Huollata autosi ajoissa, niin saat mukavan ja huolettoman kesälomareissun. Tarkasta nesteet, ilmanpaineet, sulat ja valot.

Huolla myös kuljettaja. Ennen matkaa kuljettajan on hyvä tankata riittävästi unta ja tien päällä varmistaa vireystilan säilyminen hyvänä pitämällä sopivasti taukoja.

Teksti: Reetta Reinman

Autonrenkaissa urasyvyys ja ilmanpaineet vaikuttavat merkittävästi ajamisen turvallisuuteen.

– Renkaan urasyvyyden tärkeys korostuu ääriolosuhteissa, esimerkiksi silloin, kun tiellä on paljon vettä. Vesiliirron välttämiseksi renkaiden kulutuspinnan syvyyden on hyvä olla vähintään 4–5 milliä, toteaa Kärkkäinen Autohuolto&Autovaraosat huoltopäällikkö Jani Juttula.

Kesärenkaiden minimiurasyvyys on 1,6 milliä.

Juttulan mukaan renkaiden ilmanpaineiden tarkastamisessa moni autoilija voisi skarpata.

– Vajaapaineiset renkaat kuluvat ennenaikaisesti, niin ikään vajaapaineisten renkaiden pito- ja käsittelyominaisuudet huononevat ja polttoainelasku kasvaa.

Oikeat rengaspaineet eri kuormituksille on merkitty auton ohjekirjaan.

– Jos auton renkaat ovat kuluneet epätasaisesti, on syytä tarkistuttaa auton pyöränkulmat asiantuntevassa liikkeessä, neuvoo Juttula.

Auton moottorin käydessä öljyyn kertyy muun muassa rikkiä ja muita polttoaineen palamisesta syntyviä palamisjätteitä sekä metallihiukkasia, jotka haittaavat öljyn voitelukykyä ja kuluttavat moottoria.

– Moottoriöljyn vaihto onkin yksi auton tärkeimmistä huoltotoimenpiteistä. Vaihdossa moottorin voiteluöljy vaihdetaan, jotta moottoriin saadaan puhdasta, paremmin voitelevaa öljyä.

Kesällä auto pölyyntyy ja siihen tarttuu hyönteisiä, muita siivekkäitä sekä lintujen jätöksiä; eli kesällä autoa pestään usein.

– Älä hankaa likaista maalipintaa! muistuttaa Juttula.

– Lika, joka usein on pienenpientä hiekkaa eli kiviä, aikaansaa hankaamisen seurauksena vain lisää pienen pieniä naarmuja auton pintaan.

– Pahinta mitä voit tehdä, on hieroa likaa irti pesusienellä. Hiekka ei uppoa sieneen, vaan jää pyörimään sienen ja maalipinnan väliin.

Nykyaikaisilla vaahtopesuaineilla auton saa puhtaaksi helposti, tehokkaasti ja naarmuttamatta.

– Parhaiten tämä onnistuu painepesurilla ja kunnon vaahdottimella, toteaa Juttula.

Auton ilmastointilaitteella on monta tehtävää, tärkeimpänä niistä on sen kyky parantaa ajoturvallisuutta ja matkustajien mukavuutta. Hyvin huollettu ilmastointi pitää auton sisätilan miellyttävän viileänä ja kuivana, joka puolestaan parantaa kuljettajan vireystilaa. Myös kanssamatkustajat viihtyvät ilmastoidussa autossa paremmin.

Auton ilmastointilaite vaatii huoltoa siinä missä muutkin auton osat.

– Kompressori on ilmastointilaitteen erittäin tärkeä komponentti. Kompressorin rikkoutuminen on yleinen syy ilmastointilaitteen vaurioitumiselle. Kylmäaineen määrän vähentyessä kylmäaineen mukana kiertävän kompressoriöljyn kierto heikkenee heikentäen kompressorin voitelua. Tästä johtuu, että suurin osa kompressorivaurioista syntyy, kun ilmastointia käytetään ilman riittävää määrää kylmäainetta tai tehoja, kertoo Juttula.

Kompressorivaurion huomaa ilmastoinnin tehon heikkenemisestä.

– Mikäli sisälle tuleva ilma ei ole enää kylmää, vaan haaleaa ja samalla ilmastointilaitteen teho hiipuu, ilmastointilaite on syytä huollattaa välittömästi.

Ilmastointilaitteen kunnossa pysymisen kannalta on tärkeää, että siihen lisätään huollossa kylmäainetta säännöllisesti.

– Myös ilmastointilaitteen mahdolliset vuodot on hyvä kartoittaa. Ilmastointijärjestelmän paineistaminen typpikaasulla on nopea tapa havaita mahdolliset vuodot. Tällöin vuotokohta paljastuu paineistuksen aiheuttaman vuotoäänen perusteella, Juttula kertoo.

Puhdas ja kirkas tuulilasi on välttämätön hyvälle näkyvyydelle. Huono näkyvyys liikenteessä, johtuipa se sääolosuhteista – alhaalla taivaanrannassa olevasta auringosta – tai likaisesta/vahingoittuneesta tuulilasista, on merkittävä tekijä monissa liikenneonnettomuuksissa.

– Tuulilasi puhdistetaan säännöllisesti hyvälaatuisella tuulilasinpesunesteellä sekä ulko- että sisäpuolelta, neuvoo Juttula.

Hän korostaa tuulilasin puhdistamista myös sisäpuolelta.

– Tuulilasin sisäpuolelle muodostuu utuinen kalvo, vaikka kukaan autossa olijoista ei tupakoisikaan.

Tuulilasin pyyhkimet kuluvat vähitellen, käyttipä niitä paljon tai vähän.

– Uudet tuulilasinpyyhkimet ovat tehokkaampia, ne eivät naarmuta tuulilasia ja ne auttavat vähentämään auringon häikäisevää vaikutusta, sanoo Juttula.

Jos tuulilasinpyyhkimet aiheuttavat melua tai niistä jää sadeviiruja, ne on aika vaihtaa.

”– Tuulilasi puhdistetaan säännöllisesti hyvälaatuisella tuulilasinpesunesteellä sekä ulko- että sisäpuolelta.”
”– Vesiliirron välttämiseksi renkaiden kulutuspinnan syvyyden on hyvä olla vähintään 4–5 milliä.”
Näin sujuu auton vaahtopesu

Kärkkäisen autohuolto palvelee asiakkaita normaalisti koko kesän ajan, arkisin kello 8–19 ja lauantaisin kello 8–17.

Huollon voi varata soittamalla, sähköpostitse tai suoraan netistä:

http://www.huoltovaraus.fi/karkkainen-ii/

http://www.huoltovaraus.fi/karkkainen-lahti/

http://www.huoltovaraus.fi/karkkainen-ylivieska/

Auton ensiapupakkaus on jokaisen autoilijan vakiovaruste. Auton ensiapupakkaus sisältää tuotteita, joita voidaan tarvita tien päällä eteen tulevissa tilanteissa.

Pakkaus sisältää muun muassa elvytyssuojan, lämpöpeitteen, vaatesakset, suojakäsineet sekä ensiapuohjeet.

Auton vaahtopesu on tehokas tapa irrottaa pinttynyt lika maalipinnasta. Painevaahdotinta käytettäessä pesuainetta kuluu melko vähän, lisäksi puhdistus tapahtuu ilman maalipinnan mekaanista rasitusta.

1. Suihkuta pesuaineliuosta huolellisesti auton ulkopinnoille. Etene alhaalta ylöspäin ja perästä kohti keulaa.

2. Anna vaahtoutuvan pesuaineen vaikuttaa mahdollisimman pitkään, mutta älä anna sen kuitenkaan kuivua pintaan.

3. Huuhtele auto huolellisesti runsaalla vedellä. Käytä painepesuria jos mahdollista. Aloita huuhtelu keulasta ja auton yläosasta.