Paimelan Paronin nimi on kotoisin naljailusta!

Paimelan Paroni Reijo Valkama määrittelee autoliikkeensä valikoimalla olevan luonnetta ja sielua. Samaa vaaditaan Valkaman perheyritykseltä. Autoliikkeen ja -autokorjaamon sekä polttoainemyynnin lisäksi Reijo pyörittää vaimonsa kanssa useita ravintoloita sekä verkkokauppaa.

Teksti: Reetta Reinman Kuva: Aito Media Oy

Hollolassa asuvien Reijo Valkama ja hänen vaimonsa Janika Taljan monialayritys työllistää tätä nykyä yli 40 henkilöä. Paimelan Paroni autokaupan lisäksi heidän yritystoimintaansa kuluu muun muassa autokorjaamo- ja huoltoasema Route24, polttoainemyynti sekä ravintoloita: Pancho Villa Kauppakeskus Sykkeessä Lahdessa, Sykkeessä toimii myös heidän Paronin Saluunat -tilausravintolansa. Janika pyörittää lisäksi Paimelan Paronitar -verkkokauppaa, jonka valikoimissa on muun muassa sisustus- ja lahjatavaroita, lasten tuotteita sekä autotarvikkeita.

Homma sai alkunsa 2007, kun Reijon harrasteautoilu ”lähti vahvasti lapasesta”. Oli aika perustaa oma yritys: autoliike ja korjaamo. Perhe oli hankkinut 2000-luvun alussa Hollolasta, Paimelan kylästä maatilan, jonka navettaa ei ollut käytetty navettana enää vuoden 1960 jälkeen. Siellä oli hyvin tilaa Reijon harrasteautoille sekä sopiva tila autokorjaamotoiminnalle: pääasiassa vanhojen amerikanautojen tuunaamiselle autoharrastajille ajokuntoon.

Erilaiset harrasteautot, etenkin amerikanautot, muodostavat myös Paimelan Paronin autoliikkeen perusvalikoiman. Osan myytävistä autoista Paimelan Paroni tuo itse maahan.

– Valikoimissamme olevat erikoisemmat autot, erityisesti harrasteautot, ovat siinä mielessä erikoisia, että niiden arvo pysyy samana tai nousee, kun yleensä autoille käy päinvastoin. Meidän autoissamme on luonnetta ja sielua, Reijo kuvailee autoliikkeensä valikoimaa.

Reijon yrittäjänura alkoi vuonna 1992, kun hän perusti paintball-varusteita maahantuovan ja markkinoivan yrityksen Seinäjoella. Nurmosta kotoisin oleva, 51-vuotias Reijo oli Seinäjoella asuessaan palkkatyössä SOK:n ja Fazerin leipomoissa. Seinäjoelta hän siirtyi 2000-luvun alussa Vantaan Fazerin leipomon leipomopäälliköksi. Koti muutettiin lähemmäs, Hollolaan.

– Ehdin olla leipomoalalla reilut 25 vuotta. Kymmenisen vuotta sitten jäin leipomohommista pois päätoimiseksi yrittäjäksi. Leipomoalalla toki myös tein yrittäjäluonteista työtä, koska yksiköiden vetäjänä olin niistä tulosvastuussa: kulut piti pitää kurissa ja tulot olla suuremmat kuin menot.

Nimen Paimelan Paroni Reijo kertoo saaneensa entisen työkaverinsa vitsailevasta naljailusta.

– Vantaalla Fazerin leipomossa työkaverini naljaili minulle, mitäs Paimelan Paroni, kun olimme Janikan kanssa ostaneet maatilan Hollolan Paimelasta.

Myöhemmin se jalostui heidän yrityksensä nimeksi.

Koko kansan tietoisuuteen Reijo Valkama on perheineen tullut, kun keväällä MTV3:llä alkoi pyöriä tuotantoyhtiö Aito Median tuottama, tosi tv-sarja Paimelan autoparoni. Sarjassa Paimelan Paroni Reijo Valkama ostaa autovanhuksia ja kunnostaa ne mekaanikkojensa avulla uuteen loistoon. Jokaisessa osassa aina yhden. Vasta kun auto on myyty, selviää, kannattiko urakka vai tuleeko takkiin.

Sarjassa seurataan myös Valkaman yrittäjäperheen arkea.

Reijo Valkama määrittelee perheensä yrittäjyyden elämäntavaksi ja harrastukseksi. Häntä harmittaa suomalaisen yhteiskunnan moninainen byrokratia.

– Byrokratia teettää yrittäjillä paljon töitä, lisää valtavasti kustannuksia ja monin tavoin kaventaa toimintakenttää. Esimerkiksi palkkojen sivukulut ovat kohtuuttoman iso kustannustaakka yrityksille. Mielellään maksaisi enemmän palkkaa, jos ei tarvitsisi palkan lisäksi maksaa niin paljon yhteiskunnalle. Veropolitiikalta myös toivoisi vakautta ja ennustettavuutta. Nytkin ennen budjettiriihtä puhuttiin alkoholiveron alentamisesta, tulos oli päinvastainen. Ravintolayrittäjälle tämä on merkittävä asia. Mielestäni on sivistynyt suuntaus kannustaa ihmisiä seurustelemaan ravintoloissa ystävien kanssa hyvän juoman ja juoman ympärillä, eli nauttimaan alkoholi valvotuissa olosuhteissa. Ravintoala-alalla on myös iso työllistävä vaikutus.

– Pääministerimme on itse yrittäjä, mutta ei se päätöksenteossa ainakaan meille pk-sektorille tunnu eikä näy! Paimelan Paroni heittää Kesärannan suuntaan.

Paimelan Paroni Reijo Valkama on Kärkkäisen Lahden tavaratalon parkkialueella torstaina 28.9.2017 klo 11–15. Esittelyssä on tuolloin Paimelan Paronin autoliikkeen valikoimaa, erityisesti amerikkalaisia harrasteautoja.

Paimelan Paroni on mukana omalla messuosastollaan Autot ja Viihde -tapahtumassa Lahden Messukeskuksessa viikonvaihteessa 30.9.–1.10.2017.