Kolumni

Sundqvist

Suomessa monet lääkärit tuntuvat jättävän omat mielipiteensä vastaanottotilansa ulkopuolelle ja asettuvat kulkemaan virallisen terveydenhoitokoneiston asfaltoimaa valtatietä.

Lääkäri ei voi määrätä toimintakykyä potilaan kohdekudoksissa parantavaa T3-hormonia tutumman T4-hormonin tilalle. Ei millään.

Ei senkään jälkeen, kun potilas on kertonut tämän vaihtoehtoisen toimenpiteen tuoneen huomattavaa helpotusta olotilaan, ja hän haluaisi tätä hoitoa jatkaa. Resepti jää kirjoittamatta ja potilas kysyy, missä ihmeen takapajulassa hän asuu?

***

Parikymmentä lääkäriä on kuitenkin täällä Perähikiässä uhmannut auktoriteetteja ja nähnyt parhaaksi käynnistää oireilevalle potilaalle T3-hormonihoito, ja uskaliaimmat saattavat jopa innostua eläinperäisestä valmisteesta. Tämä on ollut luvattoman tehokasta potilaiden hoitoa, mutta se ei tunnu sopivan päättäville tahoille.

On käynnistynyt käsittämätön lääkäreiden ajojahti, joka hankaloittaa potilaiden reseptien kirjoittamista. Hallinto-oikeudessa kuitenkin on jahtaajat kärsineet rökäletappion tuomariäänin 3-0 kahteen kertaan lääkärinoikeuksia puolustaneen lääkärin nostettua asiasta oikeusjutun.

***

Lääkehoitokiistan takia moni potilas on menettänyt oman lääkärinsä. Herää kysymys, että mihin me tarvitsemme asioita hankaloittavaa valvontaa ja turhaa byrokratiaa?

Tällaisessa tilanteessa potilaat hakevat omatoimisesti lääkkeensä vaikkapa Kreikasta ja lähtevät toteuttamaan lääkehoitoaan aina annostelusta seurantaan saakka! Onko tässä oikeasti mitään järkeä? Ja miltä suomalainen terveydenhoito näyttää muualta maailmaa katsottuna?

***

Nämä heitteille jätetyt potilaat mittaavat lämpötilojaan, tarkistavat pulssinsa, vertailevat verenpainelukemiaan, käyvät omalla kustannuksella ottamassa kilpirauhastensa ja lisämunuaistensa olotilasta viestittäviä laboratoriokokeita sekä perustavat oman kilpirauhasyhdistyksen ajamaan niitä etuja, jotka heille kuuluvat. Ja tämä kaikki siksi, ettei apua ole ollut helposti saatavilla, ja siksi, että terveenä oleminen tuntuu joissain tapauksissa olevan kiellettyä.

Christer Sundqvist