SKY-kosmetologi Jenny Myllyoja korostaa:

Paitsi hoitoja Jenny haluaa tarjota asiakkailleen ennen kaikkea hetkiä oman itsensä hemmotteluun; keitaita pysähtyä kiireisen arjen keskellä.

Teksti: Reetta AholaKuva: Jennyn Hetki

Aurinkoon kehotetaan suojautumaan riittävän voimakkain suojakertoimin varustetuilla aurinkovoiteilla.

– Harvoin kuitenkaan muistutetaan, että aurinkovoiteet tulee pestä pois sekä kasvojen että vartalon iholta, sanoo ylivieskalainen kosmetologi Jenny Myllyoja.

Hän sanoo aurinkosuojavoiteiden olevan epäterveellisiä iholle, siksi voiteet on syytä pestä huolellisesti pois auringonoton jälkeen.

Aurinkosuojavoiteet toimivat kahdella tavalla. Toinen ryhmä voiteita muodostaa fysikaalisen, usein alumiinia sisältävän suojan iholle, joka peilaa auringonsäteet ihosta pois. Näin toimivat lapsille tarkoitetut aurinkovoiteet. Toinen ryhmä aurinkovoiteita muodostaa iholle kemiallisen vaipan, joka estää auringonsäteiden pääsyä iholle.

Toinen asia , mistä Jenny muistuttaa kesällä on se, että myös rasvaisen ihon kosteutuksesta tulee huolehtia.

– Kesällä rasvainen iho saattaa kiiltää vielä enemmän kuin talvella, mutta se ei tarkoita, että ihossa olisi riittävästi kosteutta. Hyviä rasvaisen ihon kesäajan kosteusvoiteita ovat esimerkiksi aloe veraa sisältävät voiteet.

– Kiiltämättömän mattapinnan iholle muodostava päivävoide on oikea aarre rasvaiselle iholle, Jenny sanoo ja kertoo, että hänen hoitolassaan käyttämässä bulgarialaisessa ProfiDerm -ihonhoitosarjassa on sellainen voide.

– Kyseinen voide toimii hyvin myös meikin alla, joskus mattavoiteissa on ongelmana, että meikkivoide ei levity sen päällä.

Kuivalle iholle kesä on usein mukavaa aikaa.

– Kesällä auringon vaikutuksesta, tai vaikka ei varta vasten auringossa olisikaan, ihon epiteelikerros paksuuntuu ja näin ollen kuiva iho voi yleensä kesällä paremmin.

Kesällä kasvojen ihon kuorinnan tarve riippuu Jennyn mukaan ihotyypin lisäksi muun muassa siitä, miten paljon on auringossa ja käyttääkö meikkiä. Ihon pinnasta on hyvä kuoria kuollut ihosolukko pois vaikkapa kerran viikossa.

– Kuorinnan yhteydessä on aina hyvä helliä ihoa naamiolla, kuorinnan jälkeen iho on hyvin vastaanottavainen kaikille hoitotuotteille.

Jenny muistuttaa, että ihon hoito on pitkällinen prosessi; iän myötä niitämme sitä satoa, miten ahkerasti olemme jaksaneet hoitaa ihoamme.

Ihon kimmoisana pitävät elastiini- ja kollageenisäikeet aloittavat rapistumisensa jo vähän yli parikymppisenä. Hyvällä hoidolla ja laadukkailla hoitotuotteilla ihonsa ”kurssia” voi pitää kunnossa.

Milloin on syytä aloittaa silmänympärysvoiteen käyttö?

– Silloin kun aloittaa meikkaamisen, mutta nuorena ei ole syytä käyttää kovin voimakkaita hoitotuotteita, muutoin vanhempana ei riitä mikään.

Puhdistustuotteen voi Jennyn mielestä hyvin huuhtoa pois vedellä.

– Meillä Suomessa vesi on hyvälaatuista, mutta esimerkiksi Keski-Euroopassa kraanaveden laatu on aivan toista; siksi siellä usein neuvotaan välttämään veden käyttöä kasvoille.

Kasvovettä ei ole kuitenkaan syytä unohtaa.

– Kasvoveden tehtävä on ihon puhdistuksen jälkeen palauttaa ihon pH, kasvovettä käyttämällä iho on puhdistamisen jälkeen nopeammin vastaanottavainen hoitotuotteiden vaikuttaville aineille.

Kosmetologin luokse ihon hoitoon Jenny neuvoo menemään vähintään ainakin silloin kun tuntuu, että kotihoito ei enää riitä.

– Mutta toki useimminkin. Esimerkiksi kasvohieronta on aivan upea hemmotteluhetki omalle itselle.

Paitsi hoitoja kasvojen ja vartalon iholle sekä jaloille Jenny haluaakin tarjota asiakkailleen ennen kaikkea hetkiä oman itsensä hemmotteluun; keitaita pysähtyä kiireisen arjen keskellä.

– Siitä hoitolani nimikin: Jennyn Hetki.

Kasvo-, vartalo- ja jalkahoitojen lisäksi Jenny tekee ripsipidennyksiä ja rakennekynsiä sekä meikkejä.

Kosmetologiyrittäjänä 35-vuotias Jenny Myllyoja on aloittanut tänä keväänä, kun hän valmistui kosmetologiksi Nivalan ammattiopistosta kaksivuotiselta aikuisopiskelijaryhmän opintojaksolta. Peruskoulun jälkeen Jenny opiskeli parturi-kampaajaksi ja teki aikoinaan

niitä töitä jokusen vuoden, ennen kuin aloitti työt Kärkkäisen tavaratalon kosmetiikka- ja lastentarvikeosastoilla. Tavaratalopuolen lisäksi hän työskenteli Kärkkäisellä viitisen vuotta mainostoimistossa tekstinkäsittelijänä.

Sen työn loputtua Jenny päätti vaihtaa alaa ja opiskella kosmetologiksi, joka oli jo hänen nuoruuden ammattihaaveensa.

Hoitotyöstä hän nauttii, ennen kaikkea siitä, että saa hoitojen ohessa tarjota asiakkailleen pysähtymisen paikkoja. Opiskeluaikana Jenny oli työharjoittelussa myös Espanjassa.

– Siellä on hyvin yleistä, että myös miehet käyvät ahkerasti kasvo- ja vartalohoidoissa. Uskon, että trendi lisääntyy Suomessakin. Tätä nykyä suomalaiset miehet käyvät eniten jalkahoidoissa, kasvo- ja vartalohoitoja he vielä vähän vierastavat, nuoremman sukupolven miehet tulevat varmasti toimimaan toisin, Jenny uskoo.

”Kiiltämättömän mattapinnan iholle muodostava päivävoide on oikea aarre rasvaiselle iholle.”

Kuka?

Mitä?

Kollageeni

Ikä: 35 vuotta

Syntymäpaikka: Ylivieska

Asuinpaikka: Ylivieska

Perhesuhteet: Neljä lasta

Ammatti: Yrittäjä, oma Jennyn Hetki -niminen

kauneushoitola Ylivieskassa

Harrastukset: Moottoripyöräily ja viikkotoiminnan pitäminen seikkailijatytöille partiossa

Elämän motto: Elämä on tässä ja nyt. Nauti siitä!

* Kehon tukikudoksen yleisin säiemäinen proteiini.

* Noin 40% kehon proteiinimassasta on kollageeniä.

* Kollageeniä on mm. luissa, rustossa, jänteissä, ihossa ja sisäelinten ympärillä.

* C-vitamiinin puutos aiheuttaa häiriöitä kollageenin muodostumisessa. Pitkään jatkuneen puutostilan seurauksena ihon ja limakalvojen kunto heikkenevät.

* Kollageenin muodostuminen alkaa vähetä 25 ikävuoden tienoilla.

* Sidekudoksen löystyminen, rypyt, kynsien lohkeaminen ja hiusten harveneminen ovat seurauksia kollageenin vähenemisestä.