Lääkinnälliset sienet ovat löytäneet tiensä suomalaistenkin terveydenhoitoon. Sienien terveysvaikutukset ovat tyypillisimmillään tulehduksia hoitavia, immuniteettia vahvistavia sekä mikrobeja tuhoavia.

Teksti: Merja Kiviluoma

Lääkinnälliset sienet eivät ole mitä tahansa luonnossa kasvavia sieniä, vaan sellaisia, joista on selkeää terveydellistä hyötyä. Englantilainen verkkokauppa Nutri-Fungi välittää luonnonmukaisia, luomusertifioituja sieniekstrakteja eli uutteita. Valmistuksessa on hyödynnetty muun muassa pakuria, reishiä, loisikoita (cordyceps) ja siiliorakasta.

Nutri-Fungin valikoimissa on edellä mainittujen sienien uutteita yksittäin, mutta myös muita tuotteita, kuten sienikahvia, sienikaakaota, 8 sienen sekoitusta ja siiliorakas-suklaalevy. Tuotteita on saatavana Suomessakin Kärkkäisen tavarataloista ja verkkokaupasta.

– Orgaaniset sieniuutteet valmistetaan uuttamalla vesi- ja alkoholiuutos, sienten polysakkarideja ja muita lääkkeellisiä yhdisteitä. Nutri-Fungi tuotevalikoima sisältää sieniuutteita, jotka sisältävät kaikki sienten bioaktiiviset osat. Tuotteet käyvät myös toiminnallisten elintarvikkeiden ainesosiksi, kiteyttää Nutri-Fungin perustaja Asen Kyushev.

Nutri-Fungi syntyi englantilaisen Asen Kyushevin ja hänen vaimonsa kiinnostuksen tuloksena. He tutkivat lääkinnällisiä sieniä ja matkustivat saamaan lisää tietoa Kiinaan, joka on lääkinnällisten sienten koti.

– Perinteinen kiinalainen lääketiede tuntee sienten terapeuttisen käytön ja niiden terveydelliset vaikutukset. Monia sieniä on länsimaistenkin markettien hyllyissä, mutta niillä ei ole juurikaan terapeuttisia vaikutuksia, Asen Kyushev sanoo.

Hänen mukaansa länsimaissa sienituotteiden valmistajat käyttävät enimmäkseen halpoja raaka-aineita, kuten sienijauheita ja sienirihmaston biomassajauhoja.

– Vaimoni kanssa halusimme luoda tehokkaan ja terveyttä edistävän sienituotteen, jonka voi ostaa hyvällä mielellä. Näin sai Nutri-Fungi alkunsa; nutri merkitsee ravintoa ja fungi sientä.

– Opiskelin Lontoossa ravitsemustiedettä yhdestä syystä: auttaakseni ihmisiä. Olen oppinut paljon sienistä, ja minusta tuntuu tärkeältä hyödyntää tätä tietoa, perustelee Kyushev.

Kyushev korostaa, että on tärkeä erottaa sienijauhe ja ekstrakti käsitteinä toisistaan. Valtaosa sienten aktiivisista ainesosista, kuten polysakkaridit ja triterpeenit, sijaitsevat sienten soluseinämissä.

– Sienten soluseinämät ovat hyvin vahvoja, ihmisen ruoansulatusnesteet ja -entsyymit eivät pysty hyötykäyttämään niitä sellaisenaan. Jotta sienten aktiivisista komponenteista saa mitään irti, niiden pitää olla biologisesti imeytyviä, hän sanoo.

Tässä prosessissa tarvitaan valmistusvaihe, jossa sienen solujen seinämät pilkkoutuvat; näin aktiiviset ainesosat vapautuvat. Ekstraktin eristämiseen käytetäänkin määrällisesti paljon sieniä. Kun aktiiviset ainesosat ovat erotettu, niitä voidaan hyödyntää sienituotteissa.

Lääkinnälliset sienet lisäävät Kyushevin mukaan terveyttä ja vitaalisuutta monella tasolla.

– Sienet tasapainottavat immuunijärjestelmän toimintoja. Ne vaikuttavat kolesterolia tasapainottavasti. Ne antavat antioksidantteja ja hillitsevät tulehduksia. Ne tukevat maksan toimintaa ja energisoivat. Lääkinnällisillä sienillä on bakteereja ja viruksia tuhoava vaikutus, ja ne toimivat hermostoa korjaavasti. Ne vaikuttavat suotuisasti myös stressiin ja auttavat rentoutumaan, listaa Kyushev.

Kuka tahansa voi käyttää lääkinnällisiä sieniä. Kyushevin pariskunnalla itsellään on neljä, alle 10-vuotiasta lasta, jotka käyttävät sieniekstrakteja päivittäin vanhempiensa tavoin. Erityisen hyvin lääkinnälliset sienet sopivat Kyushevin mukaan niille, joilla on terveyshaasteita.

– Sieniekstrakteja käytetään usein sädehoitoa saavien syöpäpotilaiden apuna. Sädehoidot ja sytostaatit ovat molemmat haastavia hoitomuotoja, joista koituu valtavasti haittavaikutuksia. Niistä tavallisia ovat esimerkiksi väsymys ja ruokahaluttomuus sekä oksidatiivinen stressi. Näitä sivuvaikutuksia on voitu vähentää sieniekstraktien avulla. Myös toipumisaika on lyhentynyt, sanoo Kyushev.

Lääkinnällisiä sieniä on kirjaimellisesti käytetty tuhansia vuosia, ilman sivuoireita. Länsimaiset tutkimukset vahvistavat vaikutukset. Miten nopeasti sieniekstraktia nauttivalle vaikutukset näkyvät, riippuu henkilöstä. Joskus vaikutukset tunnetaan samana päivänä, useimmiten vasta myöhemmin.

– On ihan normaalia, että terveyshyötyjen toteaminen vie hieman aikaa samaan tapaan kuin urheilun tuloksetkin näkyvät vasta myöhemmin. Kertakäynti uimahallilla ei vielä tuo ihmiselle hoikkaa vartaloa, mutta jo kertakäynnistä voi saada hyvää oloa, sanoo Asen Kyushev.

Sienien kasvattaminen on pitkähkö prosessi. Sienet istutetaan orgaaniseen, ’sienten ruokaa’ sisältävään kasvualustaan. Näin syntyy itiöemä, sienen maanpäällinen osa, jossa sen itiöt kehittyvät. Itiöemä on eräänlainen lisääntymiselin, ja siitä valtaosa on sienirihmastokasvua.

– Sienen itiöemässä on eniten bioaktiivisia ainesosia, siksi käytämme juuri sitä tuotteiden valmistuksessa. Itiöemät kerätään käsin ja kuivataan auringossa, jolloin syntyy myös D2-vitamiinia.

– Bioaktiiviset aineet liuotetaan luomusertifioituun prosessointiin tarkoitetuissa tiloissa.

Joitakin sienilajeja myös kerätään villistä luonnosta, ja esimerkiksi reishiä viljellään lehmuksen päällä.

– Muun muassa siitake, koppelokääpä (Maitake), juudaksenkorva (Wood ear) ja siiliorakas (Lion’s mane) kasvavat puumateriaalia sisältävällä kasvualustalla eli substraatissa. Puumateriaalia substraatissa on aina yli 70%, sillä nämä sienilajit luonnossakin kasvavat puussa. Näin jäljittelemme mahdollisimman luonnonmukaisia olosuhteita.

Kyushevin mukaan puuaineksen puuttuminen substraatista vähentäisi aktiivisten aineiden määrää. Esimerkiksi beetaglukaani (β-glukaani), joka on pitkäketjuinen hiilihydraatti ja tärkeä ravintokuitu, heikentyisi.

Yksi Nutri-Fungin tuotteista sisältää kahdeksaa eri sientä.

– Halusimme luoda sekoituksen, joka toimisi monipuolisesti erilaisiin terveyshaasteisiin ja tukisi tehokkaasti immuunijärjestelmää. Huomasimme myös, että punaloisikka (cordyceps militaris) toimii todella hyvin silkkivyökääpän (coriolus versicolor) kanssa. Näin ollen tuplasimme niiden määrän tässä tuotteessa, Kyushev kertoo.

Punaloisikka ja silkkivyökääpä tunnetaan tuumoreita eli kasvaimia ja viruksia tuhoavina ainesosina. Kaikilla muillakin tuotteen sisältämillä sienillä on todettuja terveyshyötyjä.

– Yleisesti ottaen nämä todetut terveyshyödyt ovat mikrobeja ja viruksia tuhoavia, antioksidanttisia, tulehduksia ehkäiseviä, immuunijärjestelmää vahvistavia, maksaa suojaavia ja hermostoa korjaavia.

– Lisäsimme kahdeksan sienen sekoitukseemme esimerkiksi reishiä ja pakuria tuomaan antioksidanttisia vaikutuksia, puhdistamaan ja lievittämään tulehdusreaktioita. Siitake tehoaa myös viruksiin ja bakteereihin. Osterivinokas (oyster) tukee hengityselimiä, ja siiliorakas korjaa hermostoa.

Nutri-Fungin lääkinnälliset sienet ovat kaikki luomua.

– Meidän tarkoituksemme on alentaa tulehduksia ja puhdistaa, joten tuotteidenkin tulee olla riittävän puhtaita.

– Meille luomu on samalla myös henkilökohtainen valinta, suosimme luomua aina kun se on mahdollista. Maanviljelyksessä käytetään paljon kasvinsuojeluaineita ja tuholaismyrkkyjä, joiden vaikutuksia ei ole testattu pitkällä tähtäimellä. Se mitä jo niistä tiedämme, on suorastaan pelottavaa.

Kun kyse on lääkinnällisistä sienistä, katse kääntyy Kiinaan.

– Lääkinnälliset sienet ovat osa perinteistä kiinalaista lääketiedettä ja ruokavaliota. Videoissamme katsojamme näkevät, mistä tuotteissamme käytetyt sienet Kiinasta tulevat ja mitä niille siellä tehdään.

– Kiinassa on kieltämättä ongelmia ilmansaasteiden kanssa, mutta niin on Euroopassakin ja ylipäänsä länsimaissa. Kiinassa on kuitenkin myös saasteettomia ja puhtaita alueita. Sientemme viljelyä harjoitetaan maaseuduilla ja vuoristoissa, joissa on hedelmällistä maata ja puhtaita seutuja, Kyushev korostaa.

– Meillä on ilo työskennellä sellaisten kiinalaisten yhteistyökumppaneiden kanssa, joiden ohjenuorana on kestävä kehitys ja puhtaus. Substraatit, jossa sienet kasvavat, ovat puupohjaista ja toimivat hyvin luomuviljelyssä. Sieniä viljelevät kiinalaiset yhteistyökumppanimme hoitavat kompostoinnin ihanteellisesti ja pitävät maasta hyvää huolta. Koko prosessi on hyvin läpinäkyvää ja ympäristöä säästävää. Myös pakkausmateriaalit ovat kierrätettäviä, Kyushev kertoo.

”– Sieniä viljelevät kiinalaiset yhteistyökumppanimme hoitavat kompostoinnin ihanteellisesti ja pitävät maasta hyvää huolta.”

MITÄ?

Tavallisimmat lääkinnälliset sienet

Pakuri

Pakuri (chaga) torjuu viruksia, parasiitteja, tulehduksia ja kasvaimia. Pakuri suojaa ihoa, DNA:ta sekä sisältää voimakkaita antioksidantteja.

Reishi

Reishi ehkäisee tulehduksia ja toimii elimistön antioksidanttina. Reishi parantaa myös unen laatua, tasapainottaa kolesterolia, rauhoittaa, vähentää ahdistusoireita ja suojaa maksaa.

Cordyceps (loisikka)

Cordyceps parantaa verenkiertoa, immuunijärjestelmää, fyysistä suorituskykyä ja kestävyyttä. Loisikka tukee myös munuaisia ja keuhkoja.

Siiliorakas (Lion’s mane)

Siiliorakas edistää muistitoimintoja ja keskittymistä sekä korjaa mahdollisesti hermosoluja. Siiliorakkaalla on kolesterolia tasapainottava vaikutus ja se sopii erinomaisesti diabetespotilaalle. Se tukee myös vatsan toimintaa (vuotavan suolen oireyhtymä) ja verisuonien terveyttä.