Joku voi olla piittaamatta elintavoistaan ja silti voi hyvin. Toinen taas sairastelee pienimmästäkin seikoista. Voisiko kyse olla geeneistä? Vastaus on kyllä ja ei. Näin sanoo geenitestejä tulkitseva funktionaalisen lääketieteen asiantuntija Maili Lepola.

Teksti: Reetta Reinman

Geenit, elämäntavat ja sattuma. Geeneille ja sattumalle emme voi mitään, elämäntavoille paljonkin. Näin usein sanotaan terveyskeskustelussa. Maili Lepolan mukaan geenitestien avulla voidaan selvittää perimän mahdollisia vaikutuksia ihmisen terveydentilaan.

– Geenitestiä voisi sanoa terveyden swot-analyysiksi, jonka avulla saa selville oman elimistön vahvuudet, heikkoudet, mahdollisuudet ja uhat sekä miten näihin voi elämäntavoilla vaikuttaa, hän sanoo.

Lepola on saanut itse apua geenitestistä.

– Vajaa parikymmentä vuotta sitten kroppani toimi erittäin huonosti.

Geenitestien ja funktionaalisen lääketieteen kokonaisvaltaisten hoitomenetelmien avulla Lepola pääsi taas ”elämään kiinni” ja voi nyt hyvin. Hoitomenetelmissä ja hyvinvoinnin ylläpidossa olennaiset ovat ruokavalio, ruokavaliota täydentävät, yksilöllisesti sopivat lisäravinteet sekä stressinhallinta ja hänen elimistöään parhaiten tukeva liikunta.

Maili Lepola on Nordic Genex Oy:n tieteellinen johtaja. Lepolalla on funktionaalisen lääketieteen ylimmän tason koulutus ja IFM-sertifiointi. Sen lisäksi hän on yksi pisimmälle Euroopassa koulutettuja geenitestien tulkitsijoita. Peruskoulutukseltaan hän on hammaslääketieteen lisensiaatti.

Nordic Genex Oy on kehittänyt terveydentilan kokonaisvaltaiseen analysointiin ja ohjeistukseen liittyvän kotimaisen palvelukonseptin, jossa huomioidaan myös yksilön oma genetiikka. Palveluihin kuuluvat geenitestit, tulkinnat ja ohjeistukset, kuntotestaukset ja kehonkoostumusmittaukset.

– Laajemmissa kokonaisuuksissa tehdään oirekartoitukset ja huomioidaan myös kliiniset verikokeet, jotka antavat informaatiota tämän hetkisestä terveydentilasta, Lepola kertoo.

Ihmisen genomi saatiin selvitettyä 2003.

– Siitä lähtien on huimalla vauhdilla pyritty selvittämään, miten geenit vaikuttavat vakavien sairauksien puhkeamiseen, kuten esimerkiksi syöpien. Myös huippu-urheilussa pyritään optimoimaan harjoittelua ja parantamaan suorituksia huomioimalla geeniperimä, kertoo Lepola.

Myös ”tavallisimpiin” sairauksiin ja ”mattimeikäläisten” elämänlaatua parantaviin asioihin saa Lepolan mukaan geenitesteistä hyvää osviittaa, varsinkin kun huomioidaan lisäksi verikokeet ja muut markkerit.

– Nykytiedon mukaan geenit vaikuttavat niiden merkityksellisyydestä johtuen 30–80 prosenttisesti siihen, miten voimme. Loppu on epigenetiikkaa, arjen valintoja ja ympäristötekijöitä. Epigenetiikka kertoo, mitkä asiat saavat geenit ”päälle ja pois päältä”. Toivomme yleisesti, että hyvät ovat ”päällä” ja epäedullisemmat tai riskigeenit pysyvät off-asennossa, toteaa Lepola.

Mitä geenitesti selvittää?

– Geenitesti selvittää perimässä mahdollisesti kulkevia (sairauksien) riskitekijöitä: geeneissä olevia poikkeamia tai riskiä DNA:n kopiointivirheisiin. Geenitestejä tulkitsemalla voidaan tehdä suosituksia, miten ihminen voi elämäntavoillaan, kuten ravinnolla, yksilöllisesti valituilla ravintolisillä ja yksilöllisesti sopivalla liikunnalla vaikuttaa siihen, että riskigeenit eivät aktivoituisi, vastaa Lepola.

Hänen mukaansa geenitesteillä voidaan esimerkiksi selvittää perimässä mahdollisesti kulkevia sydän- ja verisuonisairauksien sekä diabeteksen ja erilaisten yliherkkyyksien riskiä, rasva-aineenvaihduntaa sekä umpierityselinten aineenvaihduntaa, kuten kilpirauhasen. Myös aivojen rappeutumissairauksien, muun muassa dementian ja Alzheimerin taudin riskiä voidaan geenitestien avulla kartoittaa.

Geenitesti tehdään sylki-, veri- tai virtsanäytteestä. Maili Lepolan mukaan myös lapsille voi tehdä geenitestin.

”– Myös huippu-urheilussa pyritään hyödyntämään mahdollisuutta vaikuttaa geeneihin ja sitä kautta parantaa suorituksia.”
”– Geenitesti selvittää perimässä mahdollisesti kulkevia sairauksien riskitekijöitä: geeneissä olevia poikkeamia tai riskiä DNA:n kopiointivirheisiin. ”

MITÄ?

MIKÄ?

Esimerkkejä geenitesteistä

• Opit, minkälainen ruokavalio sopii juuri sinulle ja mitä on syytä vältellä.

• Saat tiedon siitä, millä lisäravinteilla voit tukea hyvinvointiasi.

• Opit, minkälaiset elämäntavat soveltuvat parhaiten sinulle huomioiden mahdolliset heikot kohdat ja terveysriskit geenikartassasi.

• Tiedostat, minkälaisia vahvuuksia sinulla on ja minkälainen liikunta soveltuu sinulle parhaiten.

• Opit, millä tavoin pääset nopeimmin tavoitteisiisi esim. urheilussa tai laihdutuksessa.

Maili Lepola kertoo esimerkkejä Nordic Genex Oy:n tekemistä geenitesteistä. Testikokonaisuuksien hinnat vaihtelevat sisällöstä riippuen 500–1400 euron välillä tulkintoineen, joista saa Lepolan mukaan itselleen hyvät ”käyttöohjeet”.

DNA Health (limakalvonäyte)

Testissä tarkastellaan 36 geenivariaatiota, joilla on merkittävä vaikutus kroonisten sairauksien alttiuteen, joita ovat muun muassa osteoporoosi, syöpä, sydän- ja verisuonisairaudet sekä diabetes. Tulokset tarjoavat yksilöllisen ja kattavan terveysprofiilin, johon sisältyy geeneihin perustuva ruokavalio ja elämäntapa- sekä vitamiini-, hivenaine- ja fytokemikaalisuositukset. Fytokemikaalit ovat kasveissa luonnollisesti esiintyviä, kemiallisia yhdisteitä.

DNA Sport (limakalvonäyte):

DNA Sport testissä analysoidaan 22 geeniä ja geneettisiä variantteja, jotka vaikuttavat loukkaantumisriskiin, palautumiseen sekä voimaan ja kestävyyteen. Tulosten avulla voidaan vaikuttaa harjoitusvasteeseen, suorituskykyyn, optimaaliseen lajivalintaan sekä tukea palautumista ja huomioida loukkaantumisriski.

DNA Oestrogen (limakalvonäyte):

Estrogeeniaineenvaihdunnan tukeminen hyödyttää naisia, joilla on estrogeenidominanssin oireita, kuten endometrioosi tai PMS-syndrooma. Testistä on hyötyä myös niille, joilla on suvussa rinta-, kohtu- tai munasarjasyöpää. On myös näyttöä siitä, että miesten estrogeeniaineenvaihdunnan parantaminen voi vaikuttaa positiivisesti sydänterveyteen ja eturauhassyövän ehkäisyyn.

Testissä analysoidaan 12 geeniä ja niiden variantteja, joilla on osoitettu olevan vaikutusta estrogeenin aineenvaihduntaan.