyyttä saisi olla. Mukavaa kilpailua ja peliä tosissaan, mutta silti pilke silmäkulmassa, aikuisten vakavasti otettavaa leikkiurheilua, määrittelee Pesälä pöytälätkän olemusta harrastuksena.

– Eikä tässä pikkudetaljeista kiistellä, eikä oikein isoistakaan. Hyvää urheilumieltä pitää olla ja yleensä onkin, vakuuttaa Otto, jolla on lajipiirien avaava slogan.

– Pöytälätkä on shakkia satakilometriä tunnissa, hymyilee Pesälä, joka saa laudan nappulat lentämään ja kumilätkän osumaan kuin kauko-ohjattuna muoviseen maaliin.

Pesälän mukana Ylivieskaan näytille tulevista Koivula on kikkamaestro.

– Toni pitää kikkakerhoa Oulussa, ja varmasti hän pistää parastaan myös varjokisoissamme, arvelee ja lupailee Pesälä.

Lätkäkolmikko haastaa paikalle kaikki lajista kiinnostuneet pelaamaan tai seuraamaan.

– Naiset ja miehet, nuoret ja kokeneemmat, usein juuri kokeneemmat ovat tutustuneet lajiin aiemmin, aikaan ennen tietokonepelejä, sanoo Otto.

Pöytälätkäkolmikko Koivula – Pesälä – Sahlgren lupaa Ylivieskaan 20. toukokuuta hyvän ja tasokkaan tapahtuman.

– Sillä asenteella sinne voi tulla, että tehdään hyvä häppening. Me pelaamme näytöspelejä ja meitä voi haastaa. Pelataan kellopelejä ajalla tai tasoituksella, sanoo Pesälä.

Ylivieskan tapahtumapäivänä on tarjolla useita pelilautoja, joilla voi haastaa kaverinsa ja muutenkin iltapäivässä on yllätystapahtumia. Ohjelmaa on myös lapsille, jotka eivät pelilaidoille yllä: kasvomaalaustaja ilmapalloeläimiä.

”– Pöytälätkä on shakkia sata kilometriä tunnissa.”

MIKÄ?

Pöytälätkää ja arvontoja Ylivieskan Kärkkäisellä

Ylivieskan Kärkkäisellä on lauantaina 20. toukokuuta tapahtumapäivä, jossa asiakkaat saavat haastaa Suomen parhaimmistoon kuuluvia pöytälätkäpelaajia.

Pelilautoja on myös asiakkaiden keskinäisiin haastepeleihin.

Jääkiekon MM-kisojen varjotapahtumassa on luvassa myös yllätysvieraita, kilpailuja, arvontoja, haastatteluja sekä poskimaalausta kisavärein ja tietysti ilmapalloeläimiä lapsille.

Kärkkäisen tapahtumapäivää vietetään puolenpäivän aikoihin. Seuraa ilmoittelua.