Ma Xisheng on opiskelemassa karavaanariksi

Kiinalainen Ma Xisheng matkustaa Euroopan kiertueellaan 40 000 kilometriä ja keskustelee kääntäjän avulla.

Teksti ja kuvat: Jonna Takkunen

Huhtikuun lopussa, 50-vuotias Ma Xisheng starttasi matkailuautonsa Jinanissa, Shandongin maakunnassa Kiinassa. Matkaa matkailuauton kilometrimittariin on sen jälkeen kertynyt 12 000 kilometriä.

Ylivieskaan Xisheng tuli sattumalta, kun hän ryhtyi juttusille Pihtiputaalla matkailuautolla matkustavien miesten kanssa. Hänet kutsuttiinYlivieskaan matkailuauto- ja vaunuliike Pro Caravanin 10-vuotissyntymäpäivätapahtumaan, joka oli viikonloppuna 25.-27. toukokuuta.

– Voi olla, että ensi vuoden reissulla tulen tänne Ylivieskaan uudestaan, parin kaverin kanssa. On mahtava nähdä, kuinka aktiivista toimintaa Suomessa on matkailuautojen ja -vaunujen ympärillä, Xisheng selvittää Google kääntäjän välityksellä.

Mies ei puhu englantia, mutta hänellä on yksi puhelin pelkästään kääntäjää varten.

Xisheng on opintomatkalla oppimassa ja kokemassa karavaanarialaa, joka on uutta Kiinassa. Hän on juuri perustanut Kiinaan karavaanariyhdistyksen, Lao Ma Caravan Clubin, jonka mainostarroilla Xishengin asuntoautokin on koristeltu.

Matkailuautoala on Kiinassa vasta aivan alussa, matkailuautoja ja -vaunuja on rekisteröity muutamia tuhansia. Autojen hinta on edelleen kaksinkertainen Suomen hintatasoon verrattuna.

Xisheng näki viisi vuotta sitten Euroopan matkallaan ensimmäisen asuntoauton. Näky sai hänet ostamaan asuntoauton myös itselleen. Xishengin asuntoauton merkki on italialainen PLA, asuntoauton kori on italialainen, mutta sen alusta on kiinalainen.

Xisheng uskoo, että automatkailu on myös Kiinassa suuressa nosteessa. Siksi hän on nytkin Euroopassa ja Suomessa; ja yöpymässä viikonlopun yli Pro Caravanin Ylivieskan toimipisteen pihassa sekä keskustelemassa ja oppimassa suomalaisten kanssa karavaanimatkailusta.

Matka on Xishengin toinen. Viime vuonna hän ajoi ensimmäisen kerran koko 40 000 kilometrin matkan Venäjän halki Eurooppaan, aina Irlantiin saakka sekä takaisin Kiinaan. Tällä kertaa reitti kiertää Pohjoisen kautta, sillä Xisheng haluaa vierailla Joulupukin Pajakylässä sekä nähdä myös muut Pohjoismaat. Takaisin kotona on tarkoitus olla lokakuussa.

Xisheng nauttii Euroopassa ja erityisesti Suomessa puhtaasta, kauniista luonnosta ja hiljaisuudesta.

– Raikas ilma, sininen taivas, pilvet, tunturit, järvet ja joet sekä tietysti ihmiset ovat kaikkein parasta täällä.

Xisheng välttelee mielellään suuria kaupunkeja matkallaan. Parhaat yöpaikat löytyvät puskaparkista jokien tai järvien rannoilta. Hän yöpyy myös huoltoasemien pihoissa ja karavaanialueilla.

Ihmisten avuliaisuutta ja ystävällisyyttä Xisheng kiittelee moneen kertaan. Myös Venäjällä matkanteko on ollut helppoa ja turvallista, jos teiden kuntoa ei oteta lukuun. Koko matka on sujunut ilman ongelmia.

Teknisiin vikoihin Xishengin on varautunut, kuten myös ihmisten kohtaamisiin: asuntoauto on pakattu ääriään myöten täyteen kaikkea mahdollista, kiinalaisesta ruuasta lahjoihin ja öljynsuodattimiin.

Xishengillä on vaimo ja kaksi aikuista lasta, joihin hän on puhelimella yhteydessä.

Perhe lentää heinäkuussa Lontooseen, jossa he viettävät yhteistä lomaa ennen Xishengin paluumatkaa.

”– Raikas ilma, sininen taivas, pilvet, tunturit, järvet ja joet sekä tietysti ihmiset ovat kaikkein parasta täällä.”
”– Asuntoauto on pakattu ääriään myöten täyteen kaikkea mahdollista, kiinalaisesta ruuasta lahjoihin ja öljynsuodattimiin.”
”– On mahtava nähdä, kuinka aktiivista toimintaa Suomessa on matkailuautojen ja -vaunujen ympärillä.”