Tiernamaan kulkijat:

Oulun Rotuaarilla järjestettävässä Tiernapoika-kilpailussa yleisö saa nauttia esityksistä, jotka kilpailevat joko perinne-, mukaelma tai yleisessä sarjassa.

Teksti ja kuva: Ari Stenius

Pohjois-Pohjanmaalla joulunajan perinteisiin on kuulunut vuosikymmeniä tiernapoikien ja myöhemmin -tyttöjen tapa käydä esittämässä kuvaelmaa, jonka keskiajan alkuperäisessä esityksessä Saksassa oli tapana esittää kolmen kuninkaan laulelma näytelmäesityksineen. Ruotsin kautta Suomeen ja erityisesti Pohjois-Pohjanmaalle kiinnittynyt jouluperinne on löytänyt oman seimensä Oulusta, Suomen tiernakaupungista. Jasmin Luokkanen , Isla Räihä , Pieta Takkinen ja Adele Koskela ovat kahdesti peräkkäin voittaneet yleisen sarjan.

Kolmen yksitoistavuotiaan ja kahdeksanvuotiaan Adelen energiat riittävät, kesän jälkeen loppusyksystä on jo taas laulun aika.

– Syksyllä on ihana aloittaa harjoittelu ja päästä sitten marraskuussa esittämään, hehkuu Tiernamaan kulkijoitten tyttökvartetti Koskelan perheen olohuoneessa.

Nelikön pulppuava puhe hämmentää; miten kaikki asiat ja tekemiset, harrastukset ja koulu plus kaverijutut ynnä muut järjestyvät, tai yleensä edes pysyvät mielessä.

– Pysyy, kun kaikki on niin mukavaa ja keikat hoitaa Elisa , sanoo joku tytöistä ja Elisa Koskela, Adelen äiti, hymyilee.

– Tämä on mukavaa. Musiikki ja laulu on ollut meillä aina tärkeää ja hauskaa. Isäni maksoi ”hirveitä” korvauksia lauluista, muistaa naureskellen Tiernamaan kulkijoiden tukikohtaa ja harjoistuskeskusta emännöivä Elisa.

Voittoisilla Tiernamaan kulkijoilla on ollut esiintymisiä erilaisissa paikoissa ja tilaisuuksissa, lisää on luvassa.

– Ehkä neljä tai viisi viikossa, arvioivat tytöt ja myöntävät ”palkkaakin” tulevan.

– Kilpailun voitosta saatiin, ja sitten esityksistä tulee jotain Knihtin kypärään, kertovat kulkijat.

– Kuulijan katse tai hymy on ihana. Tulee hieno tunne, kun ihmiset tykkää esityksestä, sanoo joku tytöistä ja käypä ilmi, että jonkun oma opettajakin on muistanut kukkasin tai soitoin.

Tytöt esiintyvät, äidit ja äitien ystävät ompelevat vaatteita. Pukujen varastoa on syntynyt hyllykaupalla, joten puvustus onnistuu hyvin. Marraskuussa Tiernamaan kulkijoitten kuninkaitten kullanväriset ja Knihtin hopeiset housut saivat ansaittua huomiota.

Tytöt itse maskaavat itsensä, ”mustilla kynillä” saadaan nopeasti viikset tai mustaa väriä naamaan.

Jos joku luulee, että miesväki voi loikoilla sohvalla ja lukea, niin on oikeassa, kunhan oheishommat on tehty.

– Kuskaamista ja sellaista, hymyilee Elisa ja katsoo miestään Markoa , joka pahoitellen moittii ”talonmiehen” jättäneen pihan hiekottamatta.

Tiernatyttöjen hieno varrellinen valotähti on talonmiehen tekemä ja suunnittelema, joten ehkä sekin on varastanut talkkarin aikaa.

Moitittu talonmies kattaa pöydän, johon ilmestyy kahvin kyytiläisiksi kuohukermassa haudutettua leipäjuustoa ja Ruotsin Lapista poimittuja hilloja sekä Elisan itsetekemää lakkahilloa. Lastenlaulukilpailuissa esiintynyt ja pärjännyt Bettiina -tytär katselee hymyillen nuorten tiernatyttöjen intoa.

– Bettiinan, Jasminin siskon, serkkujen ja heidän kavereidensa tiernaesityksiä saatiin nähdä muutama vuosi sitten. Siitä nämä nuoremmat imivät intonsa, tietää Elisa, jonka syliin pyrkii kenties seuraava – muutaman vuoden päästä kuvaelmiin pyrkivä nuorineiti.

Kisojen tuomaristo valitsee vuosittain marraskuun tiernapoikakisaan osallistuneiden joukkueiden parhaat yksilösuoritukset. Tiernamaan kulkijoiden ryhmästä valittiin tänäkin vuonna kaksi: Vuoden Murjaanien Kuningas on Pieta ja Vuoden Mänkki on Adele. Tiernakaupungin Lähettiläsjoukkue on Tiernamaan kulkijat, joka saattaa saada aiempien vuosien tapaan esiintymisreissun Ruotsiin.

Tämän vuoden perinnesarjan (poikajoukkueet) voitti Ynnin pojat ja mukaelmakisan Illusia-tiernat.