– Liikunnassa tärkeintä on säännöllisyys, pitää hengästyä ja tulla hiki

Hyvinvoinnin monitoiminaisen, Anu Kiiverin mielestä geenitestistä saa yksilöllistä tietoa myös painonhallinnan tueksi.

Teksti: Reetta Reinman

A nu Kiiveri vinkkaa painonhallinnan kanssa painiskeleville geenitestausta.

– Geenitesti kertoo kullekin yksilöllisesti, mihin asioihin tulee terveydessä kiinnittää erityisesti huomiota. On huomattava, että painonhallintaa tukevan informaation lisäksi geenitestistä saa valtavan paljon apua myös muihin terveysasioihin.

Geenitestejä on useanlaisia, joista kukin kohdentuu eri terveyden osa-alueisiin vaikuttavien geenien analysoimiseen. Asiakas valitsee sen geenitestin, mistä terveyden alueesta hän haluaa informaatiota.

Anu on kokeillut netistä tilattavaa kotimaista Nordic Genex Oy:n geenitestiä, johon liittyvän näytteen voi ottaa kotona.

– Urheilen paljon, joten DNA Sport -testi oli minulle sopivin vaihtoehto.

Testiä varten otetaan limakalvonäyte poskien sisäpinnoilta. Se lähetetään analysoitavaksi laboratorioon, jossa kyseiset geenitestinäytteet analysoidaan. Tulokset postitetaan kotiin muutaman viikon sisällä suomenkielisten ohjeiden kera.

– Tulosten perusteella terveyttään voi ryhtyä kohentamaan yksilöllisten ravinto- ja ravintolisien sekä kohdennetun liikunnan muodossa. Lisäksi testi antaa yksilöllistä tietoa siitä, mihin kaikkiin asioihin hyvinvoinnissa on hyvä alkaa kiinnittämään huomiota tulevaisuudessa.

Anun mukaan hänen tekemänsä geenitestin tulokset ovat kuin hyvinvoinnin liikennevalot, ja tuloksia on helppo ymmärtää.

– Tekemässäni Sport-testissä liikennevalovärien käyttö helpotti huomattavasti tulosten tulkintaa.

– Urheilullisesta potentiaalista puhuttaessa vihreällä merkitty geenivariaatiotulkinta kertoo, että minulla on hyvät edellytykset ja potentiaalit kyseisellä suoritukseen vaikuttuvalla osa-alueella.

– Riskitekijöihin liittyvässä osiossa vihreällä merkitty geenivariaatiotulkinta kertoo, että minulla ei ole kyseisellä terveyden osa-alueella riskiä. Keltaisella värjätty tulkinta suosittelee kiinnittämään asiaan jonkin verran huomiota. Punaisella värjätty tulkinta merkitsee, että perimässäni on geenivariaatio, joka voi aiheuttaa aktivoituessaan terveysongelmia, jos en huomioi tätä elämäntavoissani. Jos geenivariaatio on ns. neutraali, sillä ei ole vaikutusta kyseisellä osa-alueella, värikoodausta ei käytetä.

– Esimerkiksi minulla on perimässäni nivelvammoille altistavia riskigeenejä. Näiden geenien aktivoitumisen eliminoimiseksi käytän päivittäin niveliä ja tukikudoksia hoitavaa kollageenia.

Painonhallinnassa geenitesti on Anun mielestä siinäkin mielessä erinomainen apuväline, koska painonhallintaohjeita on nykyään pilvin pimein.

– Mutta ne ovat yleispäteviä, ja me jokainen olemme yksilöitä.

– Geenitestin avulla saa selville, mitkä ovat juuri esimerkiksi minun painonhallinnan kipukohdat ja millainen ruokavalio, liikunta ja ravintolisät tukeevat juuri minun mahdollisten painonhallintaan vaikuttavien riskigeenien aktivoitumista.

Yksilölliset painonhallinnan ”käyttöohjeet” ovat Anun mielestä myös tie sisäiseen motivaatioon, jonka avulla ihminen jaksaa tehdä pysyviä elämäntapamuutoksia. Ulkoiset motivaation lähteet eivät useinkaan kanna kovin pitkälle.

Anun mukaan painonhallinnasta ei saa tehdä suorittamista.

– Parhaiten syntyy tuloksia, kun esimerkiksi liikunnassa valitsee itselle mielekkäitä lajeja. Aina hyväksi ovat erittäin kokonaisvaltaisesti kehoa vahvistava hiihto, kävely ja uinti.

– Tärkeintä on, että liikkuu säännöllisesti ja niin että hengästyy ja tulee hiki pintaan.

Anu Kiiveri liikkuu 5-6 kertaa viikossa.

– Ulkoilen, juoksen, kävelen, käyn Bikram hot joogassa sekä kuntosalilla. Uusin harrastukseni on maantiepyöräily. Avantouinnin löysin viime talvena ja hyötyliikun aina kun mahdollista.

Stressin Anu nostaa yhdeksi myös painonhallinnan suurimmaksi kompastuskiveksi.

– Stressihormoni kortisolin ollessa pitkään elimistössä koholla, elimistö alkaa kerätä rasvaa ja nimenomaan terveyden kannalta vaarallista keskivartaloon kertyvää sisäelinrasvaa. Stressin alkuperä olisi aina hyvä selvittää.

Myös uni on erinomainen keino stressinhallintaan.

– Uni hellii aivoja, koko elimistöä ja mieltä. Itse panostan suuresti nukkumiseen. Nukun aina kun mahdollista 8-9 tuntia yössä, makuuhuoneeni on viileä ja vältän iltapäivästä lähtien kofeiinipitoisia juomia.

Suoliston helliminen on niin ikään tärkeää painonhallinnassa.

– Suolistoa sanotaan myös toisiksi aivoiksi. Suoliston kunto on yhteydessä aivojen välittäjäaineisiin ja sitä kautta esimerkiksi masennusalttiuteen. Jos mieli ei jaksa, ei ole voimia myöskään painonhallintaan. Toisaalta ”olet myös sitä, mitä imeytät ravintoaineista”, Anu avaa elimistön kokonaisvaltaisuutta.

– Suoliston kunnosta huolehtimisessa tärkeässä osassa ovat esimerkiksi kuidut eri muodoissaan.

Anu paljastaa olevansa perso herkuille: pulla, suklaa, kaikki makea maistuisi. Kroppa pysyy sutjakkana, kun syö 80% terveellisesti ja 20% osalta sallii itselleen herkkuja.

– Ja herkutkin voivat olla terveellisiä. Suomalaiset marjat ovat suosikkejani, syön niitä runsaasti. Rakastan kauniisti aseteltuja hedelmiä. Hedelmä- ja vihannesmehuja tuorepuristan itselleni päivittäin. Tuoreet luomutaatelit ovat kuin karamelleja. Kauramaitoon tehty, hunajalla makeutettu, lämmin kurkumalatte hyväilee makuhermoja vallankin talvella, Anu luettelee esimerkkejä terveellisistä herkuista.

Anun ruokavalio on luomukasvispainotteinen.

– Syön kasviksia keitettyinä, paistettuina, höyrytettyinä ja tuoreena.

Prosessoituja valmisruokia hän ei käytä juuri lainkaan. Hyvät rasvat luomukasvisöljyistä ovat tärkeässä osassa. Hyvää rasvaa Anu saa myös avokadoista, siemenistä ja pähkinöistä. Eläinrasvoista hän luottaa oikeaan voihin.

– Paistamiseen käytän luomuvoita tai joskus kookosöljyä. Kasvisten päälle laitan oliiviöljyä. Smoothieen käytän MCT- öljyä tai kapryylihappoa. Saatan syödä kuureittain myös muita öljyjä, kuten hamppu -ja vehnänalkioöljyä. Kalaöljyä käytän Solgarin kalaöljykapseleina. Kevyttuotteita tai margariineja en käytä koskaan.

Punaista lihaa Anu ei juurikaan syö. Luomukananmunat ovat hänellä tärkein eläinproteiinin lähde.

– Riistasta tykkään, kun joskus syön punaista lihaa.

Ravintoaineet Anu pyrkii ottamaan pääsääntöisesti ruoasta, mutta ruoka ei aina riitä.

– Luulen, että harva ihminen syö kuitenkaan riittävän monipuolisesti ja toisaalta ylipäätään riittävästi, jotta saisi kaikki tarvittavat mikroravintoaineet. Sen vuoksi täydennän ruokavaliotani mahdollisimman luonnollisilla ravintolisillä, Anu kertoo.

Hän täydentää ruokavaliotaan muun muassa Terranovan Life Drink kasvis-, yrtti- ja entsyymivalmisteella sekä kotimaisen Nordiq Nutritionin luonnonmukaisilla monivitamiinilla, B-Complex B-vitamiinilisällä sekä magnesiumilla. Kollageenijauhe ja rasvaliukoinen,voimakas antioksidantti, astaksantiini ovat myös Anun luottotuotteita.

– Näin tammikuussa voisin myös suositella Colonic Plus kehonpuhdistajaa sekä Colonic Plus entsyymiruuansulattajaa. Ne laittavat aineenvaihduntaan vauhtia ja auttavat ruokaa sulamaan paremmin, Anu vinkkaa.

Hän ei käytä painonhallinnassaan vaakaa eikä mittanauhaa. Peili kertoo, missä mennään.

44-vuotias Anu Kiiveri asuu Lohjalla läntisellä Uudellamaalla. Ammatiltaan hän on tietokirjailija, freelance-toimittaja, ravintoneuvoja ja personal trainer. Anu opiskelee koko ajan. Hän lukee erityisesti psykologiaan ja hyvinvointiin keskittyvää kirjallisuutta; hän on käynyt esimerkiksi NLP Practitioner -koulutuksen NLP Akatemiassa. Lisäksi hän on kouluttautunut muun muassa TRX yksilö-ohjaajaksi sekä kehonpainoharjoittelun ohjaajaksi. Myös mindfulness on tuttu aihe.

– Tykkään pitää itseni ajan tasalla niistä asioista, mistä olen kiinnostunut. Tämä kattaa hyvinvointikentän monipuolisesti.

Rakkaus ravintoon vei Anu Kiiverin vuonna 2014 Suomen Terveysopisto Salukseen opiskelemaan. Hän valmistui toukokuussa 2017 ravintoneuvojaksi ja opiskelee edelleen ravintoterapeutiksi. Matkustelu on Anun ja hänen puolisonsa yksi lempiharrastuksista.

”– Syön kasviksia keitettyinä, paistettuina, höyrytettyinä ja tuoreena.”