Seitsemän kertaa leikatut olkapäät, 35 muuta leikkausta, vakavat suolistovaivat ja kuluneet nivelet eivät ole lannistaneet Nina Patrikaista. Lääkärin kehotuksesta hän pitää käsien voimaa yllä voimapuristelulla. Perhe, ystävät, koira ja voimaharrastukset sekä kaunis Vääksyn luonto auttavat jaksamaan kipujen keskellä.

Lapsuudessaan Nina Patrikainen, 49, harrasti monipuolisesti liikuntaa, kuten esimerkiksi kuulantyöntöä, lentopalloa ja jalkapalloa. Kesällä 2005 Nina tapasi Vääksyssä Anjanpellon markkinoiden leikkimielisessä otevoimailumittelössä kaksi voimalajia harrastavaa padasjokelaisnaista. Nina innostui otevoimalajeista.

Ninalta on leikattu seitsemän kertaa olkapäät, muuten koko kroppaa on leikattu yhteensä 35 kertaa. Hänen kätensä eivät nouse täysin ylös. Nina ei pysty esimerkiksi ripustamaan ikkunaverhoja. Hänen kotinsa on suunniteltu pyykkinaruja myöten hartiatasolle.

– Puutarhanhoitoa rakastaisin, mutta olkapäävammani vuoksi haravointi tuntuu ylivoimaiselta.

– Otevoimalajit, kuten esimerkiksi 75 kiloa kappaleelta painavien rautasalkkujen puristaminen käsissä onnistuu eli kaikki sellainen, joka tehdään ns. maan kautta.

Kaikki liikkeet, joissa käsiä joutuu nostamaan ja kaikki kiertoliikkeet ovat kiellettyjä.

– Harrastan otevoimalajeja, jotta käsissäni säilyisi voima. Lääkärini on kehottanut minua tähän ja muistuttanut, että en saa jäädä paikoilleni ja luovuttaa, vaan koettaa ylittää rajojani. Toki kaiken teen aina tuntemusteni ja rajoitteideni mukaan, ja lopetan heti, mikäli tunnen kipua, Nina kertoo.

Kivunhoidossa Nina on siitä onnellisessa asemassa, että hän on päässyt potilaaksi Päijät-Hämeen keskussairaalan kipupolille, jonka hoitoa hän kiittää erinomaiseksi.

Olkapääongelmien lisäksi lukuisat muut terveysongelmat ovat piinanneet Ninaa monet vuodet. Syksystä 2005 hän joutui olla lähes yhtäjaksoisesti vuodepotilaana. Hän kärsi vakavasta suolisto-ongelmasta, mahahaavasta ja lisäksi hänellä todettiin paksusuolensyövän esiaste.

Ninan suolisto on leikattu 15 kertaa. Viimeisin, hyvin rankka suolistoleikkaus oli viime vuodenvaihteessa.

Myös polvet ja nilkat ovat Ninalla erittäin huonossa kunnossa, nivelet ovat pahasti kuluneet. Terveysongelmiinsa hän joutuu syömään päivittäin useita lääkkeitä.

Nina on työskennellyt yli 20 vuotta Lahden kaupungilla päiväkodeissa sekä kiertävänä perhepäivähoitajina; tässä työssä hän hoiti myös erityistukea tarvitsevia lapsia. Lisäksi Nina on työskennellyt ryhmäperhepäivähoitajana. Työasennot ovat olleet monesti hyvin epäergonomisia. Olkapäävammansa ja muiden vakavien terveysongelmiensa vuoksi Nina on joutunut luopumaan lastenhoitajan työstään.

– Minulla olisi mahdollisuus kunnalliseen kodinhoitoapuun, mutta onneksi minulla on niin hyvä tukiverkosto, kiitos äitini ja tyttäreni, että saan heiltä apua arjen askareissa ja näin kunnallinen kotihoito vapautuu jollekin muulle tarvitsevalle, Nina kertoo.

Ninan 14-vuotias tytär on äitinsä silmäterä, sekä ilon tuoja.

– Niin monta kertaa olen joutunut lähteä sairaalaan, ja aina tyttäreni on antanut minulle voimia ja auttanut jaksamaan.

Tyttären, perheen ja ystävien lisäksi rakas voimantuoja Ninalle on perheen pienikokoinen mudi-pumi-bolognese, Unkarista kotoisin oleva rottakoira, 7-vuotias VON SULO.

– Tämän pienen, sympaattisen kaverin kanssa olemme kasvaneet yhteen. Yhteiset lenkkimme Päijänteen rannalla ovat meille molemmille todella tärkeitä, Nina pohdiskelee.

Hän kiittää metsien ja vesistöjen ympäröimän Vääksyn hyviä ulkoilumaastoja sekä monipuolisia harrastusmahdollisuuksia.

– Lapselle Vääksy on turvallinen, rauhallinen ja samalla hyvin virikkeellinen kasvuympäristö. Tyttäreni oli 2,5 vuotias, kun perheemme päätti, että muutamme Lahdesta Vääksyyn, jotta saamme hänelle terveellisen ja hyvän kasvuympäristön.

Nina on syntynyt ja asunut yli 40-vuotiaaksi Lahdessa. Hänen isänsä on Lahden Reippaan jalkapallojoukkueen entinen maajoukkuetason maalivahti, tänä vuonna 72 vuotta täyttävä Seppo Retu Patrikainen . Urheilullisuus on Ninalla isän perintöä.

Otevoimalajeja Ninan ei juuri tarvitse harjoitella. Kiitos isoisänsä.

– Minulla on ukilta voima geeneissäni, Nina naurahtaa.

– Suistamossa, luovutetussa Karjalassa syntynyt ukkini, Niilo Patrikainen , tuli tunnetuksi Kajaanin väkivahvana poliisina. Ukkini oli rakentamassa Lopella Marskin Majaa eli Suomen Marsalkka Mannerheimin Metsästysmajaa. Siellä miehet pohtivat, miten saadaan kurkihirsi nostetuksi. Niilo-ukki sanoi: Väistäkää, minä nostan - ja niin oli kurkihirsi paikoillaan!

Olkapääleikattuna Nina harmitteli lääkärilleen, miten hän saa voiman pysymään käsissä, koska käsien nostaminen ei tule kysymykseen, eivätkä mitkään hartiaseudun liikkeet.

– Lääkärini sanoi, että ala puristelemaan sormillasi. Uskoin lääkäriä.

Lajissaan Nina on menestynyt hienosti. Tänä vuonna heinäkuun toisena viikonloppuna Nina voitti Keskisellä Tuurissa sormikoukkukisojen fitness-puolen MM-hopeaa 80 kilon tuloksella. Kärkkäisen Lahden tavaratalossa kilpailtiin toukokuussa voimapuristimella alueen vahvimmasta naisesta ja miehestä. Kisaan osallistui kaikkiaan 69 kilpailijaa. Miesten sarjan voitti jousiampuja Seppo Holappa 95 kilon tuloksella. Naisten sarjan voittajaksi voimapuristi Nina 62 kilon tuloksella. Vuonna 2016 Nina voitti Järvenpäässä kaksi kertaa 75 kiloa painavien rautasalkkujen otevoimakisojen MM-hopeaa.

Itsehoidossa Nina luottaa valkosipuliin. Hän pitää säännöllisesti ympäri vuoden, noin kahden kuukauden välein valkosipulitehokuureja.

– Viipaloin valkosipulia voileivän päälle, murskaan valkosipulia kaikkien mahdollisten ruokien joukkoon sekä puserran tehojuomaksi lämpöiseen maitoon.

Nivelhoitona Nina on kokeillut inkivääriä, mutta kitkeränä se ei oikein maistu.

– Jaksamisen avuksi ja suoliston hoitajaksi olen löytänyt chia-siemenet. Liotan ruokalusikallisen chia-siemeniä lasillisessa vettä yön yli, ja juon sen aamulla.

Ninan ruokavaliossa on runsaasti hedelmiä, kasviksia ja yrttejä.

– Intohimoni on Coca-cola ja nakit! Nina naurahtaa.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Nina Patrikainen

”– Jaksamisen avuksi ja suoliston hoitajaksi olen löytänyt chia-siemenet. Liotan ruokalusikallisen chia-siemeniä lasillisessa vettä yön yli, ja juon sen aamulla.”
”– Ukkini, Niilo Patrikainen, tuli tunnetuksi Kajaanin väkivahvana poliisina.”

MIKÄ?

Tehokas valkosipuli

* Luonnon oma antibiootti

* Ehkäisee flunssaa ja lyhentää sen kestoa

* Suojaa sydäntä

* Alentaa kolesterolia

* Hidastaa valtimoiden kovettumista

* Alentaa korkeaa verenpainetta

* Vähentää riskiä sairastua syöpään