Iho rakastaa sadonkorjuuaikaa: marjoja, sieniä, juureksia, hedelmiä ja kasviksia

Paitsi hoitoja SKY-kosmetologi Jenny Myllyoja haluaa tarjota asiakkailleen ennen kaikkea hetkiä oman itsensä hemmotteluun; keitaita pysähtyä kiireisen arjen keskellä. Hänen mukaansa ihon pinta kertoo ravintotottumuksista. Kun nauttii runsaasti tuoreita kasviksia, marjoja ja hedelmiä, iho on pehmeä ja kimmoisa.

Teksti: Reetta Reinman Kuva: Jennyn Hetki

SKY-kosmetologi Jenny Myllyoja, 38, korostaa, että ihon hoito on pitkällinen prosessi; iän myötä niitämme sitä satoa, miten ahkerasti olemme jaksaneet hoitaa ihoamme.

Ihon kimmoisana pitävät elastiini- ja kollageenisäikeet aloittavat rapistumisensa jo vähän yli parikymppisenä. Hyvällä hoidolla ja laadukkailla hoitotuotteilla ihonsa elinkaarta voi pitää pidempään hyvässä kunnossa. Hänen mukaansa useat suomalaiset hoitavat ihoaan liian voimakkailla tuotteilla.

– Moni valitsee rasvaisen sekaihon hoitotuotteitta, vaikka hyvin monella iho on ohut, herkkä ja kuiva, riippumatta siitä, että iho alkaa helposti kiiltää erityisesti T-alueelta: otsa, nenä ja leuka.

Kuivan ihon hoitamisen tärkeys korostuu syksyllä ja talvella. Tuuli, viima, sade, pakkanen, lämmitysilma ja suuret lämpötilanvaihtelut rasittavat ihoa. Kesällä ihon kanssa pääsee helpommalla.

– Kesällä auringon vaikutuksesta, tai vaikka ei varta vasten auringossa olisikaan, ihon epiteelikerros paksuuntuu ja näin ollen kuiva iho voi yleensä kesällä paremmin.

Suomalaisille tyypillinen couperosa-iho, jossa on katkenneita pintaverisuonia, johtuu Jennyn mukaan siitä, kun ihon pinnan hiusverisuonet vuoroin laajenevat ja vuoroin supistuvat, esimerkiksi suurten lämpötilanvaihteluiden seurauksena.

– Hiusverisuonet väsyvät. Veri ei pääse enää kulkemaan niissä normaalisti, vaan se jää hiusverisuoniin, tämä näkyy couperosana.

– Couperosaan taipuvaisen on hyvä käyttää sitä estäviä ja hoitavia tuotteita, jotka vahvistavat ihon omaa puolustuskykyä. Tuulessa ja pakkasessa ihoa on hyvä suojata ihan konkreettisesti peittämällä poskipäät vaikkapa huivilla. Saunassa ensimmäisten löylyjen kuumuuden voi ottaa vastaan siten, että pitää käsiä poskien peittona.

– Hoitava meikkivoide on hyvä couperosa ihon peittäjä, ja kaikille meikkivoide on erinomainen ihon suoja esimerkiksi ilmansaasteita vastaan.

Jenny muistuttaa, että myös rasvaisen ihon kosteutuksesta tulee huolehtia.

– Esimerkiksi kesällä rasvainen iho saattaa kiiltää vielä enemmän kuin talvella, mutta se ei tarkoita, että ihossa olisi riittävästi kosteutta. Hyviä rasvaisen ihon kosteusvoiteita ovat esimerkiksi aloe veraa sisältävät voiteet.

– Kiiltämättömän mattapinnan iholle muodostava päivävoide on oikea aarre rasvaiselle iholle, Jenny sanoo ja kertoo, että hänen hoitolassaan käyttämässä bulgarialaisessa ProfiDerm -ihonhoitosarjassa on sellainen voide.

– Kyseinen voide toimii hyvin myös meikin alla, joskus mattavoiteissa on ongelmana, että meikkivoide ei levity sen päällä.

Syksyn tullen hoitotuotteista on hyvä valita ravitsevampia vaihtoehtoja.

– Kesällä iho sietää paremmin seka- ja rasvaiselle iholle tarkoitettuja geeli- ja vaahtopuhdistusaineita, talvella puhdistusmaito tai -voide on parempi vaihtoehto puhdistukseen, Jenny sanoo.

Puhdistustuotteen voi Jennyn mielestä hyvin huuhtoa pois vedellä.

– Meillä Suomessa vesi on hyvälaatuista, mutta esimerkiksi Keski-Euroopassa kraanaveden laatu on aivan toista; siksi siellä usein neuvotaan välttämään veden käyttöä kasvoille.

Puhdistuksen jälkeen iho hoidetaan kasvovedellä. Jennin mielestä rauhoittava kasvovesi on hyvä puhdistuksen täydentäjä, vaikuttavana aineena kasvovedessä voi olla vaikkapa aloe veraa.

– Kasvoveden tehtävä on ihon puhdistuksen jälkeen palauttaa ihon pH, kasvovettä käyttämällä iho on puhdistamisen jälkeen nopeammin vastaanottavainen hoitotuotteille.

– Yövoiteen käytölle ei oikein ole ”ikärajaa”, aina jos tuntuu siltä, että iholla ei ole tarpeeksi kosteutta, on hyvä käyttää yövoidetta. Erinomainen vaihtoehto yövoiteeksi on laittaa yöksi iholle muutama tippa hoitavaa seerumia ja sen päälle päivävoide.

Milloin on syytä aloittaa silmänympärysvoiteen käyttö?

– Silloin kun aloittaa meikkaamisen, mutta nuorena ei ole syytä käyttää kovin voimakkaita hoitotuotteita, muutoin vanhempana ei riitä mikään.

Kaulaa ja decolte-aluetta Jenny kehottaa alkaa hoitamaan heti silloin, kun nuorena aloittaa ihonhoidon hoitotuotteilla. Puhdistus, kasvovesi, kosteutus, kuorina ja naamio; kaulan ja decolten hoidosta on hyvä tehdä itselleen arkirutiini. Neli-viisikymppisenä alkaa näkyä, miten olemme kaulaamme kohdelleet!

Kuorintaa Jenny ei suosittele tekemään enempää kuin kerran viikossa, muutoin iho kuivaa liikaa.

– Oikein hyvä, jos lauantaina saunan yhteydessä muistat kuoria sekä kasvojen että vartalon ihosi!

Naamio kotona ihonhoitorutiinina kerran viikossa on sekin Jennyn mukaan hyvä suoritus, kotona toteutettavan kasvonaamion on hänen mukaansa ainakin näin syksyllä parempi olla kosteuttava kuin syväpuhdistava.

– Monissa puhdistavissa naamioissa on kaoliinia, se on todella kuivattavaa.

Mitä mieltä olet öljyistä kasvojen ja vartalon ihon hoidossa?

– Kasvipohjaiset ja täysin luonnon öljyt ovat hyviä, ne eivät tuki huokosia, kuten mineraalipohjaiset öljyt saattavat tehdä.

Yrittäjänä toimiva Jenny pitää viikon kesäloman syyskuun lopulla ja suuntaa Kroatiaan. Syysmatkoilla aurinkovoiteen suojakerroin riippuu Jennyn mukaan siitä, onko ihossa vielä jäljellä rusketusta. Jos ei enää ole, valitaan korkeampi suojakerroin.

Hän muistuttaa, että aurinkovoiteet tulee pestä pois sekä kasvojen että vartalon iholta: aurinkosuojavoiteissa on myös monia iholle vahingollisia aineita, siksi voiteet on syytä pestä huolellisesti pois auringonoton jälkeen.

Aurinkosuojavoiteet toimivat kahdella tavalla. Toinen ryhmä voiteita muodostaa fysikaalisen, usein alumiinia sisältävän suojan iholle, joka peilaa auringonsäteet ihosta pois. Näin toimivat lapsille tarkoitetut aurinkovoiteet. Toinen ryhmä aurinkovoiteita muodostaa iholle kemiallisen vaipan, joka estää auringonsäteiden pääsyä iholle.

Kosmetologin luokse ihon hoitoon Jenny neuvoo menemään vähintään ainakin silloin kun tuntuu, että kotihoito ei enää riitä.

– Mutta toki useimminkin. Esimerkiksi kasvohieronta on aivan upea hemmotteluhetki omalle itselle.

Paitsi hoitoja kasvojen ja vartalon iholle sekä jaloille Jenny haluaakin tarjota asiakkailleen ennen kaikkea hetkiä oman itsensä hemmotteluun; keitaita pysähtyä kiireisen arjen keskellä.

– Siitä hoitolani nimikin: Jennyn Hetki.

Kasvo-, vartalo- ja jalkahoitojen lisäksi Jenny muun muassa tekee ripsipidennyksiä ja sokerointeja sekä meikkejä.

Hän kertoo, että näppituntuma ihosta paljastaa, miten huolehtii tärkeimmästä ihonhoitorutiinista eli terveellisestä ruokavaliosta ja riittävästä veden juomisesta. Sisäisesti hyvin ravittu iho on hänen mukaansa pehmeä ja ”pumsahtava”.

– Sadonkorjuun aika on mitä ihaninta ihonhoitoaikaa. Iho nauttii tuoreiden marjojen, hedelmien, juuresten ja vihannesten sisältämistä vitamiineista ja hivenaineista.

Kosmetologiyrittäjänä Jenny Myllyoja on aloittanut kolmisen vuotta sitten. Silloin hän valmistui kosmetologiksi Nivalan ammattiopistosta kaksivuotiselta aikuisopiskelijaryhmän opintojaksolta. Parhaillaan hän opiskelee työn ohessa koulutetuksi hierojaksi.

Peruskoulun jälkeen hän opiskeli parturi-kampaajaksi ja teki aikoinaan niitä töitä jokusen vuoden, ennen kuin aloitti työt Kärkkäisen Ylivieskan tavaratalon kosmetiikka- ja lastentarvikeosastoilla. Tavaratalopuolen lisäksi hän työskenteli Kärkkäisellä viitisen vuotta mainostoimistossa tekstinkäsittelijänä.

Sen työn loputtua Jenny päätti vaihtaa alaa ja opiskella kosmetologiksi, joka oli jo hänen nuoruuden ammattihaaveensa.

Hoitotyöstä hän nauttii, ennen kaikkea siitä, että saa hoitojen ohessa tarjota asiakkailleen pysähtymisen paikkoja. Opiskeluaikana Jenny oli työharjoittelussa myös Espanjassa.

– Siellä on hyvin yleistä, että myös miehet käyvät ahkerasti kasvo- ja vartalohoidoissa. Uskon, että trendi lisääntyy Suomessakin. Tätä nykyä suomalaiset miehet käyvät eniten jalkahoidoissa, kasvo- ja vartalohoitoja he vielä vähän vierastavat, nuoremman sukupolven miehet tulevat varmasti toimimaan toisin, Jennyuskoo.

”– Erinomainen vaihtoehto yövoiteeksi on laittaa yöksi iholle muutama tippa hoitavaa seerumia ja sen päälle päivävoide.”

KUKA?

MITÄ?

Kollageeni

Ikä: 38 vuotta

Syntymäpaikka: Ylivieska

Asuinpaikka: Ylivieska

Perhesuhteet: Neljä lasta

Ammatti: Yrittäjä, oma Jennyn Hetki -niminen kauneushoitola Ylivieskassa

Harrastukset: Moottoripyöräily, avantouinti ja partio

Elämän motto: Elämä on tässä ja nyt. Tee joka päivä jotain hyvää itsellesi.

* Kehon tukikudoksen yleisin säiemäinen proteiini.

* Noin 40% kehon proteiinimassasta on kollageeniä.

* Kollageeniä on mm. luissa, rustossa, jänteissä, ihossa ja sisäelinten ympärillä.

* C-vitamiinin puutos aiheuttaa häiriöitä kollageenin muodostumisessa. Pitkään jatkuneen puutostilan seurauksena ihon ja limakalvojen kunto heikkenevät.

* Kollageenin muodostuminen alkaa vähetä 25 ikävuoden tienoilla.

* Sidekudoksen löystyminen, rypyt, kynsien lohkeaminen ja hiusten harveneminen ovat seurauksia kollageenin vähenemisestä.