– Toteutamme yrittäjiä palvelevan Omapajan kanssa tulevaisuuden työskentelymallia

Led Experts Finland Oy on pystynyt aikaansaamaan yritysasiakkailleen 50–90 % energiansäästöjä, kun yritykset ovat vaihtaneet vanhat valaistuksensa LED-valaisimiin. Wattimäärissä selvitään vähemmällä. Esimerkiksi LED-putkien wattimääräksi riittää 25 wattia, wattimäärän ollessa perinteisissä loisteputkissa 58 wattia. Pitkäkestoisilla LED-valaisimilla huoltovälisäästöiksi on saatu jopa 90 %.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Led Experts Finland Oy

Led Experts Finland Oy:n yksi suurimmista työkohteista on pörssiyhtiö Apetit Groupin Apetit Ruoka Oy:n Säkylän tehdas. Apetit Ruoka Oy:n Säkylän tehdas valmistaa kasvis-, peruna- ja ruokapakasteita suomalaisille kuluttajille ja suurkeittiöille. Säkylän tehtaan läheisyydessä, noin 100 kilometrin säteellä Satakunnassa sijaitsee valtaosa Apetit Ruoka Oy:n noin 140 sopimusviljelijästä. Muut Apetit Ruoka Oy:n tuotantolaitokset Suomessa ovat Helsingin Kivikossa ja Pudasjärvellä. Säkylän tehtaan ja Led Experts Finland Oy:n yhteistyö alkoi puolitoista vuotta sitten.

Tehtaan ulkopuolella on isokokoinen, laaja lippa, johon kauhakuormaaja kippaa sopimusviljelijältä tulleet juurekset, jotka tehtaassa jalostuvat kauppoihin pakasteiksi.

– Tässä ”kippauskohdassa” tehtaalla oli valaistusongelma. Valo piti saada lipassa mahdollisimman tehokkaaksi, mutta kuitenkin samalla mahdollisimman vähän häikäiseväksi niin, että alueella työskentelevien ei tarvitse siristellä silmiään, Led Experts Finlandin perustaja ja omistaja Petri Kivimäki avaa konkreettisella esimerkillä yhteistyön alkua.

– Kartoitustapaamisella selvitimme tämän ongelmakohdan sen hetkisen valaistuksen. Sitten esitimme tehtaalle ratkaisumallin valaistuksen toteuttamiseksi. Valikoimissamme oleva LED EXPERTS Sune Linjavalaisin oli erinomainen valinta kyseisen korkean ja avonaisen lastaustilan valaisemiseen, missä valontarve on suuri. Sune Linjavalaisimen 120 asteen avautumiskulman ansiosta valo jakautuu leveälle alueelle. Valaisimen suojalasi on valmistettu polykarbonaatista, ja maitolasi takaa sen, että työskentely sujuu ilman, että valo häikäisee silmiä, Kivimäki kertoo.

Ensimmäisen onnistuneen projektin jälkeen Led Expertsin valaisinyhteistyö Apetit Säkylän tehtaan kanssa on jatkunut aina projekti kerrallaan, kohteita isossa tehdaskompleksissa riittää.

– Olemme esimerkiksi vaihtaneet tehdashallien vanhoja, sähköä runsaasti kuluttavia monimetallivalaisimia LED-tekniikan valaisimiin, jotka ovat teholtaan parempia, mutta kuluttavat sähköä vähemmän, Kivimäki kertoo.

Petri Kivimäki perusti vuonna 2012 silloisen yhtiökumppaninsa kanssa Led Experts Finland Oy:n. Toiminta suunnattiin aluksi kokonaan kotitalouksiin. Pian tämän jälkeen toimintaa laajennettiin myös yrityksiin. Tänä aikana, kun Led Experts tarjosi palveluitaan yrityksille ja kodeille, se toimi pelkästään myynti- ja asiantuntijaorganisaationa. Toinen yritys maahantoi kaikki tuotteet ja laskutti Led Expertsin tekemät toimeksiannot.

Kun LED-valaistuksen yleistyminen alkoi kasvaa, Kivimäki kumppaneineen totesi, että Led Expertsin myymien tuotteiden hinnat alkavat olla liian korkeat. Samoihin aikoihin tehtiin yksi suurimmista päätöksistä organisaatiossa. Silloinen maajohtaja Mikko Hämäläinen nimitettiin toimitusjohtajaksi.

Katseet käännettiin Aasiaan ja aloitettiin maahantuonti omalla Led Experts tuotemerkillä. Led Experts toimii tuoteyhteistyössä viidentoista eri tehtaan kanssa Kiinassa ja Euroopassa. Led Expertsin tuoterepertuaarissa on valaisintarvikkeita yli 1500.

– Tällä hetkellä olemme valaisintarvikkeiden maahantuojana ja valaisinasennusten toteuttajana Suomen suurin suoraan asiakkaiden kanssa toimiva alan ratkaisumyyntipalvelua tarjoava yritys, Kivimäki kertoo.

Vuonna 2015 Led Experts Finland Oy:n ulkoisti myyntiorganisaation kehittämisen. Vetovastuun koko yrityksen myynnistä ottivat Petri Satosaari ja Pasi Lagus. Heidän vastuullansa on ollut aikaisemmin muidenkin myyntiorganisaatioiden rakentaminen.

Toimintaa muutettiin kuitenkin aika pian, koska huomattiin, että yrityksessä oli liikaa päällekkäisiä toimenkuvia ja markkinointiin ei ollut vastuullista henkilöä. Tällä hetkellä Satosaari on vastuussa valaistusasiantuntijoiden kenttätoiminnasta. Laguksen vastuulla on markkinointi. Yrityksen pääpaikka on Keuruulla.

Led Experts toimii yhteistyössä oululaisen, yrittäjiä palvelevan Omapaja Oy:n kanssa. Led Experts Finland Oy löytää Omapajan kautta suunnittelu- ja asennustyölle osaavan tekijän aina silloin, kun tarvitsee työsuoritetta jossakin eri puolella Suomea sijaitsevista kohteistaan. Omapajan kautta yritys on saanut itsenäisiä tekijöitä muun muassa valaistusasiantuntijatehtäviin, sähköasennuksiin ja ajanvaraukseen.

Omapaja hoitaa kaiken heidän kauttaan tulevan työntekijäyrittäjän toimintaan liittyvästä byrokratiasta, ja laskuttaa Led Experts Finlandia pajayrittäjänsä tekemästä työsuoritteesta.

– Meillä Led Expertsillä ei ole lainkaan palkkalistoilla olevia työntekijöitä, vaan kaikki toimivat oman yrityksensä kautta. Uskon, että tämän tyylinen työskentelymalli tulee tulevaisuudessa yhä lisääntymään, Lagus toteaa.

Välillisesti yritys työllistää reilut parikymmentä suomalaista.

Myyntijohtaja Petri Satosaari kertoo, että tällä hetkellä Led Expertsin asiakaskunta koostuu pääsääntöisesti yrityksistä, erikokoisia yritysasiakkaita on reilut 3000. Valtaosaltaan ne ovat pk-sektorin yrityksiä.

Asiakas voi solmia Led Expertsin kanssa ylläpitosopimuksen koko valaistuksestaan tai vaihtoehtoisesti kohde kerrallaan.

– Ylläpitosopimuksen mukaisesti käymme sovituin määräajoin tarkastamassa, ettei valaistuksessa ole tapahtunut muutoksia ja teemme samalla valaisimien sekä valaistuksen kuntotarkastuksen, Satosaari kertoo.

Led Expertsin kanssa tehtävä yrityksen valaistusuudistus alkaa sillä, että Led Expertsin valaistusasiantuntija menee yritykseen noin tunnin mittaiselle kartoitustapaamiselle.

– Tapaamisen aikana käydään läpi valaistuksen nykytilanne ja kartoitetaan valaistustarpeet.

Kartoituksen jälkeen Led Experts laatii yritykselle valaistusuudistusehdotuksen, jossa on huomioitu kyseisen yrityksen valaistustarve ja budjettitoivomukset. Sitten sovitaan, miten uudistus käytännössä toteutetaan.

Led Expertsillä on käytössä kaksi erilaista palvelupakettia.

– Premium+ sisältää uuden valaistuksen toimittamisen avaimet käteen -periaatteella. Toinen palvelupakettimme, Basic, sisältää valittujen tuotteiden toimituksen yrityksen tiloihin, ja yritys hoitaa itse valaistuksen asennuksen. Kumpikin palvelupaketti on saatavana joko laskulla tai Led Experts Leasingilla, Satosaari kertoo.

Aikaa valaistusuudistuksessa menee alkukartoituksesta asennukseen noin kolme viikkoa. Kustannukset ovat jokaisessa kohteessa yksilölliset.

Petri Kivimäki korostaa Led Expertsin kaikessa toiminnassa luottamusta.

– Meillä on työllemme takuu; jos uusimamme valaistuksen suhteen ilmenee joitain ongelmia, korjaamme ne välittömästi. Myös huolto pelaa. Monet asiakassuhteemme ovat jatkuneet vuosikausia. Tämä viestii meille, että olemme onnistuneet, Kivimäki toteaa.

”– Olemme esimerkiksi vaihtaneet tehdashallien vanhoja, sähköä runsaasti kuluttavia monimetallivalaisimia LED-tekniikan valaisimiin, jotka ovat teholtaan parempia, mutta kuluttavat sähköä vähemmän.”
”– Meillä Led Expertsillä ei ole lainkaan palkkalistoilla olevia työntekijöitä, vaan kaikki toimivat oman yrityksensä kautta. Uskon, että tämän tyylinen työskentelymalli tulee tulevaisuudessa yhä lisääntymään.”