Energiapitoinen ravinto auttaa lintuja kestämään paukkupakkasia. Kun aloittaa ruokinnan, sitä ei voi lopettaa kesken.

Teksti: Reetta Reinman

Suomessa sinnittelee talvikuukausina noin 70 lintulajia. Pakkanen, lumi, jää ja pitkä, pimeä jakso laittavat linnut koetukselle. Moni selviytyy hengissä vain ihmisten avulla. Linnut ovat hyvin tankattuina myös paremmassa kunnossa kevään pesimäaikana.

Linnut joutuvat syömään isoja määriä selvitäkseen kylmistä öistä. Esimerkiksi piskuinen sinitiainen syö talia, maapähkinöitä ja auringonkukansiemeniä kymmenkertaisen määrän omaan painoonsa verrattuna ennen kovaa pakkasyötä. Pikkulintujen ohella lintulaudoilla käy kovilla pakkasilla perinteisiä metsälintuja, kuten kuusi- ja hömötiaisia sekä närhiä.

– Linnuille kelpaa monenlaiset siemenet ja ihra, kunhan se ei ole pilaantunutta eikä liian suolaista, kertoo lintujen ruokintatuotteita markkinoivan Oskutuote Oy:n myyntipäällikkö Pentti Rapila.

Suosituimpia talvilintujen herkkuja ovat auringonkukansiemenet, maapähkinät ja tali. Rapila muistuttaa, että lintuja ei pidä ruokkia paistinrasvalla, vettyneillä kaurahiutaleilla, eikä millään, mikä on homeista, maustettua tai erityisen suolaista. Linnut eivät myöskään yleensä syö ruista tai riisiä.

Ruokintapaikan ylläpito aiheuttaa jonkin verran puhtaanapitotyötä. Se on tärkeää tautien leviämisen estämiseksi. Samalla ehkäistään rottien kerääntymistä paikalle.

Tärkein ja helpoin keino huolehtia lintujen terveydestä on käyttää ruokinta-automaattia, jossa linnut eivät pääse ulostamaan ruoan joukkoon. On tärkeää, että maaruokinta-alueet, ruokintatelineet ja telineiden alapuolelle jäävä maa puhdistetaan säännöllisesti vanhasta ruoasta ja lintujen ulosteista.

– Jos mahdollista, niin ruokintapaikkaa olisi hyvä talven aikana hieman siirtää paikasta toiseen.

Oskutuotteen myyntipäällikkö Pentti Rapila korostaa, että kun lintujen talviruokinnan kerran aloittaa, sitä on syytä jatkaa koko talven, vähintään maalis-huhtikuun vaihteeseen saakka. – Muuttolinnutkin tankkaavat mielellään ruokintapaikalla pitkän ja energiaa kuluttaneen lentomatkan jälkeen kerätäkseen voimia pesintää varten.

Vuonna 1995 perustetun Oskutuote Oy:n toiminta alkoi pienimuotoisella pakkaamis- ja heinänviljelytoiminnalla.Nykyään Oskutuote Oy on kymmenkunta henkilöä työllistävä erilaisia lemmikkieläintuotteita valmistava ja markkinoiva yritys.Yrityksellä on kaksi toimipistettä, Karttulassa ja Helsingissä. Pääasialliset asiakkaat ovat keskusliikkeet, kauppaketjut ja erikoisliikkeet.

”– Jos mahdollista, niin ruokintapaikkaa olisi hyvä talven aikana hieman siirtää paikasta toiseen.”
”– Lintuja ei pidä ruokkia paistinrasvalla, vettyneillä kaurahiutaleilla, eikä millään, mikä on homeista, maustettua tai erityisen suolaista.”

MITÄ?

TIESITKÖ?

Jokaisella horoskooppimerkillä on oma kukkansa

* Tiaiset: auringonkukansiemen, (murskattu) maapähkinä, rasva ja tali sekä rasvasiemenseospallot ja -pötköt.

* Punatulkku, viherpeippo, peippo, järripeippo, nokkavarpunen, tikli ja urpiainen: auringonkukansiemen, (murskattu) maapähkinä.

* Keltasirkku: kaura, (kuorettomana) auringonkukansiemen, hirssi.

* Varpunen ja pikkuvarpunen: auringonkukansiemen, (murskattu) maapähkinä, kaura, hirssi, rasvasiemenseospallot ja pötköt.

* Mustarastas: auringonkukansiemen, (murskattu) maapähkinä, rasva ja tali, hedelmät ja marjat.

* Kuukkeli, närhi, varis ja harakka: auringonkukansiemen, maapähkinä, rasva ja tali.

Lähde: BirdLife

* kauris: tulppaani

* vesimies: neilikka

* kalat: iiris

* oinas: tuoksuherne

* härkä: kielo

* kaksonen: orvokki

* rapu: unikko

* leijona: ruusu

* neitsyt: lilja

* vaaka: päivänkukkara

* skorpioni: krysanteemi

* jousimies: hyasintti