Joulupukin laulut soivat

Mauri Kunnaksen tahtiin

Mauri Kunnaksen hauskoin hahmoin kuvitetussa laulukirjassa on yli 40 monipuolisesti valittua, rakastettua joululaulua. Niiden kaikkien sanat, melodia ja soinnut sekä mukaansatempaava säestys ovat nyt vain napin painalluksen takana.

Teksti: Tarja Lehtola

Joulupukin laulukirja soi sisältää erilaisia, tuttuja joululauluja, mutta joulupukista ja tontuista kertoville lauluille on aivan oma osastonsa. Siinä kerrotaan erityisesti siitä, mitä pukki ja tontut Korvatunturilla ennen jouluaattoa puuhastelevat.

Uuden jouluaiheisen kirjan markkinoille tulo ei ole yllätys, sillä Mauri Kunnas on valtakunnan virallinen joulupukkiasiantuntija. Hän arvelee, että lapset kohta lähettävät Korvatunturin sijasta kirjeensä hänelle.

Epäilys ei ole aiheeton, sillä Kunnaksen vuonna 1981 julkaistua Joulupukki-kirjaa on käännetty yli 25 eri kielelle. Kunnaksen menestystarina alkoi 35 vuotta sitten julkaistusta Suomalaisesta tonttukirjasta.

– Virkani puolesta minun täytyy uskoa joulupukkiin edelleen, toteaa Suomen rakastetuimmaksi nykytaiteilijaksi äänestetty Kunnas.

Mauri Kunnakselle tonttu on aivan todellinen olento, vaikka tonttuja ei enää näykään, koska ne ovat kirjailijan arvion mukaan menneet kaikki Korvatunturille töihin.

Ja siellähän tontut uurastavatkin, mikäli Kunnaksen rakastettuja kirjoja on uskominen.

– Tonttu on kiinnostava ilmiö. Kolmekymmentä vuotta sitten ryhdyin tutkimaan tonttujen elämää oikein toden teolla.

Tutkimuksista syntyi kirja, Suomalainen tonttukirja. Se sai lentävän lähdön, sitä ostettiin hetkessä yli 16 000 kappaletta, mikä on ainutlaatuinen juttu. Joulu oli tulossa ja kaikki lehdet halusivat kuvia tontuista.

Eikä tonttukirjan julkaisemisesta kulunut kuin muutama vuosi, kun päivänvalon näki Joulupukki, joka on maailmalla ylivoimaisesti tunnetuin Kunnaksen kirja. Maailmanmenestys tuli kertarysäyksellä ja teki Kunnaksesta Suomen virallisen pukkiasiantuntijan.

Vuonna 1987 Kunnas teki erään itselleen kaikista rakkaimmista kirjoistaan. Kaksitoista lahjaa joulupukille vetosi myös lukijoihin, sillä sitäkin on käännetty yli kymmenelle eri kielelle. Kirja on värikäs ja täynnä yksityiskohtia. Juonen käänteet ovat herkullisia.

– Kirjaa on kiitelty suomalaishenkiseksi, mutta oikeastaan siinä on paljon ruotsalaisuutta. Katselin kirjaa tehdessäni paljon Carl Larssonin kuvia, Ruotsi-fani Kunnas paljastaa.

Kirjan kuviin on kätketty paljon omaan lapsuuteen liittyviä asioita.

Kunnas ajatteli ensin, että kirjasta tuli liian kirjava, mutta myöhemmin siitä tuli kirja, johon hän on tänä päivänäkin vielä tyytyväinen.

Valtakunnan kenties merkittävimmän pukkiasiantuntijan kirjoja kääritään joulun aikaan paketteihin huimia määriä. Eikä se ole ihme. Sanojensa mukaan tolkuttomasti joulua rakastava Mauri Kunnas on syntynyt piirtäjäksi.