Työmatkat Lasse Kainua ajaa mieluiten sähköpyörällä, mutta työmatkahiihtokin on käynyt mielessä. Hän työskentelee Kärkkäinen Koneessa Oulussa.

Teksti: Ari Stenius

Oulun Kärkkäisen Kone täydentää Alasintien toisella puolella elävää Kärkkäisen tavarataloa.

– Me tavarataloa ja he meitä, hymyilee Lasse Kainua, joka esittelee puolitoistavuotiaan Kärkkäisen Koneen siistiä myymälää.

Koneen väki kutsuu yli 100 000 tuotteen myymälää yksinkertaisesti tavarataloksi.

– Ja tavaratalon henkilökunta meitä konepuoleksi. Mukavaa olisi olla kaikkien saman katon alla, mutta nyt on näin ja osataan kyllä ohjata asiakkaat turvallisesti tien yli, jos tarvittava tavara on toisella puolella, lupaa Lasse, joka on tyytyväinen konepuolen valikoimaan.

– Moni uusi kävijä yllättyy tarjonnasta. Veneet ja mönkijät huomataan jo pihalta, mutta sisällä on mopoa, sähköisiä kulkuneuvoja aikuisille ja vaikka mitä nuorille ja lapsillekin, kertoo Lasse.

– Puutarhan hoitoon tarkoitetut laitteet ovat siirtymässä takatiloihin uutta kesää odottamaan.

Jutustelun lomassa sisään vilahtaa maastopukuinen mies, joka nyökkää tervehdyksen ja tietää, minne menee. Kaupunginpuoleiseen kulmaan, jossa myyjä Hannes Korkiakoski kurkottaa nostamaan isoa pakettia.

– Kanoottia siellä katsellaan, sanoo Lasse.

– Metsämiehet hakevat näihin aikoihin kanootteja ja pieniä veneitä, tuumaa Lasse, itsekin metsämies – ja veneilijä.

– Metsästys on aina ollut minun juttujani. Viime aikoina olen innostunut veneilyyn, mutta se on sellaista huviveneilyä perheen kanssa, tarkentaa Lasse.

Kalastus on aina ollut Lassen piilevä harrastus, ja nyt meri tuntuu kutsuvan yhä useammin.

– Esikoinen, Alex, yhdeksän vuotta, on innokas kalastajan alku. Yhdessä käydään kalassa, kertoo Lasse, joka viihtyy reviirillään Oulun korkeuksilla.

– Puolen vuoden komennuksen kävin kerran Vantaalla, mutta en viihtynyt ja tulin kotiin, sanoo mies, joka vakuuttaa olevansa taitava kokki.

– Sen minkä saalistan, myös kokkaan. Ja hyvää tulee, sanoo mies ja kehuu Nina -vaimon allekirjoittavan hänen kokkaamisen työjaon – ja Lassen osaamisen.

Kempeleen - ja Liminganlahden läheisyys mataloittaa lähtökynnystä vesilintujen metsästykseen, mutta aika ajoin suuntaa Lasse metsäkanalintujen jahtiin mökkiseudulle Kuusamoon.

Kuusamon matkat taittuvat autolla, mutta työmatkat Lasse ajaa mieluiten sähköpyörällä, mutta työmatkahiihtokin on käynyt mielessä.

– Ehkä jonakin päivänä tammikuussa tuosta suoraan jäätyneen merenlahden yli, hymyilee Lasse.

Liikkuva ja energinen Lasse on todistanut myös hitautensa, josta hän on syystä ylpeä.

– Halavatun pappojen kisatulokset eivät valehtele, nauraa Lasse, joka voitti Koneen avajaisissa järjestetyn pappamopojen ”Hittaus-ajun kisan” myymälän pihalla.

”– Metsämiehet hakevat näihin aikoihin kanootteja ja pieniä veneitä.”