Jyväskyläläinen Katriina Ahonen julkaisi neljännen kirjansa

Kirjallisuuden rakastajaksi Katriina Ahonen oppi lapsuudenkodissaan. Äiti kirjoitti runoja ja luki monipuolisesti. Lastenhoitotyössään Katriina hyödynsi kirjallisuutta kasvattajana ja viihdyttäjänä.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Hannu A. Ahonen Runot Katriina Ahosen kirjasta Suon takana aarniometsä

Jyväskyläläinen Katriina Ahonen julkaisi tänä keväänä neljännen kirjansa, Suon takana aarniometsä.

– Tämä on kolmas runokirjani. Ensimmäisen, Sinisen myssyn siemeniä kirjoitin lapsille vuonna 1990. Toinen runokirjani Kiisseliviikset ilmestyi vuonna 2001. Kolmas kirjani Kyllä vanha nainenkin voi olla kaunis , on koottu Petäjävesilehteen 2007–2012 kirjoittamistani pakinoista.

Suon takana aarniometsä -runokirja koostuu suurimmaksi osaksi luonto- ja Lappi-aiheisista runoista. Kirjan luontokuvat on ottanut Katriinan aviomies, Hannu A. Ahonen.

Kirjassa olevan runon Senioriräppi Katriina Ahonen teki viime vuonna Jyväskylän kansalaisopiston seniorikuoro Äänisille kuoron Suomi 100 -konserttiin. Hän laulaa Ääniset-kuorossa.

Runojen rakastajaksi, Petäjävedellä syntynyt, 70, Katriina Ahonen oppi lapsuudenkodissaan. Hänen äitinsä, maalaistalon emäntä, oli innokas runojen kirjoittaja ja monipuolisesti kirjallisuuden suurkuluttaja.

Vuonna 1977 Katriina oli yksi primus motoreista, kun Jyväskylään perustettiin kirjoittajayhdistys Kynäri. Katriina toimi kahdeksan vuotta yhdistyksen sihteerinä.

– Kynärissä järjestimme monipuolisia kirjoittajakursseja, niistä sain paljon käytännön tietoa kirjoittamisesta.

Katriina on toiminut myös Keski-Suomen kirjailijoiden sihteeriä neljä vuotta.

Elämäntyönsä Jyväskylässä yli 50 vuotta asunut Katriina teki lastenhoitoalalla: hän hoiti yli 36 vuotta alle kouluikäisiä lapsia. Lastenhoitotyössä satujen ja runojen lukemisella yhdessä lasten kanssa oli sekä tärkeä kasvatus- että viihdytysfunktio.

Kirjallisuus täyttää Katriinan eläkepäiviä.

– Olen pitänyt vuodesta 2011 Jyväskylässä Jyvälän kansalaisopiston runopiiriä. Siellä luemme ja analysoimme tekstejä sekä keskustelemme runoista ja kirjailijoista.

Tavallinen elämä huumorilla maustettuna riemastuttaa Katriinaa runoudessa. Toimittaja-kirjailija Aino Suholan tekstien ohella hän on erityisen mieltynyt keskisuomalaisten naisten kirjoittamaan, jokapäiväisestä elämästä syntyneeseen runouteen.

– Ei suinkaan yksinomaan naisten elämästä, vaan tästä monin tavoin ihanasta ja yllättävästä tavallisesta arjesta.

– Eräs ihailemani kirjailija on pohjalaissyntyinen Arto Juurakko, hänen elämänmakuisia runoja luen lähes päivittäin.

Katriina on myös ahkera luonnon tarkkailija.

– Kesäpäivinä voin istuin tuntikausia rantakalliolla ja nautin siitä, miten hienosti maisemat muuttuvat koko ajan, vaikka pysyn koko ajan samassa paikassa.