Henkisen tiedon etsintä alkoi Jukka Kuoppamäellä nuoruudessa, jo ennen musiikintekijän uraa

Usko, rakkaus ja toivo. Näiden matkaoppaiden avulla Jukka Kuoppamäen mielestä ihmisen on mahdollisuus laajentaa ajatteluaan näkyvän taakse. Musiikintekijänä Jukka Kuoppamäki on tunnettu tuotteliaisuudestaan. Harva lauluntekijä on kyennyt tuottamaan tavaraa samaan tahtiin. Levytettyjä lauluja on yli 1200 kappaletta. Sävellyksiä ja sanoituksia on tällä hetkellä parisen tuhatta.

Kuoppamäen mielestä Suomeen pitäisi perustaa varttuneille iskelmän kuuntelijoille iskelmämusiikin postimyynti ja oma latauskanava.

Laulujen, esiintymisten ja lehtihaastatteluiden muodostaman julkisivun takana Jukka Kuoppamäki on jo yli puoli vuosisataa etsinyt henkistä tietoa. Hän toimi Kristiyhteisön pappina Saksassa 33 vuotta, mutta henkisen tiedon etsintä alkoi nuoruudessa, jo ennen musiikintekijän uraa. Rudolf Steiner oli ja on edelleen Jukan henkinen johtotähti. Kristiyhteisö perustettiin 1922 ja Steiner kuoli 1925, joten vain ensimmäisten vuosikurssien papit olivat kokeneet hänet henkilökohtaisesti.

Aluksi Kuoppamäki etsi henkistä tietoa kirjoja lukemalla.

– Samanhenkisiä ystäviä löydettyäni kävin heidän kanssaan erilaisia suuntauksia edustavien ryhmien tilaisuuksissa. Me tapasimme säännöllisesti, vaihdoimme kirjoja ja keskustelimme uusista henkisen polun löydöistä.

Etsimistä ei ole tehty ihmiselle helpoksi – muuten ei löytäminenkään tuntuisi miltään!

– Löytämisen vaikeus lisää sen arvostamista. Mutta ellet etsi, et myöskään löydä, ellet ano, et saa, ja ellet kolkuta ovelle, sinulle ei avata.

– Mitä muuta voi ihminen tehdä, ellei sallimus johdata häntä suoraan sille ovelle kolkuttamaan, jolle hänen oli tarkoitus löytää? kysyy Kuoppamäki.

Hän näkee nykyajassa hyviä piirteitä.

– Kun katson elämääni taaksepäin, 1950- ja 1960-lukujen vaihteeseen, jolloin kaksikymppisenä aloin tutkia selittämättömiä asioita, tunnen, että sielullinen ilmapiiri Suomessa on aikojen kuluessa avautunut ja kiinnostuneitten määrä kasvanut.

– Palkintona vaikeuksista oli vahva vakaumus, henkinen maailmankuva, ilo ja kiitollisuus siitä, että juuri tämän tien sain kulkea, sanoo Kuoppamäki.

Kaikkea etsimiseen liittyvää ei voi Kuoppamäen mukaan sanoin kuvata.

– Omia kokemuksiaan voi kenellekään väkisin tyrkyttää. Meitä kaikkia johdattaa tiedonjano, tarve ymmärtää, mistä tässä elämässä oikeastaan on kyse. Jos tätä nälkää ja janoa ei itsessään koe, ei myöskään tunne tarvetta poiketa elämän lavealta tieltä kapeille vuoristopoluille.

Perustavanlaatuinen elämänohje kaikille henkisen tien kulkijoille Kuoppamäen mielestä on, ettei pidä vastata kysymyksiin, joita ei edes ole esitetty.

– Ei pidä heitellä tiedon murusia tai kultajyviä huolettomasti ympärilleen. Ei pidä saarnata ja opettaa niitä, jotka eivät ole sitä pyytäneet.

Asiallisiin kysymyksiin sen sijaan pitää vastata.

– Ei ole eettisesti oikein pitää omana tietonaan totuuksia, joita toinen oman elämänsä hallitsemiseen ehkä tarvitsee. Lahjaksi olette saaneet, lahjaksi antakaa.

Henkinen tieto on Kuoppamäen mukaan kaikille tarkoitettu taivaan lahja.

– Jos lahja on suotu, on myös velvollisuus kertoa siitä eteenpäin.

Jukka Kuoppamäki uskoo, että henkistä tietä ei tarvitse etsiä yksin.

– Kun ajattelen omaa etsijän tietäni, erityisesti kehitystäni ikävuosien 20–30 välillä, tulee toisinaan mieleen, miten paljon helpompaa olisi ollut, jos rinnallani olisi kulkenut kokenut hengentien opas ja neuvonut minua ensi askeleissa.

– Vaikka olenkin kiitollinen, miten henkinen maailma minua johdatti, uskon, että olisin hengentien oppaan avulla säästynyt erehdyksiltä ja päässyt nopeammin eteenpäin löytäen minulle tarkoitetun tien.

– Mietiskelyn opetusta sain vasta pappisseminaarissa Saksassa. Jos joku olisi ohjannut minut aikaisemmin antroposofisen kirjallisuuden pariin, olisin ehkä astunut opinahjoni ovesta sisään hieman kypsempänä. Mutta jokaisella on oma tiensä ja oma tahtinsa.

– Eläkkeelle jäätyäni vuonna 2012 koin tehtäväkseni puhua henkisyydestä myös Suomessa. Nyt kun seurakuntatyön arkirutiinit eivät enää paina, aikaa jää myös kirjoittamiselle.

– Ihmiskunnalle on meidän aikanamme annettu lisää tietoa, joka on tarkoitettu jaettavaksi kaikille. Sielunvoimat – usko, rakkaus ja toivo – ovat ne matkaoppaat, joiden avulla on mahdollisuus löytää tie näkyvän taakse, uskoo Kuoppamäki.

Täytyy vain avata sydämensä ottamaan vastaan korkeamman maailman viestejä.

– Tämä voi tapahtua vaikka nähdessäsi yötaivaalla kirkkaan kiertotähden, ja ymmärrät sen sinulle osoittaman elämänsuunnan, sanoo Kuoppamäki.

Hän toteaa, että intuition seuraaminen elämässä vaatii rohkeutta.

– Ihmisen täytyy luottaa vaistoonsa ja siihen, että aavistukset on lähetetty korkeammasta maailmasta.

Jukka Kuoppamäen oman elämän käännekohta löytyi musiikin kautta.

– Vuoden 1972 Syksyn sävel-kisassa mukana olleen Valtatie-lauluni myötä kaikki muuttui omalla kohdallani. Löysin samanhenkisiä ystäviä, tai paremminkin he löysivät minut. Kuljimme yhdessä eri tilaisuuksissa ja vaihdoimme keskenämme kirjoja.

Vuonna 1973 Kuoppamäki voitti Syksyn sävel-kilpailun kappaleellaan Kultaa tai kunniaa. Muutaman vuoden kuluttua 1970-luvun puolivälissä löytyi Kristiyhteisö, jonka kautta hän sai lopulta kimmokkeen lähteä pappisseminaariin Saksaan.

Jukka Kuoppamäki teki 1970-luvulla monia hittikappaleita, esimerkiksi Kiskot vievät etelään, Sininen ja valkoinen ja Pieni mies. Muille artisteille tehtyjä sanoituksia ja sävellyksiä ovat muun muassa Satulinna ja Anna mulle tähtitaivas. Satulinna teki läpimurtonsa Jari Sillanpään kautta hieman yli 20 vuotta sitten. Katri-Helenan tulkitsema Anna mulle tähtitaivas on Kuoppamäen 1990-luvun tuotantoa.

Jukka Kuoppamäki on tehnyt myös paljon henkisiä lauluja.

– Kirjoitin 70-luvulla Satsanga-levy-yhtiöni tuottamille albumeille henkisiä lauluja, jotka kuvasivat omaa etsijän tietäni ja siihen liittyviä sielullisia tunnelmia. Ne olivat silloin – ja ovat edelleen – tärkeitä omaan kasvutarinaani liittyviä virstanpylväitä.

”– Valtaosa suomalaisista arvostaa edelleen mieleenjääviä tekstejä ja melodioita. Niitä vain ei löydä mistään; levyliikkeitä saa etsimällä etsiä. Ja radiokanavatkin soittavat aikuisväestölle vierasta musiikkia.”

KUKA?

Jukka Kuoppamäki

Juuret: Syntyi 1942, asui lapsuutensa ja nuoruutensa Helsingissä, vuodesta 1977 lähtien asunut Saksassa.

Harrastukset:Keittotaitojen parantaminen partioaikojen ja terveellisyyden hengessä. Vaimo Sirpa keskittyy tietotekniikkaan.

Perhe: Vaimo Sirpa, seitsemän lasta, kahdeksan lastenlasta.

Kotipaikka: Köln, Saksa. Kesät Porvoossa muun muassa veneillen.

Motto: Kyllä tästä selvitään!

Jukka Kuoppamäen vinkki elämäntien etsijälle: Valitse päivärytmiisi sopiva säännöllinen aika rukouksiin ja mietiskelyyn.