Petri Kaukon kaihoisa muisto:

Kovat perinteet, menestyskulttuuria ja aina kilpailukykyinen joukkue. Jyväskylän Happee lähtee salibandykauteen suurin odotuksin.

Teksti: Ari Stenius

Kevät 2014 ja ratkaiseva finaali. Hippoksen jäähalli oli loppuunmyyty. Tunnelma katossa. Into ja polttava halu voittaa mestaruus oli hehkuvaa; ja kuin kuumottavan odotuksen löylynlyöntinä: Palohälytys!

– Ei ihan osattu uusina ja satunnaisina hallin ja palotekniikan käyttäjinä säännöstellä savutusta. Liekit löivät korkealle joukkueitten juostessa halliparketille, naureskelee salibandyseuran Happeen mies Petri Kauko ikimuistoiselle keväälleen.

Paria tuntia palohälytyksen jälkeen Kauko sai jyväskyläläisten kapteenina nostaa mestaruuspokaalin kohti hallin kattoa. Happee oli salibandyn suomenmestari, tamperelainen Classic oli kaatunut 4–3.

– Se oli happening, tunnelma ja tunne, joka ei varmasti koskaan unohda, huokaa Kauko hartaasti hymyillen muistolleen.

Petri Kauko , 37, on aina ollut ”hirvimies”, jonka parkettilattioiden reikäpalloväki tuntee ja muistaa.

– Varmaan tunteekin, sen verran kauan on tätä peliä pelattu – ja samassa seurassa, naurahtaa jyväskyläläisen Happeen pelaaja ja miesten liigajoukkueen toiminnanjohtaja.

Kauko on lajin legendoja pelaajana, Jyväskylän Happee salibandynliigan perinteisin ja tutuin seuranimi.

– Happee on liigatasolla pisimpään pelannut seura, sanoo Kauko ylpeänä.

Lauantaina Kauko aloittaa 20. kautensa pääsarjassa – ja tietysti Happeen paidassa.

Kapteenin hommat mies jätti viime kevääseen, mutta ei pelihommia.

– Musta paita hirvilogoineen solahtaa edelleen päälle, hymyilee kokenut salibandymies, joka muistelee mielellään vuotta 2014, mutta myöntää nälkää olevan uusiin menestyksiin.

– Kuutena viime vuotena on oltu neljän parhaan joukossa välierissä, mitaleita, runkosarjavoittoja ja pari Suomen cupin voittoa, luettelee Happee-ikoni seuran 2010-lukua.

Kovat perinteet , menestyskulttuuria ja aina kilpailukykyinen joukkue. Ei olekaan ihme, että Happee lähtee salibandykauteen suurin odotuksin.

– Meillä on joukkue vahvistunut viime kaudesta, voisi jopa sanoa että meillä on kovin rosteri (kokoonpano) ikinä, täräyttää 37-vuotias Kauko koko kokemuksensa näkemyksellä.

Happeen entinen pelaaja ja monivuotinen apuvalmentaja Mikko Lehto aloittaa ensimmäisen kautensa mustapaitojen päävalmentajana.

Kopissa ja kentällä kapteenin vastuuta alkavalla kaudella kantaa Ruotsista ”kotiin palannut” Jami Manninen , yksi Happeen rosterin kolmesta maailmanmestarista.

– Tämän kauden Happee-joukkueesta Manninen, Peter Kotilainen ja Jonne Junkkarinen pelasivat viime joulukuun maailmanmestarijoukkueessa, muistuttaa Petri.

Latvian Riikassa MM-kisojen kirkkaimpana tähtenä loisti Suomen joukkueen kuopus Kotilainen, joka voitti sekä maali- että pistepörssin.

Salibandy on viimeisen kymmenen vuoden aikana kehittynyt huippu-urheiluksi, jossa harjoitellaan ja pelataan kuin ammattilaiset, mutta...

– Tämä on amatöörilaji. Laji kehittyi suosionsa puskemana nopeasti, joten seuratoiminnalla taustojen vahvistamiseksi tuli kiire. Hyvään suuntaan kuitenkin ollaan menossa, Happeessa ja monessa muussa seurassa, miettii Kauko ja painottaa talkoo- ja vapaaehtoistyön olevan seuroille korvaamaton voimavara.

Pelin kehitys on yllättänyt monet ja saliin poikenneet penkkiurheilijat ovat jääneet, laji koukuttaa nopeasti.

– Ihmiset ovat yllättyneet. Vauhti ja fyysisyys ovat ylittäneet odotukset. Kun äijät ovat kunnossa, niin tossu liikkuu – ja meillä on äijät kunnossa, naurahtaa Kauko.

Happeen yleisökeskiarvo viime kaudelta on 751 ja pian tulevat monitoimitalon seinät vastaan.

– Tuhat katsojaa saliin taitaa mahtua, miettii Kauko, eikä mieti tilanpuutetta, vielä.

– Ottelutapahtumiin satsasimme jo viime kaudella. Saimme hyvää palautetta ja tänä vuonna kehitetään lisää, lupaa Kauko.

Yhtenä Happeen oheistapahtuman kehittäjän on Pasi Heinonen , paremmin tunnettu artistinimellä ”Poju”.

”Poika saunoo” on Pojun biisejä, jonka myös Happeen kannattajat haluavat kauden lopuksi kuulla...

– Kaikki happeelaiset, alleviivaa Kauko, onhan mestaruuspokaalin nimi hyvin perinteisesti ”Poika”.

Vielä ei kuitenkaan tuuletella kainaloita.

– Askel kerrallaan kohti tavoitteita. Temme lujasti töitä ja tiedämme, että meitä on keväällä vaikea voittaa, sanoo Petri Kauko, Happee-ikoni.

Happeen salibandyliigan kausi 2017–18 alkoi viime sunnuntaina 17. syyskuuta. Kotiensi-illassaan, tosin iltapäivällä, lauantaina 23. syyskuuta Happee kohtaa OLS:n Oulusta. Ottelu pelataan Jyväskylässä Hippoksen urheilualueen monitoimitalossa lauantaina 23.9.2017 kello14 alkaen.

”– Kun äijät ovat kunnossa, niin tossu liikkuu.”
”– Kuutena viime vuotena on oltu neljän parhaan joukossa välierissä, mitaleita, runkosarjavoittoja ja pari Suomen cupin voittoa.”

MIKÄ?

Salibandyliiga 2017-18

Salibandyn suomenmestaruudesta on pelattu kaudesta 1986-87.

Salibandyliigaksi pääsarja muuttui kaudeksi 1994-95.

Ensimmäinen sarjamestari oli Manse United ja ensimmäinen liigamestari helsinkiläinen SSV, jolla on eniten miesten salibandymitaleita (20): 11 kultaa, viisi hopeaa ja neljä pronssia.

Happee on voittanut salibandyliigassa kuusi mitalia: kultaa 2014, kaksi hopeaa (2005 ja 2015) sekä kolme pronssia (1992, 2000 ja 2016).

Hallitseva mestari viime kaudelta on Tampereen Classic, joka on voittanut kaksi viimeisintä mestaruutta.

Kaudella 2017-18 Salibandyliigassa pelaa 14 joukkuetta, jotka kaikki kohtaavat runkosarjassa toisensa kotona ja vieraissa.

Runkosarjassa pelataan 26 ottelua, jonka jälkeen kahdeksan parasta jatkaa playoffeissa.