Häggmanin kahvila-konditorian kilpailuvaltteina laatu ja kotimaiset, korkeatasoiset raaka-aineet

Juhlakahvipöydissä suomalaiset luottavat perinteisiin tarjottaviin. Joulun kahvipöydän kruunuksi nostetaan luumukermatäytekakku tai käpykakku. Uudenvuodenjuhlien noutopöytään mukava vaihtoehto on juhlava voileipäkakku.

Yrjö Häggmanin haastatteli Reetta Reinman

H äggman kahvila-konditorian toimitusjohtaja Yrjö Häggman, mitkä ovat Häggmanin suosikkitäytekakut loppuvuoden juhlapöytään?

– Perinteisesti jouluna on tarjottu luumukermakakkua ja käpykakkua. Tänä vuonna meillä on tarjouksessa myös vadelmaleivoskakku hieman uudenlaisena versiona. Toki mansikkakakku pitää aina pintansa.

Onko teillä tullut tänä vuonna Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi uusia täytekakkuja, leivoksia tai muita Suomi 100 -tuotteita?

– Juhlavuoden kunniaksi meillä on Suomi 100 täytekakku ja -leivos. Tuotteiden täytteissä on käytetty perinteisiä suomalaisia raaka-aineita. Kummankin koristeena on lumihiutaleita jäljitelevää ruiskutettua, valkoista suklaata.

Millaiseen juhlahetkeen sopii leivos täytekakun sijaan?

– Leivosvalikoimamme on monipuolinen niin täytteiden kuin päällisten osalta. Leivokset sopivat erityisen hyvin pieniin tilaisuuksiin, jolloin yksittäisinä tuotteina myytävien leivosten mukaan tarve on helpompi arvioida. Arkiset juhlahetket syntyvät myös helposti leivosten avulla, silloin ei välttämättä tarvita erillisiä ottimia tai tarjoilulautasia.

Milloin suosittelet kääretorttua?

– Kääretorttu on kakkua pienempänä kätevä pieniin palavereihin. Kääretortusta saa kakun tavoin sellaisia palasia kuin osallistujat haluavat leikata.

Mikä on täytekakkujenne mehevyyden salaisuus?

– Kakkumme leivotaan perinteisesti reiluista suomalaisista raaka-aineista, kananmunat rikotaan massoihin ja täytteet valmistetaan huolella hyvistä raaka-aineista. Hinnalla emme pysty näin kilpailemaan sarjatuotannon kanssa, mutta toivomme, että kakuissamme maistuvat aidot maut ja hyvät raaka-aineet.

Miten paljon täytekakkua varataan juhlakahvipöydässä syöjää kohden?

– Täytekakkumme on hinnoiteltu henkilömäärän mukaan, joten siitä saa hyvän mielikuvan tarvittavasta kakun koosta. Kakkumme on mitoitettu siten, että vaikka mitään muuta ei olisi tarjolla, juhlavieraiden määrän mukaan tilattu kakku riittää hyvin kaikille vieraille. Jos kakun lisäksi on tarjolla muita tuotteita, voi kakun henkilömäärä olla jopa alle juhlien osallistujamäärän.

Millaisia voileipäkakkuja teillä on valikoimissanne?

– Meillä on voileipäkakuissa kaksi erilaista täytevaihtoehtoa ja kaksi erilaista kokovaihtoehtoa. Täytevaihtoehtoina on kinkku- ja lohivoileipäkakku. Kokovaihtoehtoina on tarjolla kahdeksan hengen pyöreä kakku sekä 18 hengen, suorakaiteenmallinen voileipäkakku.

Millaisissa tilanteissa voileipäkakku on hyvä tarjottava?

– Voileipäkakku sopii juhlakahvipöytään riippuen hieman juhlan luonteesta. Jos tiedossa on osallistujia hieman pidemmän matkan takaa, kannattaa pöytään varata jotain suolaista syötävää. Silloin voileipäkakku on helppo ja ruokaisa valinta. Suolaisessa noutopöydässä voileipäkakku on tietysti parhaimmillaan. Värikkäänä ja näyttävänä tarjottavana voileipäkakun ympärille on luonteva rakentaa muuta tarjottavaa. Brunssilla voileipäkakku on hyvä lisä muiden tuotteiden täydentäjänä. Brunssilla voileipäkakku tuo näyttävyyttä pöytään.

Millaiset juomat sopivat voileipäkakun kanssa tarjottaviksi?

– Voileipäkakun parhaat ystävät ovat minun mielestäni kahvi, tee tai raikas vesi. Juomamieltymykset ovat kuitenkin hyvin henkilökohtaisia, joten varmasti voileipäkakun kyytipojaksi sopii mainiosti muitakin juomia.

Miten paljon teillä on yrityksessänne henkilökuntaa?

– Meitä on kolmisenkymmentä henkilöä.

Missä leipomonne on?

– Leipomomme sijaitsee Haapajärvellä, mutta osassa myymälöissämme paistetaan ja valmistetaan myös suurin osa tuotteista. Erikoisruokavaliotuotteet tehdään kokonaan leipomossamme erillisissä tiloissa ja pakataan valmiiksi puhtauden varmistamiseksi. Leipomotilaa on meillä noin 500 neliötä.

Mitkä ovat päätuotteenne?

– Kappalemääräisesti eniten myymme perinteisiä possuja ja munkkituotteita, mutta heti seuraavina ovat erilaiset suolaiset tuotteet, kuten esimerkiksi voileivät ja voisarvet.

Onko teillä vaihtoehtoja myös allergisille?

– Perusvalikoimamme on pitkälti vähälaktoosinen, useimmat tuotteemme ovat laktoosittomia. Gluteenittomia tuotteita valikoimassamme on noin parikymmentä.

Millaisia joulutuotteita teillä on?

– Hyvin perinteisiä joulun tuotteita: pipareita, joulutorttuja, tähtipullia ja joululimppuja. Lisäksi tarjouksessa on maukas, jouluun sopiva mantelikranssi. Kaikki joulun leivonnaiset leivomme alusta saakka itse vanhoilla, hyviksi todetuilla resepteillä. Myös erikoisruokavaliota noudattaville on saatavilla pipareita ja joulutorttuja. Tarjouksessa olevan vadelmaleivoskakun lisäksi meillä on ollut joulunajan valikoimassa tiramisukirsikkakakku.