Autojen muotoilu palvelee nykyisin ulkonäön lisäksi myös turvallisuutta

KauppaSuomi-lehti kysyi Launeen AutoCenterin Tero Nevalaiselta autokaupan näkymistä.

Teksti: Reetta Reinman

T ero Nevalainen, miten vuosi 2018 on teillä sujunut?

– Vaihtoautojen myynti on sujunut tasaisesti koko vuoden, ja hieman piristystä on tapahtunut edelliseen vuoteen verrattuna.

Romutuskampanja vauhditti meillä mukavasti uusien autojen kauppaa.

Mitä odotat vuoden 2019 autokaupalta?

– Ensi vuosi tulee lähtemään vilkkaasti käyntiin. Tulossa on paljon uusia automalleja. Rahoituskorot ovat vielä alhaiset. Nämä yhdessä tekevät ensi vuodesta varmasti vilkkaan autokauppavuoden.

Millaisena näet sähköautojen tulevaisuuden Suomessa?

– Hieman vielä mietityttää, mutta tulevaisuutta sähköautot varmasti ovat. Meillä Suomessa on pitkät etäisyydet, ja talvi tekee omat haasteensa myös sähköautoilulle.

Mihin asioihin vaihtoautokaupoilla on hyvä kiinnittää huomiota?

– Auton historiaan ja huoltoihin. Kuntotarkastusraportti on hyvä ratkaisu. Me olemme ottaneet sen käyttöön kaikissa meillä myynnissä olevissa vaihtoautoissa.

Millaisia teknisiä ja turvallisuutta parantavia ominaisuuksia on tulossa uusiin autoihin?

– Kameratekniikka tulee yleistymään, samoin etäisyyden tunnistimet, jotka estävät esimerkiksi jalankulkijan alle jäämisen. Myös peruutukseen liittyvät apuvälineet tulevat varmasti yleistymään.

Esimerkiksi meidän edustamassamme Suzukin mallistossa on vakiona etäisyyden ja törmäykseneston tunnistimet.

Miten muotoilu autoissa on kehittynyt ja kehittyy ?

– Autot ovat nykyisin paljon pyöreämpiä ja sulavalinjaisempia kuin mitä ne olivat aikaisemmin. Muotoilussa kiinnitetään huomiota muuhunkin kuin ulkonäköön, esimerkiksi edellä mainitsemani ominaisuudet eli auton pyöreys ja sulavalinjaisuus ovat myös jalankulkijalle turvallisempia mahdollisessa törmäystilanteessa.

Miten neuvot auton ostajia pitämään kotioloissa autoistaan huolta?

– Lähdetään vaikka liikkeelle siitä, että auto pidetään puhtaana ja siistinä! Puhtaus lisää myös turvallisuutta, ajatellaan vaikkapa tuulilasin puhtautta. Tietysti myös se on tärkeää, että auto käytetään säännöllisesti määräaikaishuolloissa. Samoin erittäin tärkeää on pitää renkaat hyvässä kunnossa. Autojen katsastusvälit tulevat pidentymään, joten katsastukseen meno saattaa aiheuttaa aluksi hieman ongelmia. Autoissa ei ole enää rekisteriotteita, joista aikaisemmin pystyi kätevästi tarkistamaan katsastusvälin.

”– Kameratekniikka tulee yleistymään, samoin etäisyyden tunnistimet, jotka estävät esimerkiksi jalankulkijan alle jäämisen. Myös peruutukseen liittyvät apuvälineet tulevat varmasti yleistymään.”