Uusia mahdollisuuksia riistalihan myyntiin

Monilla metsästysseuroilla on hyvin varusteltuja ja hyväkuntoisia lahtivajoja. Harvempi seura on hakenut lahtivajalleen elintarvihuoneiston statusta.

Elintarvikkeiden käsittelyyn käytettäviä tiloja kutsutaan elintarvikelain mukaan elintarvikehuoneistoiksi. Niiden tulee täyttää lainsäädännössä asetetut vaatimukset, joilla pyritään varmistamaan elintarvikkeiden turvallisuus.

– Normaalikäyttöön lahtivaja olisi riittänyt mainiosti, mutta yhteistyö lihakauppiaan kanssa saneli, että lahtivajalle olisi saatava lupa toimia elintarvikehuoneistona, sanoo janakkalalaisen Viralan Erän sihteeri Jukka Taponen.

– Meillä oli jo ennen asetuksen voimaantuloa yhteistyötä lihakauppiaan kanssa. Hoidimme ruhojen teurastuksen lihakauppiaan ostamille ruhoille, koska hänellä ei ollut tiloja ja mahdollisuksia siihen. Kun asetus astui voimaan oli yhteistyömme takia tehtävä ilmoitus elintarvikehuoneistosta.

Voisimme tietysti myös myydä metsästysoikeuksia ulkopuolisille metsästäjille ja käsitellä heidän saaliinsa näissä tiloissa. Sellaista ei ole kuitenkaan suunnitteilla.

Taponen korostaa, että ilmoitusta elintarvikehuoneistosta ei pidä sekoittaa ilmoitukseen elintarvikelaitoksesta, joka on monta astetta rankempi prosessi.

– Ilmoitus on tehtävä jos seuralta menee lihaa vähäinen määrä vähittäismyyntiin jahtikaudessa. Vuodessa seura saa luovuttaa enintään maksimissaan kymmenen hirvenruhoa. Meidän seurassamme on kyse käytännössä hirvenruhoista.

Asetus määrittää vähäiseksi määräksi peuran osalta 30 eläintä, metsäkauriilta 50, jänikseltä tai kanilta 1000 yksilöä ja linnuilta 3000 yksilöä. Muuta luonnonvaraista riistaa, kuten karhuja, metsästäjä ei voi luovuttaa alkutuotannon tuotteena. Lisäksi muun muassa metsästyslainsäädäntö rajoittaa joidenkin riistaeläinlajien myyntiä.

Ilmoitus elintarvikehuoneeksi edellytti lähinnä paperitöitä – Itse lahtivaja ei edellyttänyt juurikaan teknisiä muutoksia eikä rakenteita tai varustelua tarvinnut uusia. Vaatimuksina oli muun muassa, että lattian ja seinien tuli olla helposti pestäviä, vesipiste piti olla olemassa ja vajaan piti tulla kuumaa vettä. Nämä vaatimukset täyttyivät itsestään. Sen sijaan paperityötä oli aika paljon. Ohjeita löytyi Eviran sivuilta, vaikka tietojen hakeminen oman aikansa veikin.

Ilmoitukseen kuuluu omavalvontasuunnitelman laatiminen.

– Se oli paljolti maalaisjärjen käyttöä. Oikeastaan pistimme vain paperille sen, miten olimme siihen saakka ruhoja ja lihaa käsitelleet. Normaali toiminta ikään kuin laitettiin paperille.

Omavalvontasuunnitelmassa kerrotaan oikeastaan se, kuka hoitaa ja milläkin tavalla prosessia. Suunnitelmassa tuli osoittaa, miten ruhoa suojellaan, miten jäähdytytään tilat, miten ne pestään, millaisia suojavaatetuksia käytetään, miten välineet desifioidaan ja miten lahtivajan lämpötilaa kontrolloidaan. Kun suunnitelma oli laadittu mahdollisimman tarkaksi aina siitä saakka kun hirvi maastossa suolistetaan siihen saakka kun se meiltä lähtee eteenpäin, ei mitään ongelmia ollut.

Ruhoa käsiteltäessä pitää lahtivajassa olla aina yksi henkilö, jolla on voimassaoleva hygieniapassi.

– Seurasta aika moni suoritti passin, jonka voi suorittaa esimerkiksi Metsästäjäliiton koulutusten yhteydessä.

Lahtivajan pohjapiirustus tuli toimittaa eläinlääkärille, joka kävi tarkastamassa tilat. Sen jälkeen määräaikaistarkastus on 2-3 vuoden välein.

Viralan Erällä lahtivajan saattaminen elintarvikehuoneistoksi ei tullut maksamaan kuin joitakin satoja euroja, koska muutostöitä tai välinehankintoja ei tarvinnut tehdä.

– Tarkastusmaksut olivat muutaman satasen ja joka toinen vuosi pidettävä määräaikaistarkastus maksaa 200-300 euroa, Taponen sanoo.

Ilmoituksessa ei aseteta pinta-alavaatimuksia, mutta seuran lahtivajan pienuus aiheuttaa pientä käytännön hankaluutta.

– Olisi suositeltavaa, ettei ruhoja jäähdytettäisi samoissa tiloissa kun ne teurastetaan, mutta meillä neliöt ovat rajalliset eikä esimerkiksi väliseinän rakentamisessa olisi mieltä. Kun lattia ja seinät pestään erityisellä huolella ja vältetään roiskeita, onnistuu teurastus ja jäähdytys ilman väliseiniä. Tietysti välin voi vetää vaikkapa muoviverhon, mutta sekin pitäisi aina pestä.

Tällä hetkellä seura uusii lahtivajan lattiapinnan.

– Asennamme epox-alttia, koska se on helppo pitää puhtaana. Entinen lattian pinta oli jo aika kulunut ja vaati sen takia uusimista. Itse elintarvikehuoneiston vaatimuksiin lattiaremontti ei liity, se liittyy normaaliin tilojen ajoittaiseen kunnostustarpeeseen.

– Vaatimuksina oli muun muassa, että lattian ja seinien tuli olla helposti pestäviä, vesipiste piti olla olemassa ja vajaan piti tulla kuumaa vettä.