Pelkosen perhe on tyytyväinen taloprojektinsa valintoihin

Kun suunnittelimme tulevaa kotiamme, halusimme kaiken rakentuvan toimivan keittiön ja kodinhoitohuoneen ympärille

Teksti ja kuvat: Tapio Pelkonen

Keittiön halusimme yhdelle seinälle ilman nurkkakaappeja. Säilytystilaa tuli olla tarpeeksi. Ruokailutilan ja keittiön väliin halusimme ison, kaksipuoleisen saarekkeen, joka toimisi hyvänä työtasona ja lisäsäilytystilana.

Makuuhuoneisiin emme halunneet kaappeja. Lapsiperheen arkea helpottaa huomattavasti se, että pyykinlajittelu, pesukone ja rumpu sekä vaatteiden säilytys ovat kaikki kodinhoitohuoneessa. Päädyimme seinän mittaiseen liukuovikaapistoon, jossa nyt säilytämme kaikki pyyhkeet, vaatteet ja lakanat.

Materiaaleissa suosimme helppohoitoisia pintoja. Ovet ja vetolaatikoiden etulevyt ovat kaikki kiiltäväpintaisia, jolloin niiden puhtaana pitäminen on helpompaa.

Työtasoiksi valitsimme nanotasot, joita voi tarvittaessa siistiä ihmesienellä tai peittää pieniä naarmuja kuumentamalla pintaa esimerkiksi silitysraudalla kankaan läpi. Pistorasioita on harvoin liikaa, joten laitoimme yläkaappien pohjaan pari rasiaa ja saarekkeen kumpaankin päähän kätevät, upotettavat mallit.

Keittiöfirmoja on useita. Alussa haasteena oli löytää meille sopiva vaihtoehto. Kävimme tapaamassa useampaa edustajaa ja saimme paljon hyviä ideoita. Myös tutut kertoivat omista kokemuksistaan. Niillä oli lopulta suurin painoarvo.

Alan firmat teettävät usein rungot ja ovet samoilla tehtailla. Päädyimmekin lopulta siilinjärveläiseen Ilona-keittiöön. Koska asennus oli tarkoitus tehdä itse, ei yrityksen sijainnilla ollut suurta merkitystä: materiaalit kun tulevat aina suoraan tehtailta kotiovelle toimitettuina. Me asumme Espoossa.

Esittelimme ideamme keittiökalusteyrittäjälle. Hän lupasi niiden pohjalta esittää oman näkemyksensä keittiöstä ja tarvittavista kiintokalusteista. Kuvat saatuamme teimme vielä muutaman muutoksen niihin ja olimme valmiita laittamaan tilauksen eteenpäin.

Talofirma oli merkinnyt ennalta tietyn viikon sopivaksi kalusteasennuksille. Ajoitimme tilauksen niin, että saimme kalusteet edeltävän viikon lopulla. Pihaan saapui kahdeksan lavallista valmiiksi kasattuja runkoja ja ovilaatikoita, jotka kannoimme sisälle asennusta odottamaan.

Opiskelijana olin tehnyt opintojen ohella kalusteasennuksia: porakone pysyy kohtuudella kädessä. Kaveriksi olin hankkinut ristilinjalaserin, joka osoittautui pian korvaamattomaksi työkaluksi. Niputimme kalusterunkoja yhteen kaksi, kolme kerrallaan ja asensimme ne sitten paikoilleen.

Mukana tulleista kuvista näimme tarvittavat mitat. Tarvittaessa soitin Ilona-keittiön yrittäjälle ja hain varmistusta, jos jokin mietitytti. Alun varovaisuus muuttui asennettu kaluste kerrallaan varmuudeksi, jonka siivittämänä jokainen kaluste löysi pian paikkansa.

Kaikessa rakentamisessa hyvillä työkaluilla on iso merkitys. Vessan ja suihkutilan allaskaappeja asentaessa laattojen reikien poraamisessa oli apuna keraaminen poranterä, jolla vältti laattojen halkeamiset.

Yhdellä kädellä kiinnitettävät puristimet olivat iso apu, kun runkoja tai sivulevyjä piti pitää paikallaan niin, etteivät ne päässeet liikkumaan, kun ruuvit kiinnitettiin paikoilleen. Saranoiden asennus oli tehty niin helpoksi, että aikaa meni enemmän ovien pakkauksesta pois ottamiseen kuin niiden paikoilleen kiinnittämiseen.

Talossa muutamia kuukausia asuneena olemme olleet todella tyytyväisiä tekemiimme valintoihin. Arkea helpottaa se, että perheen pyykit voi hoitaa yhdessä paikkaa ja niin, että kaikki tarvittava on aina kolmen askeleen päässä.

Keittiöstä tuli juuri niin toimiva kuin siitä halusimmekin: saareke on mahtava lisä ja toimii hyvänä työtasona ruokaa laittaessa, leipoessa ja muutenkin arjessa. Materiaalivalintoihin olemme myös olleet tyytyväisiä. Jos ovien väri tai pintamateriaali alkavat jossain vaiheessa puuduttamaan, niin uudet saa paikoilleen minuuteissa.

”– Kaikessa rakentamisessa hyvillä työkaluilla on iso merkitys.”