Toimivassa keittiössä keittiön kolmio sijaitsee käytännöllisellä etäisyydellä toisiinsa nähden

Lahtelainen, yksityinen kalustetoimittaja HM Keittiö on toimittanut keittiöitä vuodesta 2005. HM Keittiön suunnittelupalvelusta asiakas saa kolmiulotteiset kuvat sekä pohja- ja profiilikuvat, joissa näkyvät keittiön kalusteiden sijainnit ja mitat. Suunnitteluohjelman avulla keittiötä voi suunnitella myös itse HM Keittiön nettisivujen kautta.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Risto Isohanni

Keittiöt eivät ole nykyisin erillisiä ruuanlaittotiloja, vaan ne ovat koko perheen yhteisiä ajanviettopaikkoja, jotka ovat usein yhtenäistä tilaa olo- ja ruokahuoneen kanssa; keittiö on ikään kuin yksi olo- tai ruokailuhuoneen seinä. Tämä lisää haasteita keittiösuunnitteluun.

– Kun asiakas tulee meille ensimmäistä kertaa, kysymme tarkkaan, minkälaisessa käytössä kodin keittiö on. Toiset tekevät paljon ruokaa, mutta toisille riittää, että keittiössä voi lämmittää valmisruokia. Se määrittelee pitkälti myös keittiön tarpeet, kertoo lahtelaisen HM Keittiön yrittäjä Hannu Mäkelä .

Seuraavaksi onkin ovimallien, tasojen, välitilaratkaisuiden ja vetimien valinta.

– Valkoinen pitää pintansa keittiökalusteiden suosikkivärinä. Valkoisestakin löytyy eri sävyjä niin mattana kuin kiiltävinäkin. Moderneissa keittiöissä suositaan harmaita ja mustia keittiökalusteita. Osa valitsee eri värein maalattuja keittiökalusteita, kaappeja, tasoja ja ovia.

– Uutena tulokkaana nanopintaiset ovet ja tasot ovat tekemässä vahvaa tuloaan. Ne ovat miellyttävän tuntuisia, helpot pitää puhtaina ja kestävät hyvin kulutusta. Uusimmat materiaalit ovat käsitelty myös niin, että ne ovat antibakteerisia, Mäkelä kertoo.

Uusissa mikrolaminaattiovissa tulevat puusyyt esiin, jolloin pinta on elävän näköinen.

– Tasoissa käytetään edelleen eniten laminaattia, mutta myös kivellä ja puulla on aina ostajansa, Mäkelä sanoo.

Välitilalaattojen rinnalle on noussut jo muutamia vuosia sitten erikuosiset välitilalaminaatit.

– Välitilalaminaatti on helppo pitää puhtaana, saumattomana siitä saa yhtenäisen pinnan, Mäkelä pohtii syitä välitilalaminaattien yleistymiselle.

– Myös lasia , jonka alle voi asentaa esimerkiksi tapetin, voi käyttää. Tai teettää vaikkapa omasta valokuvasta persoonallisen välitilaelementin.

HM Keittiö tarjoaa kaapistot sekä ovet 30 senttimetristä 1 20 senttimetriin kymmenen senttimetrin jaoilla nopeilla toimitusajoilla, jopa alle viikossa.

– Erikoismittaiset ovet ja kaapistot tehdään mittatilaustyönä, jolloin toimitusaika on luonnollisesti pitempi, Mäkelä toteaa.

HM Keittiöstä tullaan joskus hakemaan ainoastaan uusia ovia, jolloin Hannu Mäkelä kehottaa harkitsemaan myös keittiön kaappien vaihtoa uusiin.

– Mikäli alkuperäiset kalusteet ovat vanhoja, on ne usein järkevää päivittää vastaamaan nykyaikaa. Samalla saa myös uudet saranat sekä nykyaikaiset, hyvin liukuvat ja hidastetut laatikostot.

HM Keittiöstä saa ostettua niin pienet varaosat kuin mökki-, toimisto- tai taukotilakeittiöt mittatilauksena.

– Toimitamme keittiöitä kaikkien tarpeisiin. Suurin kohteemme on ollut 77 asunnon kerrostalokohde. Tämä kohde tehtiin avaimet käteen periaatteella eli asentajamme purkivat vanhat kalusteet ja matot. Keittiöt maalattiin, matot ja kalusteet asennettiin. Samalla uusittiin myös kodinkoneet, rst-altaat ja välitilat valoineen. Hetki sitten valmistui Järvenpäässä 54 huoneiston uuden kiinteistöosakeyhtiön kaksi kerrostaloa ja yksi rivitalo, näissä kaikissa on meidän toimittamat keittiöt ja muut kiintokalusteet. Juuri lasken keittiötoimitustarjousta 81 huoneiston kerrostalon saneeraukseen, Mäkelä kertoo.

HM Keittiön asiakkaina ovat sekä rakennusliikkeet että yksityiset keittiön rakentajat tai remontoijat. Keittiöiden ohella yritys toimittaa kodinhoitohuoneiden, wc:n ja kylpyhuoneiden kalusteita sekä liukuovikaapistoja eteisiin ja makuuhuoneisiin.

Valtaosa asiakkaista on Lahdesta ja Päijät-Hämeen alueelta, mutta runsaasti myös pääkaupunkiseudulta.

HM Keittiö toimittaa paljon keittiöitä myös kesämökeille.

– Nykyään kesämökit alkavat olla suurelta osin kakkoskoteja, ja keittiöt varustetasoltaan omakotitalojen luokkaa, mutta perinteisiä mökkikeittiöitäkin menee edelleen, sanoo Mäkelä.

HM Keittiöstä ostetut keittiöt toimitetaan asiakkaalle hänen toivomallaan tavalla: osina, koottuina kaappeina, perille toimitettuina, asennettuina tai avaimet käteen -periaatteella.

Avaimet käteen -toimitustapaan kuuluu vanhan keittiön purku, mahdolliset maalaus- ja tapetointityöt tai lattian uusiminen ja asennukset.

– Sähkö- ja putkityöt sekä muut alihankintatyöt saa tilattua kauttamme yhteistyöverkostoltamme, kertoo Mäkelä.

Suunnitteluvaiheessa kartoituskäynnin yhteydessä suunnitellaan projektille tarkka aikataulu.

– Yleensä lähdemme liikkeelle siitä, milloin keittiö on oltava valmis esimerkiksi juhlia varten. Siitä pystymme laskemaan, milloin suunnitelman on oltava valmis, milloin tehdään tarkastusmittaukset asiakkaan luona ja minkälainen on asennusaikataulu.

Minimissään toimitusaika ei ole viikkoa pidempi.

Asiakas saa aina suunnitelmasta kolmeulotteiset piirustukset, joissa oman keittiönsä näkee havainnollisesti. Keittiötä voi myös suunnitella itse netissä HM Keittiön suunnitteluohjelman avulla.

Keittiön hinta muodostuu yksilöllisesti valituista kalusteista ja toimituksen toteuttamismuodosta. HM Keittiöt tarjoaa myös rahoitusta. Maksuohjelma on mahdollisuus valita puolesta vuodesta 120 kuukauteen. Rahoituksessa HM Keittiö käyttää Handelsbankenin Aktiiviraha-palvelua.

Keittiöremontin yhteydessä uusitaan useimmiten myös kodinkoneet.

– Jääkaapit ja pakastimet on helppo vaihtaa myös jälkikäteen, jos entiset ovat vielä toimivat. Yleensä astianpesukone, erillisuuni sekä liesitaso kannattaa kuitenkin vaihtaa kalusteiden yhteydessä, sillä niiden asentaminen jälkikäteen vaatii taso- tai kalustemuutoksia, Hannu Mäkelä toteaa.

Whirlpoolin kodinkoneet tulevat HM Keittiön asiakkaalle suoraan maahantuojalta, jolloin hinnat ovat kilpailukykyiset.

– Myös muut pääyhteistyökumppanimme ovat tuttuja ja luotettavia, kuten Stala ja Oras. Kalusteet tulevat Lapinjärveltä jo lähes 60 vuotta maahantuontiin ja tukkukauppaan erikoistuneelta Carlo Casagrande -perheyritykseltä.

Kaikissa kodinkonemalleissa on energiatehokkuus luokka yleensä A+ tai A++.

– Esimerkiksi astianpesukoneissa asiakkaat hakevat pesutehoa sekä hiljaisuutta, jolla on merkitystä, mikäli astianpesukone on yhtenäisessä tilassa oleskelun kanssa.

Hannu Mäkelä painottaa, että keittiön kolmio on kylmä, vesi ja kuuma.

– Ne tulisi sijaita oikealla etäisyydellä toisistaan. Tosin pienissä keittiöissä se ei ole aina mahdollista, mutta nykyisten kodinkoneiden energialuokat ovat tulleet jo niin hyviksi, että laitteet voi asentaa huoletta myös kohtuullisen lähelle toisiaan.

Jääkaapin viereen kannattaa varata ostoskasseja varten laskutilaa, josta ne on helppo ja nopea purkaa jääkaappiin. Astianpesukone on hyvä nostaa ylös käyttökorkeudelle, mikäli keittiöön jää riittävästi laskutilaa.

– Astianpesukonetta käytetään paljon, joten se on mukava olla ylempänä. Mikro nostetaan yleensä myös kaapistoon, pois laskutilalta.

Laskutilaa tarvitaan myös liesitason molemmin puolin.

– Kodinkoneet voi sijoittaa myös yhdeksi, isoksi kodinkoneseinäksi.

Lahden Renkomäessä Laatukadulla toimiva keittiökalustemyymälä HM Keittiö on perustettu vuonna 2005. Omistaja Hannu Mäkelän lisäksi yritys työllistää kaksi suunnittelijaa ja yhden varastotyöntekijän sekä laajan yhteistyökumppaneiden verkoston.

”– Jääkaapin viereen kannattaa varata ostoskasseja varten laskutilaa, josta ne on helppo ja nopea purkaa.”
”– Keittiö on ikään kuin yksi olo- tai ruokailuhuoneen seinä.”