Tuumattua Maralta

Teksti: Martti Huhtamäki

Suomalaisten kielten tutkimuslaitos, Kotimaisten kielten keskus, on lisännyt kieleemme kuutisensataa uutta sanaa. Useat niistä ovat sellaisia kuin tupettaa tai tubettaa ja drome. Viestinnän muotoja listassa on muitakin. Kun en oikein ymmärrä niiden merkitystä tai käyttötapoja, tyydyn sellaisiin sanoihin kuin viestittää, lähettää, kirjoittaa, vastaanottaa, soittaa ja kuunnella. Niillä tosin ei enää pärjää.

Puuttumatta paljon yllätyksiä sisältävään uutuussanojen listaan totean vain muutenkin vaikean suomen kielen vaikeutuvan entisestään.

Kielen huoltajilla on kuitenkin edelleen työkenttää. Sanoja ei tarvinne lähivuosina lisätä, mutta nyt olisi keskityttävä salamyhkäisesti kieleemme pesiytyneiden sanojen poistamiseen. Avustan asiasta päättävää elintä syömällä tässä muutamia sanoja.

Ensimmäiseksi pitäisi poistaa sanat äiskä ja iskä. Äiskän sijasta voisi käyttää sellaista kaunista sanaa kuin äiti. Iskän kantasana isä ei ole yhtä kaunis, mutta se on lyhyenä tehokas ja sen ymmärrettävyys on helppo puhuttaessa edellisestä sukupolvesta eli näissä tapauksissa Isoäiti ja isoisä ovat sympaattisempia kuin isoäiskä ja isoiskä.

Koulussa oli alussa vaikeuksia tietää, milloin pitää käyttää sanoja niin kuin tai niin kun. Kuin-sanaanhan sisältyy vertailu johonkin ja kyllä se aikanaan selvisi. Nyt nuo sanaparit eivät tarvitse valintaa, mutta etenkin Tarja Halosen presidenttikaudella ne korvattiin sanalla niinku. Se olisi hyvä sana syötävien listalla.

Uusia sanoja, joiden takana ovat mahtavat mainoskampanjat, ovat halpuuttaa ja voimaannuttaa. Ne johtavat harhaan. Hetken luultiin, että hintojen halpaannuttaminen olisi niiden alentamista ja voimaannuttaminen terveisiin elämäntapoihin siirtymistä ja voiman hankintaa. Nyt kun sisältö on ontto, veks vaan.

Joidenkin urheilutoimittajien joka paikkaan hokemat ilman muuta ja se kuuluisa kiima ja fiilinki joutavat nekin syrjään, jollei noista toimittajista päästä. Yhdestä jo päästiin, mutta valitettavasti parhaasta päästä.

Suomessa on sellaisia kauniita sanoja kuin kiitos, terve, hei, näkemiin ja hyvästi. Niitä on korvattu sanoilla kiitti, tänks, moikka, moi, tsau ja moro. Moro on arvokas perinnesana, joka on Varsinas-Suomesta ja Pirkanmaalta levinnyt ilahduttavasti myös muualle Suomeen. Se on kuitenkin unohtunut, ettei moroa käytetä silloin kun erotaan. Siihen saadaan hyvällä kielenhuollolla ja television opastuksella korjaus

Hallituksellakin on kiireinen tehtävä. Ammattiyhdistysliikkeen ja opposition vaatimuksesta työttömyyden vähentämiseksi pitää aktiivimalli muuttaa passiivimalliksi.

Soommoro.

Räntäseula seudun päällä.
Saappaan alla lotinaa.
Lantajuova järven jäällä.
Kevät tulee. Ihanaa.
- Lauri Viita