Huutokauppakeisari Aki Palsanmäki ja Heli-vaimonsa:

Koskaan ei ole tympäissyt lähteä pitämään huutokauppaa eri puolille Suomea. Näin toteaa huutokauppakeisari Aki Palsanmäki. Lepo ja hyvät yöunet ovat hänelle tärkein avain jaksamiseen.

Teksti: Reetta Reinman

Uuraisten Hirvaskankaalta Jyväskylän ja Äänekosken puolestavälistä kurvaa Palsanmäkien auto usein jo ennen aamukuutta nelostielle. Heli ja Aki Palsanmäki ovat taas tien päällä ja matkalla pitämään huutokauppaa. Vuodessa autonmittariin kertyy kilometrejä reilut 70 000. Yleensä Aki ajaa itse, joskus Heli ja joskus silloin tällöin matkassa mukava oleva Huutokaupat Palsanmäen työntekijä, Remontti-Markku.

– Koskaan ei ole tympäissyt lähteä matkaan, hyvillä mielin me Helin kanssa aina lähdemme pitämään huutokauppaa eri puolille Suomea, Aki kertoo.

Esimerkiksi viime vuonna heillä oli yli 80 meklauskeikkaa eri puolilla Suomea. Kotonaan Uuraisilla he pitivät 40 huutokauppaa. Ja lisäksi olivat televisio-ohjelman kuvaukset.

Akin isän perustama Huutokaupat Palsanmäki on toiminut 30 vuotta. Aki on meklannut ensimmäisen huutokaupan Uuraisten Hirvaskankaalla 24.4.2008. Akista ja Helistä kertova Suomen huutokauppakeisari televisio-ohjelma alkoi 2013. Ohjelman myötä heistä tuli koko kansan tuttuja, ja työt lisääntyivät huimasti.

48-vuotias Aki Palsanmäki painottaa levon ja hyvien yöunien tärkeyttä työssä jaksamisen lähteenä.

– Liikunta olisi myös ensiarvoisen tärkeää, mutta kalenteri tahtoo olla niin täynnä, että liikunnalle ei jää aikaa. Toki aina voisi laittaa kellon tuntia aikaisemmin soimaan, että ehtisi tehdä lenkin.29Akille mieluisia liikuntalajeja ovat kävely ja hiihto.

– Siitä pidämme Helin kanssa kiinni, että kerran talvessa menemme Lappiin Äkäslompoloon viikoksi hiihtämään ja nauttimaan Lapin herkuista, Aki kertoo.

Espanja on pariskunnan toinen mieluisa matkakohde.

– Lomaviikko Espanjan auringossa on myös tärkeä meille.

– Mutta kaikkein tärkeintä on työn vastapainoksi leppoisa kotielämä yhdessä Helin kanssa. Vapaailtana katselemme vaikkapa hyvää kotimaista elokuvaa ja olla lötköttelemme kaikessa rauhassa, Aki kertoo.

Meklauskeikat eri puolilla Suomea tarjoavat Akille myös näköalapaikan suomalaisuuteen ja suomalaisiin.

– Eri puolilla Suomea ihmiset ovat erilaisia, jo murteensakin perusteella; kieli muovaa ihmistä. Kehä kolmosen eteläpuolella touhu on virallisempaa ja jäykempää, Itä- ja Pohjois-Suomessa rennompaa. Ehkä eniten olen tykästynyt Kuopion seudun ihmisiin. He ovat leppoisia ja rauhallisia, mutta kyllä kaikkialla Suomessa on todella mukavia ihmisiä, joiden kanssa on ilo tehdä töitä, Aki sanoo.

Meklarina Aki on kuuluisa vitseistään ja iskevistä tarinoista. Opetteletko niitä?

– Ei, en lue vitsikirjaa, hän naurahtaa.

– Kaikki vitsit ja tarinat tulevat spontaanisti tilanteessa, hän sanoo.

Aki kertoo, että vuosien saatossa hänelle on kehittynyt hyvä ”ihmistenlukutaito”.

– Parissa minuutissa aistin, onko tällä kertaa huutokaupassa sijaa vitseille ja tarinoille, vai onko nyt sellainen paikka, ettei höpötellä, myydään tavarat, kiitetään ja sillä siisti.

Akin mukaan huutokaupoissa käy tätä nykyä kaikenikäisiä ihmisiä.

– Aikaisemmin huutokauppayleisö oli ehkä iäkkäämpää. Nyt niistä on selkeästi tullut koko kansan harrastus, yleisön ikähaitari on vauvasta vaariin.

Huutokauppayleisö on tänä päivänä hänen mukaansa hyvin laatu- ja hintatietoista.

Keräilyharrastuksen suosio myös näkyy.

– Keräilykohteista Arabian maitokannut ja eläinfiguurit sekä kotimainen, signeerattu taidelasi pitävät pintansa suomalaisten suosikkeina. Myös kunniamerkit ovat suosittu keräilykohde. Ja Muumi-mukit.

– Sen sijaan antiikkihuonekaluja ihmiset eivät juuri enää etsi huutokaupoista. Voisi kiteyttää, että huutokaupasta ostetaan tätä nykyä tuotteita, jotka ihmiset saavat vietyä henkilöautolla kotiinsa, Aki sanoo.

– Tärkeintä on, että huutokaupassa myytävät tavarat ovat ehjiä ja siistiä, hän painottaa.

Valtaosa Huutokauppa Palsanmäellä myynnissä olevista tavaroista on kotimaasta.

– Aikaisemmin kävimme ostamassa Ruotsista antiikkihuonekaluja, mutta nykyään emme enää; klaffipiirongeille, vitriinikaapeille ja senkeille ei juuri ole kysyntää.

Hopea sen sijaan pitää Akin mukaan aina pintansa huutokauppayleisön suosikkiostokohteena.

– Hopearomun hinta on nyt 32 senttiä grammalta. Lisäksi hintaan vaikuttaa myös myytävän hopeaesineen antiikkiarvo sekä yleinen arvostus.

Vuosittain Akin vasaran kautta huutokaupoissa kulkee noin 10 000 tavaraa uudelle omistajalle.

Huutokauppakeisari Aki Palsanmäki pitää Heli-vaimonsa kanssa huutokaupan Kärkkäisen Jyväskylän tavaratalossa lauantaina 18.11.2017 kello12. Huutokaupassa myydään runsaasti muun muassa kodin sisustustuotteita, myynnissä on myös kesäkalusteita ja veneilytarvikkeita. Kaikki myytävät tavarat ovat uusia. Huutokauppa on hyväntekeväisyyshuutokauppa.

Puolet huutokaupan tuotosta menee Keski-Suomen keskussairaalan tukisäätiölle, ja siellä kohdennettuna Keski-Suomen keskussairaalan lastentautien vastuualueelle lastenosastolle ja lasten päiväosastolle, joilla hoidetaan esimerkiksi syöpää sairastavia lapsia ja nuoria, diabeetikkoja sekä sydänsairauksia sairastavia lapsia ja kirurgista hoitoa vaativia lapsipotilaita.

”– Keräilykohteista Arabian maitokannut ja eläinfiguurit sekä kotimainen, signeerattu taidelasi pitävät pintansa suomalaisten suosikkeina.”
”– Hopearomun hinta on nyt 32 senttiä grammalta. Lisäksi hintaan vaikuttaa myös myytävän hopeaesineen antiikkiarvo sekä yleinen arvostus.”
”– Meklauskeikat eri puolilla Suomea tarjoavat näköalapaikan suomalaisuuteen ja suomalaisiin.”