Kokobody on tullut takaisin

Miss Mary of Sweden rintaliivien istuvuutta kiitetään. Tällä hetkellä 1959 perustetussa ruotsalaisessa liiviyrityksessä on suomalainen mallisuunnittelija.

Teksti: Reetta AholaKuvat: Miss Mary of Sweden

Miss Mary of Sweden naisten alus- ja uima-asuja maahantuovan ja markkinoivan Intimaxin myyntipäällikkö Sirpa Karlsson ja myyntiedustaja Tiina Murtomäki korostavat rintaliivin valinnassa tarkoituksenmukaisuutta.

– Arkiliivin on oltava hyvä päällä: napakka ja tukeva. Urheiluliivin tukitason määrää liikuntasuorituksen rasitustaso. Olkaimettoman juhlamekon kanssa tarvitaan olkaimeton liivi. Kaiken kaikkiaan juhlapukeutumisessa alusasujen tärkein tehtävä on muotoilla puku kauniisti kantajansa päälle.

Sirpa ja Tiina ovat huomanneet, että kokobodyt ovat tulleet takaisin ennen kaikkea juhlapukeutumisen alusasuvalinnoiksi, mutta ryhtiä antamaan myös arkipukeutumiseen; kroppa halutaan pitää arkenakin ryhdikkäässä paketissa.

– Yksittäisistä osista koostuvat shaperit ovat monesti hankalia käyttää ja vaivalloisia pukea päälle. Kokobodyssä kaikki on samassa, ja yksi kokonaisuus istuu monesti kauniimmin juhlapuvun alla kuin monista eri shapereista koottu kokonaisuus.

Rintaliivin hyvä istuvuus lähtee Sirpan ja Tiinan mukaan ennen kaikkea hyvistä kaavoista. Tärkeää on myös liivin korkealaatuinen materiaali.

He huomauttavat, että yli 80 prosenttia suomalaisista naisista käyttää vääränkokoisia rintaliivejä.

– Yleensä liivin ympärysmitta on liian suuri ja kuppikoko liian pieni.

– Mikäli liivien ympärysmitta on liian iso, olkaimet valahtavat ja liivit nousevat selästä ylös; tämä saa rinnat helposti roikkumaan.

Rintaville naisille, mutta kaikille napakkaa tukea kaipaaville Sirpa ja Tiina suosittelevat oikeankokoisten rintaliivien ohella leveäolkaimisia liivejä.

– Kun olkaimet ovat leveät ja pehmustetut ja ne ovat liivimallin kaavassa selässä lähekkäin, ne pysyvät hyvin ja miellyttävästi paikoillaan.

Miss Mary of Sweden rintaliivit saavat kiitosta hyvästä istuvuudesta.

– Se on ennen kaikkea tämän Ruotsissa vuonna 1959 perustetun liivimallimerkin hyvien peruskaavojen ansiota. Mallistossa on runsaasti rintaliivejä myös rintaville ja isokokoisille naisille, olkaimet ovat monissa malleissa leveät ja pehmustetut, Sirpa ja Tiina kertovat.

Miss Mary of Sweden alus- ja uima-asut valmistetaan Virossa. Mallisuunnittelu on Ruotsissa, sitä tekee suomalainen suunnittelija. Suomessa Miss Mary of Sweden alus- ja uima-asuja on myynnissä yli 80 liikkeessä.

Sirpa ja Tiina muistuttavat, että rintaliivejä ei saa koskaan säilyttää pyykkikopassa likaisina.

– Peseminen ei kuluta liiviä, mutta kuidussa oleva lika kuluttaa.

Rintaliivit he neuvovat pesemään erillään muusta pyykistä, joko käsin tai pyykkikoneen liivinpesu- tai hienopesuohjelmalla, jossa linkous on minimissä.

– Huuhteluainetta liivien pesussa ei koskaan käytetä, se vie materiaalista napakkuuden.

– Sopiva pesuväli on 3–4 päivää, mutta moni tykkää huuhdella liivit raikkaiksi joka ilta.

”Peseminen ei kuluta liiviä, mutta kuidussa oleva lika kuluttaa.”