Nivalalaissyntyisen Marjo-Kaisu Niinikosken aikuisten satukirja on ilmestynyt myös Yhdysvalloissa

Aikuisten satukirjan kirjoittanut satutäti Marjo-Kaisu Niinikoski kutsuu lukijaansa matkalle mielenmaisemiin. Valkoisen kissan kirjan kirjoittamisprosessi oli myös kirjailijalle mahdollisuus katsoa peiliin ja opetella luopumista.

Teksti: Reetta AholaKuvat: Vera Melleri

Kaikki, mihin kiinnyt ja takerrut väkisin, aiheuttaa sinulle ennen pitkää kärsimystä. Ja lopulta kaikesta tulee päästää irti, ainakin mielen tasolla. Se on kovaa työtä itsensä kanssa, ja se vaatii rehellistä peiliin katsomista. Näin pohtii Nivalassa syntynyt Marjo-Kaisu Niinikoski , satutäti, kirjailija, mentaalivalmentaja ja vapaa toimittaja.

Järvenpäässä asuva Marjo-Kaisu on nyt 48-vuotias. Hän on tehnyt pitkän matkan nuoruuden Pariisista ja Intian reppureissusta sekä sitä seuranneesta muslimiavioliitosta sudanilaisen miehen kanssa lähes nollasta startanneeseen elämään Suomessa.

Marjo-Kaisu palasi maailmalta Suomeen vuonna 1998. Nivalan lukiosta ylioppilaaksi kirjoittanut ja Tampereen yliopistosta toimittajaksi vuonna 1994 valmistunut Marjo-Kaisu on työskennellyt pitkään toimittajana. Hän on erikoistunut psykologiaa ja henkistä hyvinvointia käsitteleviin aiheisiin.

– Elin muutaman vuoden muslimivaimona Arabiemiraattien Abu Dhabissa. Siellä vieraan kulttuurin, kielen ja uskonnon keskellä minulle tuli kerta kaikkiaan niin iso ikävä itseäni, että ei ollut lopulta enää muuta vaihtoehtoa kuin lähteä hakemaan vastauksia elämän syvemmistä virroista.

Kovien elämänkokemusten seurauksena Marjo-Kaisu tulikin siihen tulokseen, että täytyi olla jotain muutakin kuin tämä todellisuus. Palattuaan Suomeen hän alkoi tutkia viisaita kirjoja ja pohtia elämää laajemmin. Vuosia myöhemmin Marjo-Kaisu oli tilanteessa, jossa hänelle annettiin viesti kirjan kirjoittamisesta. Oli kevättalvi 2008, ja Marjo-Kaisu oli pyöräilemässä silloisella kotikylällään, Hyvinkään maaseudulla.

– Kylän halki virtaa Keravanjoki. Pysähdyin puusillan kohdalla ja nousin pyörän satulasta. Ihailin sillan alla pauhaavaa jokea, joka oli juuri vapautunut jäistä. Yhtäkkiä kuulin selkeän lauseen englanniksi: “You need to tell them about the secret of Shamballa.” (Sinun täytyy kertoa heille Shamballan salaisuudesta.)

– Siitä alkoi yli seitsemän vuoden prosessi, jonka aikana Valkoisen kissan kirja syntyi, tarina tarinalta.

Marjo-Kaisu Niinikosken marraskuussa 2015 julkaistu Valkoisen kissan kirja (Valkoisen Kissan Maailma) on myös käännetty englanniksi. The White Cat´s Book (Balboa Press, Indiana, USA) on ilmestynyt joulukuun alussa Yhdysvalloissa.

Kirjan puhutteleva ja herkän kaunis kuvitus on graafikko Sirkka Shayanin käsialaa, hän on myös toiminut kirjan kääntäjänä. Yhdysvalloissa Marjo-Kaisun kirja on saavuttanut jo huomiota, ja kirjailijaa tullaan haastattelemaan lähiaikoina myös amerikkalaiseen Hay House Radioon.

– Heidän verkkosivuillaan kävi viime vuonna yhdeksän miljoonaa vierailijaa, joten sitä kautta kirja tulee saamaan mukavasti huomiota. Toivottavasti valkoinen kissa tassuttelee kohta eri puolilla maailmaa, Marjo-Kaisu toteaa.

Valkoisen kissan kirja on henkis-filosofinen satukokoelma. Se sisältää kymmenen tarinaa, joita yhdistää niissä seikkaileva valkoinen kissa, joka ilmestyy milloin itäisillä mailla, milloin tropiikissa ja milloin kotoisissa maalaismaisemissa. Sen saatat tavata niin tulikuuman hiekkaerämaan laidoilla kuin jääkylmällä Etelämantereellakin. Valkoinen kissa itsessään on tekijänsä alter ego.

– Eläinten kautta on helppo kertoa isojakin asioita. Valkoinen kissa on sellainen kuin itse haluaisin olla: täysin sinut itsensä kanssa, ei takerru mihinkään, ei kerjää huomiota tai rakkautta ja on huumorintajuinen ja peloton.

Vaikka valkoisen kissan tarinat ovat fantasiaa, niihin on nivoutunut asioita myös Marjo-Kaisun eletystä elämästä ja matkoilta vierailla eksoottisilla mailla. Tarinoista nousevat myös henkiset opit, joihin kirjailija on itse elämässään tutustunut.

– Mielessäni ovat olleet koko ajan lukijat, jotka haluavat avautua omaan tahtiinsa, ilman ”totuuden sormella” osoittamista. Tai ylipäätään opettamista. Sadut osoittautuivat tähän mainioksi väyläksi.

Marjo-Kaisu korostaa, että Valkoisen kissan kirja on ennen kaikkea oivalluskirja, joka antaa uudenlaisia avaimia itseymmärrykseen.

– Valkoinen kissa seikkailee mielenmaisemissa. Sen viesti sinulle kuuluu: ”Olet sitä, mitä ajattelet. Muuttamalla ajatuksesi muutat elämäsi. Ja luopumalla todellisen anteeksiannon avulla siitä, mitä kuvittelet olevasi, havahdut hereille mielen unestasi ja paljastut siksi, joka olet.”

Valkoisen kissan kirja on Marjo-Kaisun esikoisteos. Kirjan pääteema on anteeksianto.

– Haluan tarinoida myös lempeydestä ja armeliaisuudesta. Lyömme toinen toistamme päähän milloin oikeaoppisilla ruokavalioilla, milloin henkisyyden opeilla tai jopa velvollisuudella olla onnellinen.

Valkoisen kissan kirjan kohdalla minä todella toivon, että kukaan ei lyö sillä ketään toista päähän. Eikä varsinkaan itseään, Marjo-Kaisu naurahtaa.

Valkoisen kissan kirjan muusana on toiminut – valkoinen kissa: Marjo-Kaisun elokuussa 2014 matkansa pään kohdannut, parantumattomaan sydänsairauteen menehtynyt Pilvi-kissa.

– Minulla oli tuolloin eläinlääkäriasemalla viisi minuuttia aikaa päättää siitä, annanko rakkaimmalle ystävälleni luvan lähteä luotani. Suru oli isosti läsnä, ja luopumisen tuska oli käsin kosketeltavaa. Irtipäästö oli silti väistämätöntä.

– Sisältäni ryöppysivät kaikki tunteet, jotka olin ladannut kissaan. Kiintymystä, hellyyttä, hoivaa, menettämisen pelkoa ja takertumista.

– Lopulta oivalsin, että niistä mikään ei ollut totta. Minä olin kiinni kissassa. Kissani sen sijaan oli täysin vapaa sielu, joka vain tuli. Ja meni.

Pilvi-kissa opetti Marjo-Kaisulle, että vain vapaa voi rakastaa.

– Olen toki luopunut parista hienosta miehestä ja yhdestä unelmatalostakin, mutta tuosta valkoisesta kissasta irti päästäminen oli minulle yllättävän kova juttu.

– Ilmeisesti en ole vieläkään valmis enkä edes halukas elämään ilman kissaa, koska kotonani on nyt uusi valkoinen itämainen Yijing-kissa.

Suloinen, pöyheähäntäinen rasavillityttönen pitää satutädin valppaana ja tuo hänen elämäänsä uutta potkua ja huumoria.

– Olen nimennyt sen leikkimielisesti yritykseni Valkoisen Kissan Maailman toimariksi, Marjo-Kaisu toteaa pilke silmäkulmassaan.

Valkoisen Kissan kirja, Valkoisen Kissan Maailma, 184 sivua, sidottu kovakantinen, OVH-hinta 28,90 euroa. Saatavana kirjakapoista ja kirjaosastoista sekä tunnetuimmista verkkokirjakaupoista.

”Eläinten kautta on helppo kertoa isojakin asioita.”
”Haluan tarinoida myös lempeydestä ja armeliaisuudesta.”