Jos jostain syystä perinteinen metsäsuunnistus ei ole sinun juttusi, voi sprinttisuunnistus tarjota uuden ulottuvuuden lajin pariin. Sprintti tuo suunnistuksen pois metsistä asutuksen keskelle, sillä sprintti suunnistetaan kaupungeissa ja kortteleissa sekä puisto- ja ulkoilualueilla. Sprinttisuunnistus tuo mukavaa vaihtelua perinteiseen suunnistukseen. Sen suosio on kasvanut viime vuosien aikana huimasti.

Teksti ja kuvat: Pirjo Holappa

Sprinttisuunnistuksessa on lyhyet matkat, joten juoksuvauhti voi olla kovaa. Kilpailu kestää alle 15 minuuttia.

Sprinttisuunnistuksessa on käytössä perinteisestä suunnistuksesta hieman poikkeavat karttamerkit, joilla voidaan kuvata kaupunkiympäristöön liittyviä erityspiirteitä. Kartta on myös eri mittakaavassa, sillä usein käytetään 1:4 000 mittakaavassa olevia karttoja.

Sprinttisuunnistuksen Suomen mestaruudet ratkottiin Oulussa syksyllä 2018. Kisoihin osallistui 1 657 suunnistajaa. Aamupäivällä pidettiin karsintakilpailut, joiden perusteella kilpailijat jaettiin iltapäivällä suunnistettaviin A- ja B-finaaleihin. Naisten ja miesten pääsarjojen lisäksi kilpailussa oli sarjat 14-vuotiaista aina yli 85-sarjalaisiin saakka.

Kilpailut suunnistettiin aivan Oulun keskustan kupeessa. Viimeiset rastit ja maali sijaitsivat Raatin stadionilla. Reitit kiersivät Tuirassa, Hupisaarten, Myllytullin ja Linnansaaren alueella.

Stadionin lisäksi katsojia oli sadoittain eri puolilla kilpailualuetta.

SK Pohjantähden isännöimä tapahtuma myös televisioitiin. Ruutujen äärellä kisaa seurasi keskimäärin 102 000 katsojaa.

SM-sprintti oli samalla maailman rankikilpailu, joten mukana oli myös maailman huippuja. Miesten 3,6 kilometrin sprintin voittoon suunnisti norjalainen Paimion Rastia edustava Olav Lundanes yhdeksän sekuntia ennen Tampereen Pyrinnön Severi Kymäläistä . Paimion Rastin Frederic Tranchand oli kisan kolmas.

Naisten 3,2 kilometrin reitin kiersi nopeimmin IFK Göteborgia edustava Anna Närhi kahdentoista sekunnin erolla ennen MS Parman Maija Sianojaa. Kisan kolmas oli SK Pohjantähden Sofia Haajanen.

SM-sprintin kilpailunjohtaja Vesa Halonen on tyytyväinen onnistuneeseen kisaan.

– Projekti on ollut pitkä, ja varsinkin viimeiset viikot ennen kisaa työllistivät lähes päivittäin. Nyt olo on kuitenkin helpottunut, kun kisa on onnistuneesti ohi ja kaikki sujui suunnitellusti. Talkooväki oli ammattitaitoista, ja he reagoivat nopeasti, jos jotain ongelmaa ilmeni. Saatiin hyvää näkyvyyttä ja näytettiin oululaista osaamista, SK Pohjantähden Vesa Halonen iloitsee.

Millaiset ovat sinun vinkit vasta-alkajalle sprinttisuunnistukseen?

– Kannattaa opetella sprinttisuunnistuksen karttamerkit ja kielletyt alueet hyvin, ja myös noudattaa niitä, koska ne ovat hieman erilaiset kuin normaalisuunnistuksessa. Turhaan aiheutamme harmia ja mielipahaa alueen asukkaille, jos näitä sääntöjä ei noudateta, Halonen opastaa.

Mikä on parasta sprinttisuunnistuksessa?

– Vaikka itse olen enemmän haastavan metsäsuunnistuksen kannattaja, niin sprintissä on oma viehätyksensä. Sprintissä taistellaan sekunneista. Oikeat reitinvalintapäätökset pitää osata tehdä nopeasti, Halonen kertoo.

Joulukuussa 76 vuotta täyttänyt Toivo Pelkonen Ylikiimingin Nuijamiehistä pitää nykyään eniten sprinttisuunnistuksesta. Alkuhämmennyksen jälkeen karttamerkit ovat tulleet tutuiksi ja kokemuksen myötä tämäkin suunnistuksen muoto alkaa olla hallussa.

– Aluksihan sitä ei osannut katsoa, missä se rasti on. Jos se oli vaikka aidan kulmassa, niin sitä ei osannut katsoa, miten se on. Sitten joutui usein kiertämään ison kierron rastille, kun piti palata johonkin, Pelkonen kertoo.

– Tuo sprintti mulla paremmin nyt meneekin, kun ne matkat on niin lyhyet, että ne jaksaa. Siellä on lyhyet rastivälit ja se on tarkkaa suunnistusta. Siellä herkästi tulee muutaman kymmenen sekunnin virheitä, Pelkonen tuumaa.

Ensi kesänä SM-sprintti suunnistetaan Forssassa, jossa rasteja etsitään keskellä punatiilistä tehdashistoriaa ja Loimijoen rantamaisemia.

Lisätietoja lajista ja esimerkiksi karttamerkit löytyvät Suunnistusliiton nettisivuilta.

”– Sprintissä taistellaan sekunneista. Oikeat reitinvalintapäätökset pitää osata tehdä nopeasti.”