Sinikka ja Tiina Nopola ovat luoneet myös valkokankaat ja teatterilavat valloittaneen Risto Räppääjän. Supersuosittuja Räppääjiä on käännetty jo 20 kielelle. Uusin, Sevillan saituri, ilmestyi koululaisten iloksi pari viikkoa sitten.

Teksti: Martti Huhtamäki

”Kun tietää

vaan ei luule,

ei mitään muuta kuule,

on tyyntä kun ei tuule”.

(Lauri Viita)

Heinähattu ja Vilttitossu sekä Risto Räppääjä -kirjoja voi pitää lastenkirjallisuuden nykyklassikoina. Jollei tietäisi, Sinikka ja Tiina Nopolaa voisi luulla pesunkestäväksi tamperelaiseksi sisaruspariksi. Tämä mainioita lasten kirjoja jo vuosia synnyttänyt kirjailijakaksikko on kuitenkin syntynyt Helsingissä. Tiina on jopa työskennellyt Helsingin kaupungin palveluksessa erityislasten opettajana ja Sinikalla on takanaan ennen kirjailijan uralle antautumistaan pitkä ura Helsingin Sanomien toimittajana. Sinikan kumppani kotioloissa on Yleisradion eläkkeelle jäänyt legendaarinen musiikkitoimittaja Jake Nyman.

Varhaisesta nuoruudesta Tampereella löytyi kuitenkin tamperelainen puheen nuotti. Mitään murrekokoelmia Tammen toimittamat 12 suosikkikirjaa eivät kuitenkaan ole. Tapahtumat sekä luonteva replikointi lasten ja aikuisten kesken on syntynyt sillä menetelmällä, että kirjailijat ovat merkinneet muistiin koko lailla paljon keskinäisiä keskusteluitaan sekä omien lastensa ja heidän ystäväpiirinsä puheita tallentaen ja terästäen. Risto Räppääjä -sarjaan liittyvät myös erillinen kaverikirja, elokuvakirja ja muistikirja.

Risto Räppääjän reitiltä poikkeava Heinähattu ja Vilttitossu kelpasi myös hyvän elokuvan perustekstiksi. Risto Räppääjän seikkailut jonkinlaisena suomalaisena Harry Potterin rinnakkaisilmiönä on saanut sekin kaksi elokuvaversiota veikeisiin arkipäivän tapahtumiin sovitettuna.

Menestysteos ennen RR-sarjaa ”Ei tehrä tästä ny mitään numeroo” on löytänyt tiensä myös teatterilavoille. Aino Havukaisen ja Sami Toivosen kuvitus on ollut mestariluokkaa. Risto Räppääjien nykyinen kuvittaja on helsinkiläinen graafinen suunnittelija Christel Rönns . Hänet on palkittu Finlandia Junior -palkinnolla vuonna 2012.

Risto saa kirjeen Espanjassa asuvalta Ernesti Ohraselta, joka harkitsee testamenttaavansa Ristolle omaisuutensa. Ernesti matkustaa Suomeen ja haluaa tavata Riston. Rauha-täti ja Elvi tekevät Ristosta pikavauhtia siististi kammatun herraspojan. Ernestin talossa alkaa tapahtua outoja asioita. Mikä on miehiään Ernestin palvelija Arnold? Miten Nelli ja Risto selviävät pois talosta? Saako Risto lopulta punaiset rummut?

• Risto Räppääjä: Kirjan päähenkilö, 10-vuotias koululainen, joka asuu tätinsä kanssa.

• Nelli Nuudelipää: Riston kaveri, tyttö, joka asuu samassa talossa. Risto ja Nelli puuhaavat paljon yhdessä koska Nellin vanhemmat ovat aina töissä.

• Rauha Räppääjä: Riston täti, kiltti puhelinmyyjä, joka on vähän ihastunut alakerrassa asuvaan Lennartiin.

• Elvi Räppääjä: Rauhan serkku, tiukka talousihminen, joka viihtyy keittiössä ja rakastaa järjestystä.

• Lennart Lindberg: Ujo ”alakerran poikamies”, tykkää myös Rauha-tätistä.