Kiiminkiläinen Janne Tuohino koti-isänä Arabiassa

Janne Tuohino on asunut perheineen kymmenisen vuotta Arabiemiraateissa. Hän on rakennusfirma JanPron etäyrittäjä. Miehellä on ollut pikkupojasta saakka bensaa suonissa. Suomen jäiset rallitiet ovat vaihtuneet aavikon hiekkaan.

Teksti: Ari Stenius Kuvat: Janne Tuohino

Dubaissa pian kymmenen vuotta asunut kiiminkiläinen Janne Tuohino on hämmästyttänyt monet paikalliset juttukaverinsa, kun puhe on kääntynyt arkityöhön.

– Sanon aina, että olen passissa koti-isänä, vaimo käy töissä, naurahtaa mies, joka tarkemmassa tarkastelussa paljastuu etäyrittäjäksi. Rakennusfirma JanPro elää ja voi hyvin Suomessa.

Elämänikäisen intohimon, rallin, olomuotokin on muuttanut muotoaan: lumi, jää ja kesäinen vihreys on vaihtunut hiekkaan.

– Minulla on bensaa suonissa, se kävi ilmi jo pikkupoikana Kiimingissä eikä se asia ole muuttunut, sanoo 42-vuotias dubailainen.

– Suomessa on aina koti, erityisesti Kiimingissä, mutta myös Dubaissa. Siellä missä on perhe on koti, määrittelee Tuohino, joka on asunut Arabiemiraateissa pian kymmenen vuotta.

Skodan tehdaskuskina 2005 ajanut Tuohino ei kuitenkaan ollut itse ajamassa perhettään kauas Suomesta.

Saana -vaimo sai työtarjouksia muutamaan otteeseen täältä. Kun ammattirallini loppui, niin vuonna 2008 vaimo tuli edellä ja minä pian perässä, muistelee Janne.

– Omaa lähtöä viivytti rakennusalan yritykseni. Alkavan yrityksen työt pitivät sen verran kiireisenä, että ei ehtinyt starttiin, kertoo Janne.

Nyt mies hoitaa yritystään etänä, tutun tiimin kanssa.

– Meitä on pieni porukka, mutta kaikki henkilökohtaisesti tuttuja. Käyn Suomessa tarvittaessa ja olen päivittäin skybeyhteydessä työasioissa, se on kätevää, sanoo Tuohino.

Tuohinon JanPro aloitti rakentamisen Kiimingin keskustasta ja on hiljalleen kasvanut ulos lähireviiriltään.

Luonnon vihreyttä Tuohino myöntää kaipaavansa, mutta bensan hajua saa mies nauttia nykyisessä kotimaassaankin.

– Alkuun kävin Abu Dhabissa formularadoilla opettamassa, mutta nyt ovat moottoriaktiviteetit täällä Dubaissa. Yhden paikallisen ja eteläafrikkalaisen kaverin kanssa järjestetään aavikkosafareita. Menen aina joskus mukaan, ainakin jos on suomalaisia, kertoo Janne, joka siis löysi maapallon toisella puolella ”pyörämaailmansakin” uudestaan.

– En ollut motocross- tai enduropyörään koskenut 17 vuoteen, ennen kuin täällä taas kipinä tarttui, myöntää Janne.

Lähes 50 MM-rallikisaa ajaneen Tuohinon kotiutuminen Suomesta Arabiaan on sujunut, vaikka talven lumi on vaihtunut aavikon hiekkaan.

– Minulle talvi on aina ollut mieleen, ei mitään ongelmia. Rallimiehenä talviralleissa on aina ollut oma lumonsa, sanoo mies, joka viime talvenakin kävi Lapin Tunturi-rallissa.

Mies on lopettanut ammattikuskina ajon kymmenen vuotta sitten, mutta edelleen Tuohino osallistuu jossakin roolissa ralleihin. Piipahdus talvella koti-Suomen maisemissa ei ollut sattumapäivä.

– Ei, Tunturi-rallissa kävin. Rallimaailmasta vuosien varrella tutuksi tullut turkkilaistiimi asiakkaineen tuli kahdella autolla ajamaan. Kuskit oli Oulusta, olin siinä välikätenä, määrittelee Janne hymyillen.

Janne ei ole Tuohinon perheestä ainoa, jonka lumi sulattaa.

– Lapset olivat joulun ja uudenvuoden aikaan aivan innoissaan nähtyään lunta. Thomas , 6, näki ensi kertaa ja Sara , 10, ensi kertaa niin, että muistaa – viimeksi Sara oli aivan pieni kun talvella käytiin perheenä, kertoo Janne.

Tuohinoa naurattaa, kun tulee puhe lasten kielitaidosta. Koulumaailma ja Dubai yleensäkin, on tehnyt lapsista ”metropoliitteja”.

– Kun koululla oli kansainvälinen päivä, niin siellä oli yli 80 kansallisuutta paikalla. Aikamoisen kielikylvyn siellä saa, antaa Janne mittakaavaa.

– Kouluun mennään viisivuotiaina. Koulupäivät kestävät 7.30 – 14.30. Sara opiskelee viittä kieltä. Espanjan hän vaihtoi jo italiaan, hymyilee Janne nuoren naisen mielenvaihdokselle.

Poikakin opiskelee jo kolmea kieltä, eikä Janne-isä tahdo englannin kielellä päästä perherankingissa kolmen kärkeen.

– Muistan oman taisteluni englannin kanssa. Sitä tarvittiin ja tein lujasti töitä parikymppisenä, että pärjäisin. Edelleen se on rallienglantia, mutta kehittynyt, kun päivittäin kieltä joutuu käyttämään, kertoo Janne.

Sosiaalisena miehenä Janne on tutustunut hyvin paikallisiin, ja aina välillä tulee uutta liikeideaa.

– Itse olen miettinyt, ja olen saanut tarjouksia ja bisnesajatuksia erilaisista yhteisistä projekteista. Vielä ei ole mitään sellaista tarttunut, että olisi tarvinnut lähteä, sanoo Janne – ja kertoo yhden perussyynkin.

– Tekemistä riittää. Suomessa rakennusyrittämistä ja täällä tuota safarihommaa. Jos vähenee hommat Suomessa, niin ehkä sitten ehtii olemaan kiinnostuneempi uusista asioista, pohtii Janne.

Työ ja yrittäminen Dubaissa kuulostaa suomalaiseen yritys- ja työelämään tottuneelle ihmemaalta.

– Täällä palkka on palkka. Ei ole veroja, ei edes verotoimistoa, hämmästyttää Tuohino suomalaiset kuulijansa.

Veroja ei siis makseta, mutta muuten kaikki maksaa, ulkomaalaisille.

– Koulut ja terveydenhoito maksaa. Lukukausi alakoulussa on kymppitonnin luokkaa ja mitä pitemmälle opiskelee, sitä enemmän se maksaa, sanoo Janne.

– Täällä Dubai pitää huolen omistaan. Dubailaiset saavat kansalaispalkkaa, koulut ja terveydenhoito ovat ilmaisia. Häälahjaksi perhe saa valtiolta asunnon, luettelee Janne paikallisten eduista.

Monet dubailaiset pistävät perheensä nuoret ulkomaille opiskelemaan Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Ranskaan, Turkkiin.

– Parempiin kouluihin. Ne maksavat, mutta he näkevät sen kannattavan. Suomessa heidän ei tarvitse maksaa, ja sitä he aina taivastalevat. Pitävät suomalaisia vähän hassuina tässä mielessä. He tulevat Suomeen kouluun, eivätkä jätä mitään vastineeksi. Ei rahaa eikä työpanosta, kertoo Janne ja on samaa mieltä.

– Ulkomaalaisilta voisi Suomikin periä jotain, ei se ketään loukkaa, muistuttaa Janne.

Ja vähän vielä siihen koti-isään.

– Täällä Dubaissa arvioidaan ihmisiä työn ja uran kautta. Yleisesti miehet tienaavat ja luovat uraa, naiset ovat kotona. Minua ei se häiritse, kiva välillä vähän hämmentää, hymyilee Janne.

Ja saattaapa Jannekin ruveta maan tavoille oikeisiin töihin, ja lopettaa ne koti-isä -jutut.

– Täällä on ajateltu asua, joten ehkä sieltä jotain tulee, miettii Janne.

Aika äijä.

”– Rallimiehenä talviralleissa on aina ollut oma lumonsa.”
”– Suomessa on aina koti, erityisesti Kiimingissä, mutta myös Dubaissa.”

MITKÄ?

Dubai ja Janne Tuohino

Dubai on emiraatti eli emiirikunta, yksi seitsemästä Yhdistyneistä arabiemiirikunnista. Dubai sijaitsee Persianlahden rannalla Arabiemiraattien koillisosassa. Väkiluku on lähes kolme miljoonaa, joista paikallisia noin 800 000. Turisteja maassa käy vuosittain noin 13 miljoonaa. Maa on vaurastunut öljyllä, nykyisin maan pääelinkeino on turismi.

Dubaissa kymmenisen vuotta asunut entinen ralliautoilija ja nykyinen rakennusalan yrittäjä Janne Tuohino on 42-vuotias perheellinen mies, joka on kotoisin Kiimingistä. Tuohinolla on vaimo ja kaksi lasta, tyttö ja poika. Janne Tuohinon nuoteista saa lisäkarttaa osoitteesta www.tuohino.com