Viimeisen viiden vuoden aikana tapetteja on hyödynnetty lähinnä tehosteseinissä. Nyt tapettia käytetään luomaan koko huoneesta ilmeikäs. Värisävyt ovat suuntauksen myötä pehmentyneet ja tapettien kuosit vaihtuneet hillitymmiksi.

Tapettia on takavuosina käytetty erityisesti huonetta ryhdistävissä tehosteseinissä. Tehostetapetit ovat olleet voimakkaan värisiä ja kookkain ornamentein koristeltuja.

Vahvat tapetit ovat kuitenkin väistymässä hillitympien sävyjen tieltä, sillä tapettia halutaan nyt huoneen neljälle seinälle.

Maalaaminen on tapetointia edullisempi tapa värittää huoneen seinät.

Tapetointi onkin viime vuosina vähentynyt ja tapettia on käytetty etupäässä tehosteseinissä. Trendi on kuitenkin nyt muuttumassa.

– Tapetilla halutaan luoda kodikkuutta ja pehmeää tunnelmaa yhden seinän sijaan koko huoneeseen, Värisilmän tuoteryhmäpäällikkö Sari Niinistö kertoo.

Koko huoneen tapetoimisella on vaikutuksensa tapettien väriskaalaan. Tehostesei­nien tummat ja voimakkaat värit tai rohkeat, jopa kultaiset ornamentit ovat väistymässä pehmeiden ja puuteristen tapettien tieltä.

– Hillitty harmaa, maanläheiset hiekan sävyt ja hempeän turkoosit, siniset ja vihreät värit näkyvät tämän hetken tapeteissa. Osaltaan tapetit toistavat 2000-luvun vaihteen värejä, mutta niissä voidaan tunnistaa myös tällä hetkellä muodikkaiden 1950–60-lukujen henkeä.

Niinistön mukaan on hyvin mahdollista, että retrotrendi astuu seuraavaksi 1970-luvun värimaailmaan.

– Suomalaiset ovat kuitenkin pääsääntöisesti maltillisia, ehkä hieman ujojakin sisustajia. Koko huoneen tapeteissa suositaan hillittyjä ja klassisia kukkakuvioita, kasviaiheita tai raitoja, jotka näyttävätkin hyviltä suurissa pinnoissa. Rohkeimmat sisustajat valitsevat neljälle seinälle mustavalkoista, mutta näissäkin tapeteissa yleisilme on aikaisempaa rauhallisempi.

Niinistön mukaan valtaosa tapetoijista valitsee kotiinsa painettuja kuitutapetteja.

– Kuitutapetti on helppo asentaa. Paperi­tapetista poiketen, kuitutapetti ei väänny, kutistu tai repeile ja sen voi nostaa suoraan seinälle. Myös käytössä kuitutapetti on pitkäikäinen. Toki perinteikkäillä paperitapeteilla on oma kannattajakuntansa, Niinistö sanoo.

Moni toivoo tapetin pinnalta rouheaa ilmettä. Tapetissa voikin olla kivimäistä, kaislan tuntuista, tekstiilin omaista tai jopa nahkamaista rakennetta.

– Struktuuripintaiset tapetit ovat kuitenkin melko arvokkaita, jolloin niitä käytetään koko huoneen sijaan etupäässä huoneen yhdellä seinällä.

Nykyään huoneet tapetoidaan valtaosin ilman boordeja. Jos boordeja käytetään, eroaa niiden ilme ja käyttötapa täysin 1990-luvulla vallinneesta tyylistä, jossa voimakkaan sävyinen boordi kiersi katon rajassa tai halkaisi seinän kahteen osaan.

– Vintage-tapeteissa löytyy pitsi- ja kukka-aiheisia, hempeästi taustaan sulautuvia boordeja, joilla seinäpintoihin voi luoda persoonallisia rajauksia ja kehyksiä esimerkiksi oville, ikkunoille tai tauluille, Niinistö sanoo.

Nykyään perheen pienimpien huoneiden seiniin löytyy perinteisten tapettien lisäksi runsaasti iloisia tapettivaihtoehtoja.

– Digitaalisesti painetut valokuvatapetit ovat nyt erityisen suosittuja lastenhuoneissa, vaikka niitä käytetään myös kodin muissa tiloissa, Sari Niinistö sanoo.

Tapeteissa voi olla valo­kuvia luonnosta tai erilaisista arjen esineistä.

– Erityisesti leikkisät, vaalealle pohjalle toteutetut piirroskuvat luovat hauskan trendikästä ilmettä pikkuväen huoneisiin, rohkaisee Niinistö kokeilemaan.

”Nyt suositaan hillittyjä ja klassisia kukkakuvioita, kasvi­aiheita tai raitoja, jotka näyttävät hyviltä suurissa pinnoissa.”