Johanna Tauriainen:

Teksti: Ari Stenius Kuvat: JT:n oma arkisto

Oululainen Johanna Tauriainen hymyilee, on aihettakin, sillä hän on saanut mieluisan ”työkutsun” jääkiekkoerotuomariksi Etelä-Koreaan.

– Vieläkin tulee väreitä kun juttelee kisoista. Hyvä tunne. Olen innoissani, mutta en jännitä. Ainakaan vielä, sanoo Johanna ennen ensi-iltaansa.

Viikolla kuusi matkaa kuusi suomalaista jääkiekkoerotuomaria kohti Pyeongchangia. Heistä neljä on miehiä ja kaksi naista naista, Tauriaisen lisäksi Jenni Heikkinen.

Monen urheilijan unelma on urheilla olympiakisoissa eikä Johanna ole poikkeus.

– Helmikuussa tulee 14 kautta täyteen tuomarointia ja kahdeksan vuotta sitten muutin haaveen tavoitteeksi: Sotshin olympialaiset 2014, muistaa Tauriainen.

– En päässyt, jäin niukasti rannalle ja se otti koville. Olin lopettaa, mutta en onneksi antanut periksi. Nyt tuntuu hyvältä ja on välillä vähän epätodellinen olo, huokailee mm. kuusissa naisten MM-kisoissa tuominnut Tauriainen.

Tauriaisen aloittaessa erotuomaroinnin vuonna 2004 oli naiserotuomari harvinaisempi ilmestys.

– Silloin oli ihmettelijöitä. Tänä päivänä asia on arkisempi. On ollut tekijöitä ja tienraivaajia, sanoo Johanna jolla ei ole ollut omia esikuvia erotuomareina.

– Ei enää teini-iän jälkeen, jolloin otin etäisyyttä jääkiekkoon, mutta lajia seuraten. Pikkunatiaisena 1980-luvulla ihmettelin pelaajia ja Timo Nummelin jäi mieleen. Partainen mies, joka soitti mailallaan kuin viulua aina maalin tehtyään. Se näytti hienolta, sanoo Johanna, joka itse on harrastanut monien urheilulajien lisäksi kitaransoittoa.

Tauriaisen kansainvälinen erotuomariura alkoi vuonna 2008, joten juhlavuosi koristuu upeasti olympiakisoissa.

– Tämän eteen on tehty töitä, joten ei muuta kuin nauttimaan, sanoo Johanna, joka osaa pelkistää tuomaroinnin viehätyksen.

– Koskaan ei ole valmis ja jokainen peli on uusi haaste ja oppimahdollisuus. Tämä on hienoa touhua ilman isoja tavoitteitakin, sanoo Tauriainen, joka ei haaveksi vielä uusista asioista.

– Käydään nämä kisat ensin, ehkä sen jälkeen voi miettiä jotain muuta, sanoo erotuomari.

Kun Johanna sai joulukuussa tietää valinnastaan, niin ensimmäisenä uutisen sai kuulla puoliso, mutta sitten:

– Soitin äitille, myöntää Johanna ja tietää äitinsä olevan tytöstään ylpeän.

Pikkutyttönä Johanna seurasi Maija-äitiään jäähallilla tämän ollessa jääkiekkoerotuomareissa toimitsijana, nyt on äidin vuoro seurata tyttönsä tekemistä.