Falabella on maailman pienin hevosrotu.

Teksti: Reetta Reinman Kuva: Rehndahlin kotieläinpiha

Rehndahlin kotieläinpihalla Kirkkonummella asustelee kolme pikkusulotarta: falabellat Bahia, Barbie ja Backa. Bahia on tammakolmikon vanhin, 21-vuotias, Barbie on 13-vuotias ja Backa 9-vuotias.

Falabella on maailman pienin hevosrotu. Rotu on saanut nimensä sitä Argentiinassa Buenos Airesin ulkopuolella kasvattaneen Falabellan perheen mukaan. Rotu on kehitetty sata vuotta sitten. Falabella-rodun väitetään toisinaan kehittyneen itsestään Etelä-Amerikassa Andalusiasta tuotujen vapaana eläneiden hevosten keskuudessa, mutta todellisuudessa se ilmeisesti kehitettiin tietoisesti miniatyyrihevoseksi risteyttämällä keskenään erityisen pieniä shetlanninponi- ja täysveriyksilöitä. Falabellan perhe alkoi jalostustyönsä myötä pitää vuonna 1940 kirjaa hevostensa suvusta ja syntymäajasta.

Falabellat ovat yleensä lemmikkieläimiä, pienikokoisilla hevosilla ei ratsasteta. Jonkin verran niitä on koulutettu opaskoiran tapaisiksi opashevosiksi. Falabellat elävät vanhoiksi, jopa 40-vuotiaiksi.

Varsana falabellan säkäkorkeus on noin 41–43 senttiä, aikuisena korkeintaan 86 senttiä. Rehndahlin kotieläinpihan falabelloista Bahia on kookkain, sen säkäkorkeus on 82 senttiä. Barbien säkäkorkeus on 70 senttiä ja Backan 60 senttiä.

Bahia on musta-valkoinen, mustavoitteisesti, sillä on seepramainen harja. Barbie on kermanvärinen. Backa on väritykseltään rautias; vaaleanruskealla Backalla on valkoinen läiskä selässä. Falabella-rodussa kaikki värit ovat sallittuja.

Kesällä Rehndahlin falabellat asuvat ulkotarhassa, niille on kolme 500–1000 neliön tarhaa. Argentiinasta kotoisin oleva rotu on kylmänarka.

– Heti syyssateiden tultua falabellat menevät meillä yöksi talliin, Rehndahlin kotieläinpihan ja ratsutallin omistaja Linda Helske kertoo.

– Rotu on myös terveytensä puolesta herkkä, falabelloille tulee helposti ähky tai kaviokuume.

Rehndahlin falabelloille on aina tarjolla huolellisesti kuivattua heinää ja raikasta vettä. Kuivaheinän lisäksi ne saavat mineraaleja.

– Falabellat ovat kilttejä, mutta kyllä niiltä löytyy myös tempperamenttia sekä omapäisyyttä. Meillä falabellat joskus ryömivät aidan alitse pois aitauksesta! Linda naurahtaa.

Rehndahlin falabellat ovat liikkuvia taiteilijoita. Ne on koulutettu tekemään erilaisia temppuja. Ne osaavat antaa kaviota sekä istua ja nousta pystyyn niin käskettäessä. Bahia, Barbie ja Backa käyvät esimerkiksi viihdyttämässä lasten synttäreillä, hauskuttamassa firmojen juhlissa tai sulostuttamassa vanhusten elämää vanhainkodeissa.

– Lapset tykkäävät paitsi katsella falabellojen tekemiä temppuja, ennen kaikkea harjata niitä, Linda sanoo.

Falabellojen lisäksi Rehndahlin kiertävän eläinpihan matkaan voi lähteä Rehndahlin kotieläinpihan ja ratsutallin asukkaista esimerkiksi talutusponit, lampaat, kanit, silkkikanat ja portugalinvesikoira. Kiertävä eläinpiha matkaa noin 60 kilometrin säteellä Kirkkonummelta. Kerrallaan paikan päällä eläimet ovat maksimissaan kolme tuntia. Kiertävän eläinpihan paketit maksavat 480 eurosta 600 euroon. Pakettihintaan sisältyvät eläimet, matkat ja henkilökunta. Arvonlisävero lisätään hintaan.