– Homeopatia herättää elimistön omat parantavat voimat

Olen niin innoissani homeopatiasta! iloitsee laajan luontaishoitokirjon omaava Päivi Mustajärvi. Hän sanoo olevansa hyvin onnellinen, että saa tehdä työtä auttamalla ihmisiä. Päivi järjestää monipuolisesti myös alan koulutuksia, uusin tulokas koulutusvalikoimassa on homeopatianeuvojan kurssi.

Teksti ja kuvat: Reetta Reinman

Nuorena Päivi Mustajärvi oli pyrkimässä Sibelius-Akatemiaan yksinlaulua opiskelemaan. Vähän ennen pääsykoetta Päiviltä meni totaalisesti ääni.

– Naapurissamme asui Viipurista Nivalaan tullut vanhempi viisas sairaanhoitaja Tellervo, joka tiesi monenlaisia luonnon hoitokeinoja. Hän pyysi minua hakemaan kellarista 50-luvulla tehdyn pihlajanmarjahillopurkin. Hilloa peittävän parafiinikerroksen alla oli paksu, vihreä homekerros. Tätä Tellervo kehotti minua ottamaan pikkulusikan kärjellisen muutaman päivän ajan. Niin alkoi laulunääni kirkastua, Päivi muistelee.

Terveysala kuitenkin kiinnosti musiikkiuraa enemmän.

Naapurin Tellervo-sairaanhoitajaa Päivi pitää ensimmäisenä homeopatian oppiäitinään. Vyöhyketerapian hän löysi 15-vuotiaana. Päivi oli lapsena usein sairas ja joutui syömään paljon lääkkeitä.

– 15-vuotiaana tutustuin Oulun kirjastossa vyöhyketerapiaa käsittelevään kirjallisuuteen. Aihe kovasti kiinnosti. Olin 17-vuotias, kun ostin terveysalan aikakauslehden, jossa oli juttu ”ihmeellisestä” helsinkiläisestä naisesta, joka tekee vyöhyketerapiahoitoja. Päätin, että säästän rahaa ja menen tuon naisen luokse. Menin ja olin heti aivan myyty vyöhyketerapialle.

Vyöhyketerapeutti -diplomirefleksologi Päivi Mustajärvi on opiskellut usean vyöhyketerapiaopettajan opissa. Vyöhyketerapian oppiäitinään hän pitää tamperelaista refleksologian ja vauvojen vyöhyketerapeuttisen koliikkihieronnan kouluttajaa, MedikaNovan Anna-Kaarina Lindiä. Päivi on opiskellut vyöhyketerapian avulla tehtäviä traumahoitoja myös ulkomailla.

– Traumahoitojen myötä olen pystynyt auttamaan muun muassa väkivallan uhreja, koulukiusattuja sekä erilaisista hylkäämisistä kärsiviä ihmisiä, hän kertoo.

Päivi on tehnyt uraa uurtavaa työtä Suomen julkisen puolen sairaaloissa. Vuodesta 2012 hän on kouluttanut sairaaloiden synnytysosastojen kätilöitä hyödyntämään vyöhyketerapiaa synnytyksessä kivunlievityksen lääkkeettömänä hoitomuotona.

– Lääkkeellinen kivunlievitys ei mitenkään estä antamasta synnyttäjälle myös vyöhyketerapiaa, Päivi korostaa.

Päivin kanssa vyöhyketerapiaa opettamassa kulkee hänen tyttärensä, Vaasassa asuva vyöhyketerapeutti ja refleksologi Alisa Kuukasjärvi. Hän ja Päivi-äiti ovat myös suolistoterapeutteja. Heillä molemmilla on lisäksi homeopaatin koulutus. Vyöhyketerapiaa Päivi ja Alisa ovat tähän mennessä opettaneet kätilöille synnytyssairaaloissa muun muassa Helsingissä, Espoossa, Jyväskylässä, Lahdessa ja Hyvinkäällä.

– Saattohoitoon vyöhyketerapialla olisi hienoja mahdollisuuksia sekä kivunlievitykseen että saattohoidossa olevan ihmisen voimistamiseen ja rauhoittamiseen, Päivi pohtii.

Päivin kehittämä vauvahierontakonsepti on yhdistelmä useita eri hoitomuotoja. Siihen kuuluu muun muassa vyöhyketerapiaa, lappalaista Uula-hierontaa, jäsenkorjausta, Anna Kaarina Lindin MedikaNOVA-hoitoa ja kiinalaisia hierontatekniikoita. Jokainen hoitokerta on yksilöllinen ja etenee pikkuasiakkaan ehdoilla.

– Vauvahierontatyössä kasvaa silmät sormenpäihin. Vauvat eivät osaa sanallisesti kertoa, missä heillä on kipuja, mutta jännitykset oppii tuntemaan ja tietämään, millaista apua niihin tarvitaan, Päivi kertoo.

Päivin hoitorepertuaariin kuuluu myös esimerkiksi akupunktio, sidekudoshieronta ja korvakynttilähoito sekä kehonkoostumusmittaukset, joista selviää muun muassa vitamiinien, kivennäisaineiden ja aminohappojen määrät, sydämen ja verisuoniston tila sekä ruoansulatustoiminta. Täydentävän lääketieteen koulutustoiminta on merkittävä osa Päivin työtä. Hänellä on oma hoitola kotinsa yhteydessä Nivalassa. Hoitolansa yhteydessä Päivillä on tuotemyyntiä, luontaistuotteita ja -elintarvikkeita.

Päivi on hieronut vauvoja siitä lähtien kun hän sai esikoisensa 1970-luvun lopulla. Päivillä on yksitoista lasta. Ensimmäistä vauvaa odottaessaan – ja muissakin raskauksissaan – hän turvautui sekä vyöhyketerapiaan että homeopatiaan, muun muassa suonikohjujen ja peräpukamien ennaltaehkäisyssä, eikä ole niistä odotusaikoinaan kärsinyt.

Homeopatiaa Päivi on opiskellut sekä Suomessa että ulkomailla muun muassa Englannissa, Sveitsissä, Romaniassa ja Turkissa.

Suomalaisista homeopatian opettajistaan hän nostaa tärkeimmiksi apteekkari ja homeopaatti, homeopaattisia ja muita luontaistuotteita maahantuovan Circlum Farmasian perustajan Onerva Pekkosen sekä gynekologi ja homeopaatti Juhani Lattusen.

– Juhani Lattusen tapa kouluttaa oli rohkean provosoiva. Hän saattoi sanoa meille koulutettavilleen, jos et halua sydän- ja verisuonitauteja, käytä tätä ja tätä homeopaattista ainetta. Jos et halua saada haimasyöpää, käytä tätä, Päivi muistelee.

Päivi kertoo, että homeopatiassa on kaksi koulukuntaa. Toinen hoitaa yksittäisellä aineella, toinen yhdistelmäaineilla. Päivi hyödyntää hoitotyössään molempia. Homeopaattisista yhdistelmätuotteista hänellä ovat käytössä Circlum Farmasian maahantuomat Dr. Reckewegin tipat.

– Circlum Farmasialta tulee myös loistavat materiaalit homeopatianeuvojakoulutukseen.

Päivin mukaan homeopatia on turvallista, ja se sopii kaikille ja kaikenikäisille, niin akuuttien ongelmien hoitoon kuin terveyden ylläpitoon.

– Homeopaattinen tuote käynnistää elimistössä sen omat parantavat voimat, siksi homeopatian hoitotulokset ovat niin loistavia ja ne tulevat myös nopeasti, Päivi sanoo.

Parikymppisestä saakka Päivillä on ollut kotonaan aarreaitaksi kutsumansa homeopaattinen ”kotiapteekki”. Tämän vuoden keväällä Päivi on aloittanut homeopatia neuvojien kouluttamisen. Ensimmäiset homeopatianeuvojat valmistuivat hänen kurssiltaan elokuun puolivälissä. Homeopatianeuvojan koulutuksen alussa kaikki koulutettavat kävivät homeopaattinen kotiapteekkikurssin.

Pääsääntöisesti Päivin homeopatianeuvojakoulutuksessa olevat ovat luontaisterapeutteja, jotka haluavat laajentaa hoitovalikoimaansa homeopatiaan.

”– Hilloa peittävän parafiinikerroksen alla oli paksu, vihreä homekerros. Tätä Tellervo kehotti minua ottamaan pikkulusikan kärjellisen muutaman päivän ajan. Niin alkoi laulunääni kirkastua!”
”– Olen jättänyt suomalaiset viljat pois, suosin tattaria, vältän turhia sokereita, perunaa käytän hyvin vähän, keitoissa jonkin verran.”