Maitovalmisteilla on tuoreiden tutkimusten mukaan pieni painonnousua hillitsevä ja ruuan kalsiumilla painonlaskua edistävä vaikutus.

Tanskalaisessa tutkimuksessa kalsiumin saanti ruuasta liittyi lievään painonlaskuun kolmen tutkimuksen tarkastelussa. Amerikkalaisessa seurantatutkimuksessa havaittiin, että yli kolme annosta maitovalmisteita päivässä nauttivat lihoivat vähemmän kuin alle annoksen päivittäin käyttävät. Vuosittainen painonnousu oli maitovalmisteiden käyttäjillä 100 grammaa vähäisempää kuin niukasti tai ei lainkaan maitovalmisteita käyttävillä.

Espanjalaisessa tutkimuksessa annoksen jogurttia päivässä nauttineet olivat harvemmin lihavia tai ylipainoisia kuin alle kaksi annosta sitä syöneet. Hedelmiä runsaasti syöneillä jogurtinkuluttajille yhteys painoon oli vielä vahvempi. Tutkimuksiin osallistui 3400-8500 aikuista.