Kotimaiset marjat ovat todellista ja edullista superfoodia

Monien tutkimusten mukaan runsas marjojen syöminen voi ennaltaehkäistä jopa syöpiä. Marjat myös virkistävät muistia. Parista desistä marjoja saa päivän C-vitamiinit ja kuidut.

M ustikka hoitaa sydäntä

Mustikat sisältävät muun muassa antioksidanttista C-vitamiinia, mangaania ja kuitua.

Mustikoiden uskotaan edistävän sydän- ja verisuoniterveyttä. Ne sisältävät polyfenoleiksi kutsuttuja fytonutrientteja, joilla on antioksidanttisia ja tulehduksia estäviä vaikutuksia. Mustikat alentavat myös verenpainetta. Niin ikään aivot kiittävät mustikoista, koska ne voivat paitsi ehkäistä muistisairauksia, myös jopa parantaa niitä. Mustikka edistää myös kauneutta. Mustikan eri ainesosat pehmittävät ja virkistävät ihoa.

Puolukka vie tulehdukset

Puolukka tunnetaan vähäenergisenä, runsaskuituisena ja rasvattomana. Vitamiinipitoisuuksissa puolukka ei ole kärkipäässä, mutta yhdessä ominaisuudessa se on ehdoton. Puolukassa on runsaasti polyfenolisia yhdisteitä, jotka torjuvat esimerkiksi virtsatietulehduksia. Jo kaksi desiä kahdesti päivässä karpalo- tai karpalo-puolukkamehua vähentää virtsatieinfektioiden riskiä.

Puolukassa on myös runsaasti kaliumia suhteessa natriumiin, joten ne sopivat erityisen hyvin korkeaa verenpainetta sairastaville. Puolukan fenolit ja ellagihappo ovat eduksi suoliston bakteerikannalle ja näin ollen parantavat vastustuskykyä.

Mansikka sopii laihduttajalle

Makoisassa mansikassa on enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa. Kun syö kaksi desilitraa mansikoita, on päivän C-vitamiiniannos koossa.

Mansikassa on myös runsaasti antioksidantteja, joiden tiedetään suojaavan aivoja ja muistia. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan säännöllinen mansikansyönti pitää muistisairaudet loitolla tai ainakin siirtää niitä useammalla vuodella.

Mansikat parantavat niin ikään veriarvoja ja immuunipuolustusta sekä poistavat nestettä ja puhdistavat suolistoa. Mansikansyönnin sanotaan päihittävän stressiä, ja lisäksi se pitää virkeämpänä. Myös seksuaalisen halukkuuden uskotaan parantuvan mansikoiden avulla. Mansikka kuuluu myös laihduttajien herkuttelulistalle: sadassa grammassa eli noin kahdessa desilitrassa mansikoita on vain 43 kaloria.

Kuitupitoiset vadelmat pitävät kylläisenä pitkään

Vadelmat kuuluvat kaikkein kuitupitoisimpiin marjoihin. Kaksi desilitraa eli 100 grammaa vadelmia tyydyttää viidenneksen päivän kuitutarpeesta. Vatuissa on myös rutkasti immuunivastetta vahvistavia antioksidantteja. Siksi vadelmia kehotetaan syömään ympäri vuoden niin usein kuin mahdollista.

Lakassa C-vitamiinia nelinkertaisesti appelsiiniin verrattuna

Lakan C-vitamiinipitoisuus on jopa nelinkertainen appelsiiniin verrattuna. Lakkaa onkin käytetty kansanlääkinnässä keripukin ehkäisyyn. Lakka sisältää runsaasti myös kuituja sekä A-, E- ja B-vitamiineja.

Lakkauutteen on havaittu hillitsevän salmonella-, stafylokokki- ja kampylobakteerien kasvua. Lakan lehdistä saa yrttiteetä, jota inuiitit ovat perinteisesti käyttäneet hivenaineiden lähteenä sekä ripulin hoitoon. Lakan marjojen suojalehtiä on käytetty Venäjällä yskänrohtona.

Aroniamarjat gojimarjoja tehokkaampaa superfoodia

Kotipihoilta tutun marja-aronian marjat ovat tehokkaita antioksidantin lähteitä. Ne päihittävät tässä esimerkiksi mustikat ja superfoodina tunnetut gojimarjat.

Aroniamarjat sisältävät runsaasti fenoliyhdisteitä ja C-vitamiinia. Niissä on myös paljon kivennäisaineita, kuten magnesiumia, rautaa ja jodia.

Aronia on noussut etenkin Yhdysvalloissa terveysmarjaksi. Myös itäisissä maissa, kuten Venäjällä ja Puolassa aroniaa on käytetty lääkemarjana vuosikymmeniä.

Karpalo pitää virtsatiet puhtaina

Karpalo tunnetaan erityisen hyvin tehostaan virtsatieinfektioihin. Karpalossa on flavonoideja, jotka estävät bakteerien kiinnittymisen virtsateiden limakalvoihin.

Karpaloa on käytetty myös vilustumisen hoitoon ja aikoinaan keripukin ehkäisyyn, mihin se on soveltunutkin hyvin C-vitamiinipommina. Karpalo sisältää C-vitamiinia jopa kaksi kertaa enemmän kuin puolukka. Runsaskuituisella marjalla on hoidettu myös ruuansulatusvaivoja. Murskattuna karpaloa on ennen vanhaan käytetty lasten suusammakseen.

Mustaherukka, isoäitien täsmäase flunssaan

Mustaherukka eli mustaviinimarja on ravintoarvoiltaan paras herukoista. Mustaherukassa on enemmän solujen kasvua edistävää C-vitamiinia kuin esimerkiksi appelsiinissa. Jo 50 grammaa eli yksi desilitra riittää päivän C-vitamiinitarpeen täyttämiseksi.

Mustaherukassa on lisäksi paljon E-vitamiinia. Mustaherukan uskotaan vaikuttavan edullisesti myös atooppiseen ihottumaan ja eri silmäsairauksiin, kuten harmaakaihiin. Etenkin Suomessa mustaviinimarja tunnetaan flunssan torjujana.

Tiesitkö?

Tyrniöljy sisältää omega-3, omega-6, omega-9 ja omega-7 -rasvahappoja. Limakalvoja suojelevan ominaisuuden ansiosta siitä on apua muun muassa suun, nenän, silmien, hengitysteiden sekä intiimialueiden limakalvojen ja ihon uudistumiseen. Tyrniöljy on tutkimusten mukaan myös hyödyllistä sydän- ja verenkiertoelimistölle.