Taikuri Alfrendo eli Jukka-Tapio Keränen oli lapsena ja nuorena ujo. Nuorena hän kuitenkin päätti tehdä elämänmuutoksen ja rohkaisi itsensä sosiaaliseksi.

Teksti ja kuva: Minna Stenius

U niela ja Rauha syövät isän laittamaa aamupalaa. On arkiaamu ja koulu alkaa kohta. Tytöt suuntaavat omiin päivätöihinsä kolmannelle ja kuudennelle luokalle. Isä- Jukka lähtee kuntosalille kivenheiton päähän. Siellä hän tapaa rehkiä useita kertoja viikossa, vaikka ei Jukka sitä rehkimiseksi sano – mieliharrastustaan.

Tänään Jukalla on toimistopäivä. On parillinen viikko. Viikko vierii vilkkaasti, tekemistä ja touhua riittää. Tytöt ovat Jukan rakkain asia, voittavat keveästi punttisalin – ja työnkin.

Viikonlopun jälkeen on pariton viikko. Uniela ja Rauha syövät aamupalaa äidin kanssa. Toisaalla isä-Jukka lähtee töihin, ei ole toimistopäivä.

Työasu ja työvälineet mahtuvat henkilöautoon, jonka nokka suuntaa paikkakunnalta toiselle toimistopäivinä myytyjen keikkojen mukaan. Kuopio-Rantsila-Karigasniemi-Näätämö-Sevettijärvi ja parin viikon päästä Suomi-neidon toinen laita.

Jukka, oikeammin Jukka-Tapio, vaihtaa ylleen työvaatteet: kauluksettoman, lyhythihaisen raitapaidan ja vaaleanpunaiset polvihousut, joiden lahjetta somistaa hempeä rusetti. Sukat ovat myöskin raitaiset ja rikki. Vielä katsahdus peiliin, onko meikki hyvin? Peilistä katsoo Alfrendo. Alfrendo on taikuri.

Koulun juhlasalin lattialla on kevytrakenteinen puutarhapöytä. Pöydällä on ruutuliina. Salin etuosassa on myöskin teline, jossa riippuu risainen takki. Vaateripustimen alapuolella on kengät.

Näyttämöverhon takaa kuuluu haukottelua. Lapsiyleisö nauraa. Verhon takaa kuuluu äänekkäämpää haukottelua. Lapsiyleisö nauraa äänekkäämmin. Haukottelun ja naurun vuoropuhelu jatkuu esiintyjän ilmestyessä salin eteen.

Haukotellessa henki haisee pahalle nukutun yön jäljiltä. Siihen auttaa tietenkin hampaiden harjaus. Ei muuta kuin sähköhammasharja surisemaan, sitä virkaa toimittaa oikean käden etusormi. Tätä rataa esitys jatkuu viipyen taidokkaasti jokaisessa hetkessä. Voit vain kuvitella, mitä salissa tapahtuu, kun yöhousujen päälle puetaan päälyhousut, joissa on henkselit. Se ei ole helppoa, mutta hauskaa se on.

Jukka-Tapio on vuosien varrella oppinut, että ei kannata tehdä kahta asiaa yhtä aikaa. Ei kannata haukotella ja kävellä samanaikaisesti. Kannattaa antaa hetken vangita, kannattaa antaa taikuuden tapahtua. Tätä taikaa on kestänyt jo yli 10 vuotta. Alfrendo on synttärikiertueellaan.

Vaikka esityksiä olisi kolme neljässä tunnissa, antaumus on aina yhtä täydellinen. Taiteilija imee energiansa yleisöstään, jota se vastavuoroisesti saa naurun ja ihmetyksen tuottamasta hyvästä mielestä. Vuorovaikutuksesta voidaan todellakin puhua, vaikka taikuri ei puhu mitään, pukahtaa kylläkin. Alfrendo on miimikko. Ilme puhuu enemmän kuin sata sanaa.

Jukka-Tapio syntyi ja varttui Savon laidalla Kiuruvedellä. Hän oli ujo lapsi. Myöskin nuorena hän oli hiljainen ja arka, mutta silloin hän päätti tehdä asiaan määrätietoisen muutoksen.

Hän halusi rohkaista itseään sosiaaliseksi ja meni mukaan harrastelijateatteriryhmä Hullu Viimaan, jossa hän myöhemmin toimi jopa ohjaajana.

Jukka-Tapio haki ja pääsi ammattikorkeakoulu Stadiaan Helsinkiin. Neljän ja puolen vuoden opinnot teatteri-ilmaisuohjaajalinjalla sisälsivät alan huippujen kursseja ja luentoja. Niistä lähtökohdista on ollut hyvä ponnistaa.

Nykyisen juhlaohjelman on ohjannut Kuopion kaupunginteatterin lavastajana 25 vuotta toiminut fantasialavasterakentaja Juhani Parviainen. Sama henkilö on myös tehnyt taikatemppuihin liittyvät yksityiskohdat Alfrendon numerossa, näistä emme taikuuden salaisuussyistä puhu enempää. Toteamme vain, että ne ovat yhtä persoonalliset kuin artisti itse. Niitä ei saa Viistokujan taikavälinekaupasta.

Alfrendolla on juhlaohjelmansa lisäksi liikennekasvatusteemainen ohjelmanumero ja ystävyyteen ja hyväksymiseen liittyvä Rakkauden voima -esitys. Esitysten pääkohderyhmä ovat 0–12- vuotiaat lapset, mutta yhtä hyvin esitystä voivat seurata myös eläkeläiset.

– Sirkus ja klovneria uppoaa kaikenikäisiin, tietää Alfrendo, jonka tavoite on 150 esityspäivää tänä juhlavuonna.

– Tykkään tosi paljon olla esiintyjä ja yksityisyrittäjä, se pitää mielen nöyränä, sanoo Alfrendo – Al Frend, kaikkien ystävä.

– Olen jo suunnitellut 80-vuotiskeikkani, naureskelee unelmatyötään tekevä Jukka-Tapio Keränen.