Rakastetun Laura Ingalls Wilderin jäljillä

Vuonna 1874 pieneen Walnut Groven kaupunkiin saapui perhe, joka on muovannut ympäri maailmaa monen ihmisen käsityksen Amerikan Yhdysvalloista. Laura Ingalls Wilder muutti 90 vuotta kestäneen elämänsä kuolemattomaksi omaelämäkerrallisella Pieni talo preerialla-kirjasarjallaan, joka kertoo Amerikan uudisasukkaista. Walnut Grove on edelleen pieni, hiljainen kaupunki, mutta sen Laura Ingalls Wilderiin liittyvät maamerkit ovat Minnesotan osavaltion kuuluisimpia historiallisia kohteita.

Teksti ja kuvat: Tarja Lehtola

Ingallsin perhe on tyypillinen esimerkki uudisraivaajista, jotka matkasivat Pohjois-Amerikan loputtomien maisemien halki rakentamaan uuden elämän. Kun Charles Ingalls istuu vankkureiden ohjaksissa rinnallaan kaunis ja neuvokas Caroline-vaimo ja tyttäret silmät innostuksesta levällään, Minnesotan lakeudet ovat lupausta täynnä. Amerikkalainen unelma kutsuu. Ingallsit joutuvat kuitenkin toteamaan, että todellisuus on kaukana unelmasta. Elämä on usein lähes ylivoimaisen rankkaa.

Walnut Grovessakaan Ingallsin uudisraivaajaperheen elämästä ei traagisia käänteitä puutu. Jättiläismäiset heinäsirkkaparvet tuhosivat sadon syömällä kaiken vihreän ja aiheuttivat sen, että perheen piti jälleen kerran aloittaa kaikki alusta. Pioneeriperheille sattui uskomaton määrä vastoinkäymisiä. Laura sai karvaasti kokea ainakin keskikesän raekuurot, vakavat sairastumiset, tulipalot, intiaanien ahdistelut, heinäsirkat ja jopa pikkuveljen sekä oman lapsen selittämättömät menehtymiset. Elämä preerioiden armoilla ei ollut leikintekoa.

Pieni talo preerialla tuo monelle ensimmäiseksi mieleen amerikkalaisen televisiosarjan uudisraivaajaperheen elämästä, joka pysytteli katsojatilastojen kärjessä lähes kymmenen vuotta. Pieni talo preerialla oli huikea menestys. Siitä tehtiin 200 jaksoa ja kolme televisio-elokuvaa. Myös kirjat muistaa moni.

Kaikki tapahtumat kirjoissa eivät seuraa tarkasti Laura Ingalls Wilderin omaa elämää, mutta tarinat perustuvat hänen perheensä vaiheisiin. Kirjailija käyttää kaunokirjallista vapautta kertoessaan asioista. Historialliset faktat voivat olla aitoja, mutta mielikuvitus värittää ja valitsee muistot. Osan tapahtumista Laura on muuttanut tietoisesti. Nimissä, paikoissa ja ajankohdissa on eroja fiktion ja todellisuuden välillä.

Vielä vähemmän Lauran omaa elämää oli 1970–1980-luvuilla tehty tv-sarja. Henkilöt ovat kuten Laura kirjoissaan kertoo, mutta tekijät ovat ottaneet vapaudekseen kehittää ja lisätä tapahtumia saadakseen elokuvamaista kiinostavuutta. Pienissä ympyröissä eletyissä kirjoissa kun tapahtuu niin kovin vähän. Mutta sen mitä tapahtuu, Laura Ingalls Wilder osaa kertoa ja kuvata erityisen mieleenpainuvasti. Elämä oli yksinkertaista, karuakin, mutta rakkaudentäyteistä. Kaiken voi lähes nähdä, kuulla ja haistaa. Äärettömän preerian tunnelma, sysimustat yöt susineen ja maissileipien tuoksu saavuttavat lukijan sielun sopukoihin saakka.

Pieni talo preerialla -sarja kiinnosti luonnollisesti amerikkalaisia, koska uudisraivauksen aika on osa maan historiaa. Wilderin kirjat ovat kuitenkin olleet suosittuja myös ympäri maailmaa, sillä ne on käännetty noin 40 kielelle. Suomalaiset saivat ensimmäisenä luettavakseen Pieni talo preerialla -kirjan Wilderin kuolinvuonna 1957.

Yhdysvaltalainen Laura Elizabeth Ingalls syntyi 7. helmikuuta vuonna 1867 ”Suuressa metsässä”, lähellä Pepinin kylää Wisconsissa. Lauran vanhemmat Caroline ja Charles Ingalls olivat Wisconsin uudisasukkaita. Laura avioitui vuonna 1885 Almanzo Wilderin kanssa. Rose-tyttären jälkeen syntynyt poikavauva menehtyi. Almanzo sairastui kurkkumätään, jonka seurauksista hän ei koskaan kunnolla parantunut. Tulipalo tuhosi kodin. Näistä vuosista kerto käsikirjoitus Neljä ensimmäistä vuotta löytyi vasta kirjailijan ja hänen tyttärensä Rosen kuoleman jälkeen. Kirja ilmestyi vuonna 1971.

Lauran ura kirjailijana alkoi 44-vuotiaana kirjoittamalla artikkeleita ja kolumneja lehtiin. Rose-tytär oli jo saanut menestystä toimittajana ja kirjailijana ja kannusti äitiään kirjoittamaan. Vuonna 1930 Laura päätti kirjoittaa oman elämäntarinansa ja palasi lapsuutensa aikoihin. Hän antoi käsikirjoitukselle nimeksi Pioneer Girl. Yksikään kustantaja ei kuitenkaan innostunut kirjasta. Laura uudelleenkirjoitti muistojaan elämästään Wisconsin Suuressa Metsässä ja sisällytti siihen mukaan isänsä tarinoita. Nyt kirja julkaistiin nimellä Pieni talo suuresssa metsässä vuonna 1932. Kirja oli menestys. Laurasta tuli kuuluisa kirjailija 65-vuotiaana. Laura kirjoitti kaikki kahdeksan kirjaansa yhdentoista vuoden aikana.

Sarja on kulttuurihistoriallisesti ainutlaatuinen. Siinä kuvataan kansanperinteeseen liittyviä tapoja, uskomuksia, huumoria, parannuskeinoja ja tarinaperinnettä, joka kuuluu kiinteänä osana perhesaagan rakenteeseen. Lukijalle näytetään koko yksinkertainen ja työntäyteinen elämä niin valloittavalla tavalla, että hän haluisi olla yksi osa tuota onnellista perhettä. Kaikki valmistettiin itse: niin talot, huonekalut kuin vaatteetkin. Elämä oli yksinkertaisuudestaan huolimatta viehättävää, eikä vähiten Ingalls Wilderin kirjoitustavan ansiosta.

Laura Ingalls Wilder itse totesikin, että ”vaikka lännessä meitä oli kohdanneet pelkkä epäonni ja lukematon määrä vastoinkäymisiä, silti kaipasimme sinne aina vaan uudestaan. Pioneerielämässä oli jotain, mitä ei voi ymmärtää kukaan muu kuin itse rajaseudulla asunut”.

Laura Ingalls Wilder kuoli 90 vuoden korkeassa iässä helmikuussa 1957. Viimeinen koti Rocky Ridge Farm Mansfieldissä toimii museona. Sen lisäksi useissa Lauran lapsuuden asuinpaikoissa on Laura-museo.