Autotalo Savusalon Ilkka Savusalo:

Vaihtoautojen lisäksi mönkijät ovat nyt Autotalo Savusalon asiakkaiden suosikkeja.

Teksti: Reetta Reinman Kuva: Autotalo Savusalo

Ylivieskassa yli 30 vuotta toiminut Autotalo Savusalo myy vaihtoautojen lisäksi uusia ja käytettyjä moottoripyöriä, mopoja, mönkijöitä ja moottorikelkkoja. Valikoimissa on myös ajovarusteita moottoripyöräilijöille ja -kelkkailijoille sekä erilaisia varaosia. Pienkoneille Autotalo Savusalo tarjoaa huoltopalvelua. Autohuoltoa liikkeessä ei ole.

Henkilökuntaa Autosalo Savusalossa on sesongin mukaan 5-8. Autotalo Savusalon omistajat Ilkka Savusalo ja Matti Koski ovat perustaneet yrityksen. Savusalot ovat kotoisin Haapajärveltä, josta autokaupan juuret ovat jo useamman sukupolven takaa.

Ilkka Savusalo on havainnut, että viime vuosina vaihtoautojen kysyntä on ollut kasvussa.

– Varmasti epävarma taloustilanne on osaltaan vaikuttanut tähän; nyt ostetaan edullisempaa, eritoten alle kymppitonnin hintaluokassa olevia vaihtoautoja.

Autotalo Savusalossa on noin 50 vaihtoauton valikoima. Vaihtoautokauppoja hän arvelee tänä vuonna tehtävän 250 kaupan verran. Netissä olevat valikoimat tuovat Autotalo Savusaloon asiakkaita ympäri Suomen.

Tyypillistä vaihtoauton ostajaa on Ilkka Savusalon mukaan hankala määritellä.

– Skaala on yhtä laaja kuin vaihtoautovalikoimamme! Kaikki ajokortti-ikäiset ovat potentiaalisia asiakkaita, ehkä eniten vaihtoautoja kuitenkin ostavat nuoremmat kuljettajat.

Onko vaihtoautovalikoimissanne sähköautoja?

– Niitä ei vielä ole ollut, eikä myöskään hybrideitä, vastaa Savusalo.

Sähköautojen lisääntymiseen Suomen teillä on Savusalon mielestä vielä matkaa.

– Olennaista pitkien etäisyyksien Suomessa on saada latausverkko toimivaksi.

Vaihtoautojen myynnin lisäksi mönkijöiden menekki on Ilkka Savusalon mukaan kasvanut.

– Mönkijöillä on runsaasti käyttöalueita ympäri vuoden. Ne sopivat metsätöihin tukkien kuljetuksiin, monenlaisiin maataloustöihin sekä yhtä lailla lumihommiin niin yksityisten kuin erilaisten kiinteistöjen pihoissa. Kesäaikaan yksityisten puutarhojen ja kiinteistöjen piha-alueiden viheraluetöissä mönkijä on oiva apuri. Metsään mönkijä ei jätä pahaa jälkeä, kuten isot metsäkoneet. Monessa perheessä mönkijä on nykyään kakkosauton roolissa, ja nuorison suosiossa. Traktorimönkijänhän voi saada jo 15-vuotias tieliikenteeseen hankkiessaan traktorikortin, Ilkka Savusalo pohdiskelee mönkijöiden yleistymiseen vaikuttavia tekijöitä.

Ammattikäyttöön hankittu mönkijä on verovähennyskelpoinen.