Mitä kuuluu -juttusarjassa jututetaan suomalaisia nuoria, tällä kertaa 16-vuotiasta Milja Luomalaa, joka muutti perheensä kanssa Ruotsiin vuonna 2013. Milja harrastaa kemiaa.

Milja Luomalan haastatteli Reetta Reinman

O letko syntynyt Suomessa vai Ruotsissa?

- Olen syntynyt Suomessa Jyväskylässä, mutta asuin siellä vain vähän reilun vuoden ikäiseksi, muutin perheeni kanssa Ruotsiin Göteborgiin vuonna 2013.

Minkä ikäinen olet?

- 16, täytän 17 vuotta marraskuun alussa.

Onko sinulla sisaruksia?

- Minulla on yksi, 15-vuotias sisar.

Mistä vanhempasi ovat kotoisin?

- Äiti on Kestilästä ja isi Kaustiselta. Äiti täyttää lokakuussa 39 vuotta, isi on 42-vuotias.

Mitä vanhempasi tekevät Ruotsissa?

- Isi on töissä autoteollisuuden projektinjohtotehtävissä, äiti työskentelee logistiikan tehtävissä metsäteollisuuden yrityksessä. Muutimme Ruotsiin alunperin siksi, koska äiti sai täältä töitä.

Käytkö usein Suomessa?

- 1-2 kertaa vuodessa, ainakin kesällä ja joskus jouluna tai hiihtolomalla.

Mikä kemiassa sinua kiehtoo?

- Kemian avulla voi selittää ihan kaiken, mitä (materiaan liittyen) tapahtuu. Kaikki meidän sisällämme sekä ympärillämme riippuu siitä, miten uskomattoman pienet osat ”käyttäytyvät”. Koko maailma on kuin suuri monimutkainen palapeli. Jokainen ajatuksesi on kemiallisien reaktioiden tulos. Esimerkiksi biologiassa tieto perustuu siihen, mitä näkee, esimerkiksi eläinten käyttäytymisessä. Biologiassa kaikkea ei voi tarkasti selittää, voi vain sanoa, että näin on havaittu. Kemiassa taas voidaan kaikki selittää. On huomattava, että jos haluaa tietyissä biologian alueissa mennä syvemmälle, esimerkiksi genetiikassa, päätyy kuitenkin kemiaan.

Miten olet nyt kesällä valmistautunut tuleviin kansainvälisiin kemian kilpailuhin?

- Lainasin kirjastosta Kemia 2 kurssikirjan samasta sarjasta, jota käytämmme koulussa. Siitä luen ja teen tehtäviä silloin, kun on aikaa ja jaksan kesätöiden jälkeen.

Missä ja millaiset kansainväliset kemian kilpailut ovat?

- Kemia kansainväliset kilpailut pidetään joka vuosi eri maassa, vuonna 2019 ne ovat Ranskassa Pariisissa. Kilpailuissa on teoreettinen ja laboratiivinen koe, joiden tulosten perusteella jaetaan mitaleita.

Montako edustajaa on Ruotsista?

- Neljä. Edustajat valitaan kolmen kokeen perusteella.

Millainen tavoite sinulla on ko. kilpailussa?

- En halua asettaa mitään tavoitteita sinänsä, koska se aiheuttaisi turhia paineita itselleni ja ottaisi hauskuuden pois. Haluan vain tehdä parhaani ja nähdä, kuinka pitkälle sillä pääsen.

Millaista ajattelua kemia ymmärtäminen edellyttää?

- On tärkeää ymmärtää, että mikään ei vain toimi koska se vain toimii niin, vaan että kaikelle on selitys jokaisen atomin erilaisissa ominaisuuksissa. Jokainen reaktio perustuu siihen, miten nämä ominaisuudet toimivat toisiensa kanssa.

Ajatteletko kemiasta myös ammattiuraasi?

- Kemia tulee melko varmasti olemaan osa ammattiuraani, koska olen lukiossa luonnontieteellisellä linjalla. Millainen osa elämääni kemia on, siitä en ole aivan varma, mutta olen hyvin kiinnostunut ympäristönmuutoksesta ja muista ympäristöongelmista, ja näissä kemialla on suuri vaikutus.

Mitä koulua käyt Ruotisissa?

- Hvitfeldtska-nimistä lukiota.

Milloin Ruotsissa alkaa kesäloman jälkeen koulu?

- Minulla koulu alkaa tänä vuonna 22. elokuuta.

Olet myös lahjakas kirjoittaja. Millaisia tarinoita kirjoitat?

- Se vaihtelee paljon, tähän asti suurin osa on ollut aika ”lapsellisia”.

Mistä saat aiheet?

- En oikein mistään erityisesti, ne vain tulevat.

Millaista kirjallisuutta tykkäät lukea?

- Tämäkin vaihtelee aika paljon, mutta yksi lempikirjasarjoistani on Neiti etsivä. Olen myös lukenut jonkun verran ”teinidraama”-tyylisiä kirjoja. Luin nuorempana todella paljon Aku Ankkoja.

Millainen on mielestäsi hyvä tarina?

- Sellainen, joka saa lukijan sulkemaan ulkomaailman pois ja jota on vaikea laskea pois. Tämän voi saavuttaa eri tavoin.

Ehditkö harrastaa kemian ja kirjallisuuden lisäksi vielä jotain muuta?

- Olen aktiivisesti mukana GSN (Göteborgin Suomalaiset Nuoret) nimisessä järjestössä. Järjestämme erilaisia kivoja tapahtumia Göteborgin alueella. Käyn myös välillä kiipeilemässä.